1 Φεβ 2012

Κουτρουμάνης: Στο 7,6% αναμένεται η μείωση των μισθών το 2012

Στο 7,6% αναμένεται να διαμορφωθεί το 2012 η μεταβολή του μισθού ανά άτομο σε σχέση με τις αποδοχές του 2011, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο ενημέρωσης των βουλευτών για την εξέλιξη του ΕΟΠΠΥ και ΙΚΑ.

Κατά την ομιλία του, στην οποία ο υπουργός παρουσίασε τους νέους  στόχους του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό σύστημα καθώς και τα ποσοστά εξοικονόμησης που έχουν επιτευχθεί για το 2011 - 2012 ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι το μισθολογικό κόστος από 36 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 έχει φτάσει το 2012 στα 26 δισ. ευρώ, δηλαδή διαπιστώνεται απώλεια σε μισθούς κατά 9,2 δισ. ευρώ που σημαίνει απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ κατά 4,2 δισ. ευρώ. 



Η μείωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων έχει φτάσει τα τελευταία 3 χρόνια αγγίζει το 8% και συνολικά η ύφεση έχει επηρεάσει τα έσοδα των ταμείων κατά 6,7 δισ. ευρώ το έτος. Αναμένεται την ίδια στιγμή αύξηση των συνταξιούχων για τα επόμενα πέντε χρόνια, οπότε θα φτάσουν στους 60.000 με 70.000 ανά έτος.


Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας, ήδη έχει επιτευχθεί:

- Η μείωση της δαπάνης για το φάρμακο στα 3,6 δις ευρώ για το 2012 σε σχέση με το 2009. Η εφαρμογή του ενιαίου συνταγολογίου σε συνδυασμό με την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

- Η εξασφάλιση των κύριων συντάξεων, παρά το γεγονός ότι η ήδη υπάρχουσα μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων δεν συνοδεύεται και από μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, λόγω της αύξησης των συνταξιούχων

- Η διακοπή 37.500 κύριων συντάξεων και 26.000 επικουρικών συντάξεων, μετά την απογραφή που πραγματοποιήθηκε, με κέρδος για τα ταμεία 450 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.

- Η μείωση των αναπηρικών συντάξεων, επί παραδείγματι στο ΙΚΑ από 11,5% σε 10,5%.


Σε σχέση με τα έσοδα, όπως ενημέρωσε ο κ. Κουτρουμάνης:

- Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προβλέπει την καταβολή μικρών δόσεων και την προεξόφληση τρεχουσών εισφορών φάνηκε ως η πιο αποδοτική, αποφέροντας στο ΙΚΑ έως 82 εκ. ευρώ μηνιαίως.

- Η κατάσχεση εις χείρας τρίτων, που πλέον εφαρμόζεται και για οφειλές κάτω του ενός εκ. ευρώ, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα από οφειλές παρελθόντων ετών στα 100 εκ. ευρώ το μήνα.

- Προωθείται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10%, με τη μορφή ριμπέιτ, στο τέλος κάθε 6μήνο, εφόσον όμως οι επιχειρήσεις πληρούν τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

1. Χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, της οποίας η εφαρμογή μπορεί να ξεκινήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ – ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ, βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της κάρτας εργασίας

2. Ταυτόχρονη καταβολή από τις επιχειρήσεις μισθών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μόνο μέσω του τραπεζικού συστήματος.

3. Απόλυτη συνέπεια στην καταβολή εισφορών.

Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης σε μία περίοδο που για το 35% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλονται οι εισφορές, δηλαδή το 17% των επιχειρήσεων, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 36% των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίσης, ο Υπουργός Εργασίας επεσήμανε την αναγκαιότητα αποσύνδεσης του προβληματικού τρίπτυχου σύνταξη – περίθαλψη – επικούρηση. Ήδη ο κλάδος υγείας χρωστάει στον κλάδο σύνταξης 11 δις ευρώ, φαινόμενο που αναπτύχθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα, αν και πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ΕΟΠΠΥ έχει τον δικό του προϋπολογισμό. μάλιστα στόχος είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εξοφληθεί και οι τελευταίες οφειλές του ΟΠΑΔ, μετά τη σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε μερικές ημέρες πριν στη Βουλή. Επιπλέον, προωθείται ο πλήρης διαχωρισμός επικουρικής και κύριας σύνταξης και συγκεκριμένα ΙΚΑ και ΕΤΕΑΜ, προκειμένου τα επικουρικά ταμεία να είναι ανεξάρτητα, έχοντας το δικό τους προϋπολογισμό, μετά και την ενοποίηση τους, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης αφού είπε ότι ήδη έχει υπάρξει σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους τα τελευταία τρία χρόνια, τόνισε ότι μία βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω, μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού ή της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More