4 Ιουλ 2011

Τα μωρά ακούνε στον ύπνο τους

Μη νομίζετε ότι κοιμάται: καταλαβαίνει ό,τι γίνεται γύρω του, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα



Τα μωρά ακούνε στον ύπνο τουςΟι γονείς που περιμένουν μέχρι να κοιμηθεί το αγγελούδι τους για να διαπληκτιστούν μεταξύ τους ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς νέα μελέτη δείχνει ότι τα μωρά ακούνε στον... ύπνο τους.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Kings College του Λονδίνου, οι οποίοι με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) μελέτησαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις μωρών σε διάφορους ήχους ενόσω αυτά κοιμόνταν.
Πείραμα στο… αθόρυβο
Στο πλαίσιο του πειράματος οι ειδικοί χρησιμοποίησαν έναν ειδικά διαμορφωμένο «αθόρυβο» μαγνητικό τομογράφο προκειμένου να καταφέρουν να εξετάσουν 21 μωρά ηλικίας 3-7 μηνών κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.
Είδαν λοιπόν, ότι κάποιες περιοχές του εγκεφάλου των κοιμισμένων μωρών αντιδρούσαν στα διαφορετικά ηχητικά ερεθίσματα με τον ίδιο τρόπου που αντιδρά ο ενήλικος εγκέφαλος όταν κάποιος είναι ξυπνητός.
Από τον ύπνο στο ξύπνιο
Ο δρ. Ντέκλαν Μέρφι και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι τα κοιμισμένα μωράκια αντιδρούσαν σε μη λεκτικούς ανθρώπινους ήχους, όπως π.χ. ο βήχας και το φτάρνισμα, αλλά και σε οικείους ήχους όπως π.χ. τη μουσική κάποιου αγαπημένου τους παιχνιδιού.
Σε δεύτερη φάση του πειράματος, αναπαρήγαγαν ανθρώπινους ήχους που σχετίζονταν με χαρά (γέλια), λύπη (κλάμα) ή άλλες ουδέτερες καταστάσεις. Όπως αποκάλυψαν οι μαγνητικές, σε περιοχές όπως τη μέση κροταφική έλικα, τη δεξιά γλωσσική έλικα και τη μέση μετωπιαία έλικα η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Προς μεγάλη τους έκπληξη οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενώ ο βρεφικός εγκέφαλος αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο σε χαρούμενους και ουδέτερους ήχους, στην περίπτωση των λυπητερών ήχων καταγραφόταν πολύ πιο έντονη δραστηριότητα στις περιοχές του νησιωτικού φλοιού και της ευθείας έλικας.
Σύμφωνα με τον δρ. Μέρφι, ακριβώς η ίδια εγκεφαλική αντίδραση συμβαίνει όταν ενήλικες ακούνε λυπητερούς ήχους, όντας ξυπνητοί.
«Αφτιά» παντού
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης. «Θα νόμιζε κανείς ότι τα κοιμισμένα μωράκια δεν μπορούν να ακούσουν κάτι, όμως στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται διάφορους ήχους που συλλαμβάνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους».
«Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα κακό: ενδεχομένως ο εγκέφαλός τους να εξασκείται στον τρόπο αντίδρασής του σε τέτοιους ήχους» καταλήγει ο ειδικός, καθησυχάζοντας τους γονείς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More