Η διαφορά στις τιμές μεταξύ αριστερού και δεξιού χεριού δείχνει αυξημένο αγγειακό κίνδυνο
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται και στα δυο χέρια, σύμφωνα με νέα μελέτη
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται πάντα και στα δύο χέρια και αυτό διότι η διαφορά στις μετρήσεις μεταξύ αριστερού και δεξιού χεριού μπορεί να μαρτυρεί σημαντικά υποβόσκοντα προβλήματα υγείας.
Αυτό αναφέρουν ειδικοί από το Κολέγιο Ιατρικής και Οδοντιατρικής Peninsula στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ με δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet».
Η διαφορά κάνει τη… διαφορά
Οι ερευνητές είδαν μετά από ανασκόπηση 28 προηγούμενων μελετών ότι η μεγάλη διαφορά στις
μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μεταξύ αριστερού και δεξιού χεριού μπορεί να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο αγγειακής νόσου και θανάτου.
Συγκεκριμένα, όπως ανακάλυψαν, διαφορά στη συστολική αρτηριακή πίεση (πρόκειται για την πρώτη από τις δύο τιμές όταν μετρούμε την πίεσή μας) της τάξεως των 10 χιλιοστών της στήλης υδραργύρου (mm Hg) μεταξύ των δύο χεριών μπορεί να δείξει ασθενείς που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ασυμπτωματικής περιφερικής αγγειακής νόσου (αφορά στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα κάτω άκρα). Όταν η διαφορά είναι της τάξεως των 15 mm Hg μεταξύ των δύο χεριών, μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου και σε αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά 70% και από όλα τα αίτια κατά 60%.
Σημειώνεται ότι οι συστάσεις των αρμόδιων οργανισμών υγείας κάνουν λόγο για μέτρηση της πίεσης και στα δύο χέρια, ωστόσο η πρακτική αυτή δεν αποτελεί ρουτίνα μέσα στα ιατρεία, όπως θα έπρεπε. «Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο μέσος γενικός γιατρός δεν κάνει διπλή μέτρηση» σημείωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Κρίστοφερ Κλαρκ.
Πρώιμη διάγνωση, έγκαιρη παρέμβαση
Ο ερευνητής προσέθεσε ότι είναι σημαντική η πρώιμη διάγνωση της περιφερικής αγγειακής νόσου καθώς οι ασθενείς που θα ενημερωθούν εγκαίρως ότι πάσχουν από αυτήν θα μπορούν να προχωρούν σε δραστικές παρεμβάσεις όπως η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση, η σωστή διατροφή και πιθανώς η λήψη κάποιου φαρμάκου όπως οι στατίνες.
Σε συνοδευτικό άρθρο τους στο «Lancet» ο καθηγητής Ρίτσαρντ ΜακΜάνους από το Τμήμα Επιστημών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο καθηγητής Τζόναθαν Μαντ από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ σημειώνουν ότι η νέα ανασκόπηση ενισχύει τις υπάρχουσες οδηγίες για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν οι σημαντικές διαφορές στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των δύο χεριών πρέπει να οδηγούν σε επιθετική διαχείριση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου» γράφουν οι δύο ειδικοί και συμπληρώνουν ότι οι γιατροί πρέπει να σταματήσουν να αγνοούν τις ήδη υπάρχουσες οδηγίες για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου