17 Ιουν 2011

Η αναταραχή δίνει 3 μήνες επιπλέον στην Αθήνα

Του Γιάννη Αγγέλη

Επιπλέον χρόνο ενός τριμήνου δίνουν οι τελευταίες ανακοινώσεις και διαρροές πληροφοριών από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η κορύφωση της κοινωνικής αναταραχής και της πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Αθήνα υποχρεώνουν την τρόικα να δρομολογήσει την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ για τις αρχές Ιουλίου αποτρέποντας ένα "ατύχημα" που, όπως υποστηρίζει η ΕΚΤ στην τελευταία της Εκθεση, θα μπορούσε να συμπαρασύρει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η εκταμίευση της δόσης μεταθέτει το πρόβλημα για την επόμενη φάση αξιολόγησης στο τέλος του καλοκαιριού.

Το μήνυμα άλλωστε είχε δοθεί 24 ώρες πριν με την ανακοίνωση προειδοποίησης υποβάθμισης από την Moody΄s προς τις γαλλικές τράπεζες, που αποτελεί προμήνυμα και για τις γερμανικές τράπεζες οι οποίες έχουν κατά 50% μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα από τις γαλλικές.

Στις συνθήκες αυτές το ΔΝΤ, με παρέμβαση της Ουάσιγκτον, υποχρεώθηκε να διαρρεύσει ότι αρκείται στις διαβεβαιώσεις της Ε.Ε. προκειμένου να εκταμιεύσει τη συμμετοχή του στην 5η δόση του δανείου, ενώ η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι στις αρχές Ιουλίου θα γίνει και η εκταμίευση της δικής της συμμετοχής στην δόση των 12 δισ. ευρώ.

Η "αλλαγή" αυτή δεν ανατρέπει πάντως το συνολικό κλίμα προσδοκίας των αγορών για επικείμενο πιστωτικό "ατύχημα" στην Ελλάδα καθώς η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος "διάσωσης" της Ελλάδας με τη διακράτηση παλαιών ομολόγων και επιμήκυνση της διάρκειάς τους. Η ΕΚΤ παραμένει επίσης αντίθετη σε κάθε εκδοχή "συναλλαγής" παλαιών ομολόγων με νέα αν αυτή κατά οποιονδήποτε τρόπο δεν είναι απολύτως οικειοθελής. Η μαγική λέξη για τη λύση αυτής της διελκυστίνδας έχει να κάνει με το "κίνητρο" (αναλυτικό ρεπορτάζ στην έκδοση του Σαββάτου στο "Κεφάλαιο") που αναζητείται προκειμένου να δικαιολογηθεί η "οικειοθελής" συμμετοχή των ιδιωτών θεσμικών στην ανακύκλωση του ελληνικού χρέους.

Τις εναλλακτικές "λύσεις" στο πρόβλημα αναμένεται να συζητήσουν την Παρασκευή η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί και η απόφασή τους θα αποτελέσει τη βάση για την διαπραγμάτευση στο Eurogroup που συγκαλείται την Κυριακή το βράδυ στο Λουξεμβούργο πριν από την επίσημη συνάντηση της Δευτέρας 20 Ιουνίου για την οποία ο κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους από 90 έως 105 δισ. ευρώ.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More