7 Απρ 2014

Αγοράζουν «επιτυχία» από τη Goldman Sachs


Goldman

Του Κώστα Βαξεβάνη
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον «Guardian», πρόκειται να βγει στις αγορές με τη βοήθεια και την μεσολάβηση της JP Morgan και της γνωστής Goldman Sachs. Δηλαδή ενδεχομένως σε δέκα ημέρες, ο Σαμαράς να ανακοινώσει σε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, σε ακόμα περισσότερα φτωχούς και σε 11 εκατομμύρια ανασφαλείς έλληνες πως πέτυχε. Γιατί πέτυχε; Μα γιατί αυτό είχε καθορίσει από τα πριν πως είναι επιτυχία, να βγούμε στις αγορές.
Πριν από τον Σαμαρά, ο Παπακωνσταντίνου προσευχόταν στις αγορές για να καταλήξει πλέον να προσεύχεται για την προσωπική του σωτηρία. Ας δούμε όμως τι σημαίνει πως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές. Σημαίνει απλώς, πως δεν θα δανείζεται από την τρόικα, αλλά από αυτό που λέμε ελεύθερη αγορά, δηλαδή από ιδιώτες δανειστές. Η έξοδος λοιπόν στις αγορές δεν είναι ανάπτυξη της Οικονομίας, δεν είναι μείωση του χρέους, αλλά συνέχιση της διαδικασίας δανεισμού από άλλα χέρια.
Πάμε όμως στο σοβαρό. Οδηγοί σε αυτή την πορεία προς τις αγορές θα είναι οι δύο διαμεσολαβητές των αγορών JP Morgan και Goldman Sachs. Είναι δύο κολοσσοί του σκιώδους τραπεζικού συστήματος οι οποίοι ταυτόχρονα μπορούν να είναι σύμβουλοι κυβερνήσεων, χρηματοδότες, τζογαδόροι της χρεοκοπίας ή να προτείνουν μια βρώμικη λύση με το αζημίωτο.
Η κυβέρνηση Σημίτη είχε χρησιμοποιήσει την Goldman Sachs για να κρύψει το ελληνικό χρέος και να μπούμε στην ΟΝΕ. Οι κανονισμοί εισόδου απαιτούσαν χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Η Goldman Sachs ανέλαβε λοιπόν για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια (2,1 δισεκ. ευρώ λένε) να κρύψει το ελληνικό χρέος μέσα από ένα δαιδαλώδες swap. Ένα από αυτά τα τραπεζικά προϊόντα του τζογαδόρικου τραπεζικού καπιταλισμού. Προκειμένου η Goldman Sachs να εξυπηρετήσει την ελληνική ανάγκη, εκτός από τα εκατομμύρια που πήρε, υποθήκευσε τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου στους πιστωτές (δημιούργησε δηλαδή εξασφαλισμένο χρέος) και υπέγραψε μυστικές συμφωνίες που δεν γνωρίζουμε τι άλλο έχουν ως υποθήκες. Επίσης μέσα από την προσπάθεια απόκρυψης του χρέους, η Goldman Sachs απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες της ελληνικής Οικονομίας και μπόρεσε να της χρησιμοποιήσει αργότερα ποντάροντας στην ελληνική κρίση. Την ίδια ώρα, οι διασυνδεδεμένοι μετοχικά με την Goldman Sachs Οίκοι αξιολόγησης αξιολογούσαν κατά το δοκούν την ελληνική οικονομία. Το ίδιο έκανε η JP Morgan στην Ιταλία.
Σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά, με εντολή Μέρκελ, αναθέτει στην Goldman να την βγάλει στις αγορές νομίζοντας πως έτσι θα φανεί ότι την βγάζει από το αδιέξοδο. Η Goldman Sachs, αφού υποθηκεύσει και πάλι το μέλλον, αφού συνάψει κρυφές συμφωνίες, αφού πληρωθεί, θα οδηγήσει τη χώρα σε αμφίβολη χρηματοδότηση με δυσμενείς όρους που δεν θα μάθουμε παρά μετά από χρόνια, αφού ως τις εκλογές θα μαθαίνουμε πως απλώς σωθήκαμε. Για μία ακόμη φορά. Εν ολίγοις, με την Goldman Sachs δεν προσπαθούν μόνο  να αγοράσουν ψήφους αλλά και να επιχρυσώσουν την «κυβερνώσα ακροδεξιά».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More