14 Ιουν 2011

Τέσσερις νέους φόρους στα ακίνητα φέρνει το Μεσοπρόθεσμο



Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ο βασικός εφαρμοστικός νόμος με όλους τους νέους φόρους και τις επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Οι τέσσερις νέοι φόροι που έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιούσιας, είναι η επιβολή τέλους ακίνητων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιούσιας, η έκτακτη εισφορά και η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.


Ειδικότερα:

Η επιβολή τέλους ακινήτων με συντελεστές από 0,1% έως 0,2% στα ακίνητα με τιμή ζώνης που θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ/τμ. Η επιβολή και η είσπραξή του θα γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει το ΥΠΟΙΚ αφορά στο πώς δεν θα μετακυλισθεί το βάρος αυτό στους ενοικαστές.


Όσον αφορά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, το αφορολόγητο σήμερα ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και θα διαμορφωθεί πιθανόν στις 200.000 ευρώ, ενώ δεν έχει εγκαταλειφθεί το «σενάριο» να μειωθεί σε ακόμη πιο χαμηλό επίπεδο, δηλαδή στις 100.000 ευρώ. 


Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους κατόχους ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα ισχύσει πάντως μόνο για φέτος.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ
ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς επισήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική κατεδαφίζει την άξια της ακίνητης περιουσίας. «Σε λίγο οι ιδιοκτήτες θα παρακαλάνε να πουλήσουν ακίνητα και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν θα θεωρούνται φοροφυγάδες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου
Βασίλης Κορκίδης είπε στον ΣΚΑΪ ότι ενώ η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει ακίνητη δημόσια υπηρεσία, επιβάλει φορολογικές επιβαρύνσεις και για την απόκτηση και για τη διατήρηση των ακινήτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More