Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να βάζει τη μοίρα των λαών της, της οικονομίας της και των αγορών στο έλεος των λύσεων της τελευταίας στιγμής, αντίθετα θα πρέπει να καταλήξει σε ένα φιλόδοξο και περιεκτικό σχέδιο κατά το πρότυπο του σχεδίου Brady, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίσης χρέους, υποστηρίζει η εφημερίδα Financial Times σε κύριο άρθρο της.
Συγκεκριμένα όσον αφορά την Ελλάδα, η εφημερίδα τονίζει ότι η κρίση χρέους οφείλεται στον απερίσκεπτο δανεισμό της χώρας και στην αποτυχία της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, η κρίση αυτή αντικατοπτρίζει και την αποτυχία των αγορών.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι προκειμένου να εφαρμοστεί ένα καλύτερο σχέδιο για την Ελλάδα χρειάζεται σωστότερη διάγνωση των αδυναμιών του ήδη υπάρχοντος. Σημειώνεται ότι παρότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν τελματώσει, η μείωση του ελλείμματος που πραγματοποιήθηκε αποτελεί μία αναμφισβήτητη επιτυχία. Σύμφωνα με το άρθρο εκεί που απέτυχε το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας είναι στις αγορές.
Οι επενδυτές, γράφουν οι FT, δεν θα δανείσουν στην Αθήνα σε κανένα ανεκτό επιτόκιο. «Το πακέτο διάσωσης, επίσπευσε αντί να αποτρέψει την επέκταση της κρίσης» υπογραμμίζουν και επομένως η Ευρώπη πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την επιστροφή των περιφερειακών οικονομιών στις αγορές.
Αυτό που μένει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ως η καλύτερη πολιτική για την Ευρώπη είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου κατά το πρότυπου του σχεδίου Brady για την Λατινική Αμερική. Με βάση το σχέδιο αυτό, η Ελλάδα και οι εταίροι της θα συμφωνήσουν σε ένα μακροχρόνιο δημοσιονομικό πρόγραμμα για το οποίο η χώρα θα εκδώσει νέα ομόλογα και η ευρωζώνη αντί για δάνεια θα χορηγήσει εγγυήσεις για τα ελληνικά ομόλογα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου