10 Μαρ 2011

Μη με ξυπνάς από τις έξι…

Η «γλύκα» της κοπάνας από το σχολείο δεν θα σας εγκαταλείψει ποτέ. Ενώ οι άλλοι έλυναν εξισώσεις στα μαθηματικά υπό το άγρυπνο βλέμμα του στριφνού καθηγητή, εσείς είχατε επαναστατήσει με μια βόλτα στην παραλία. Σήμερα, το πρόβλημά σας δεν είναι οι εξισώσεις (ευτυχώς…). Είναι όμως ο απαιτητικός διευθυντής, τα πιεστικά deadlines, οι κατσουφιασμένοι συνάδελφοι. Καλωσορίσατε στη ζωή των ενηλίκων. Εκεί που οι «κοπάνες» αλλάζουν κατηγορία και περνούν σε ένα πιο εξελιγμένο, πιο «προχωρημένο» στάδιο…
Σε όλους μας έχει συμβεί να μην θέλουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι για να πάμε στη δουλειά. Ο κακός καιρός, η κούραση ή απλά η… τεμπελιά μας, πολλές φορές, μας έχουν βάλει σε πειρασμό να
τηλεφωνήσουμε στο γραφείο και να δηλώσουμε ασθένεια.
Εδώ, δεν έχουμε να απολογηθούμε πλέον στη μαμά μας-αν μας πάρει χαμπάρι που την κοπανήσαμε από το σχολείο, αλλά πρέπει να βρούμε μια ιδιαίτερα πειστική δικαιολογία για το αφεντικό μας, που μπορεί να μας βγάλει «ξινή» αυτή μας την παρόρμηση…
Βούλγαροι, οι πιο «κοπανατζήδες»
Οι Έλληνες δε διεκδικούν τα πρωτεία στην εφεύρεση της κοπάνας από τη δουλειά. Ίσα ίσα έχει αποδειχθεί, πως δεν συνηθίζουν να λείπουν από τη δουλειά τους χωρίς λόγο- υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις...
Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Economist», αποκάλυψε, πως οι πιο «κοπανατζήδες» σε όλη την Ευρώπη είναι οι Βούλγαροι, οι οποίοι κατά μέσο όρο… ασθενούν 22 μέρες το χρόνο! Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι Τσέχοι και στην τρίτη οι Πορτογάλοι…
Αντίθετα, ελάχιστες απουσίες από τη δουλειά τους για λόγους υγείας –λέμε τώρα…-σημειώνουν οι Αμερικανοί αλλά και οι Τούρκοι, δύο φυλές που θεωρούνται είτε οι πιο υγιείς είτε οι πιο ευσυνείδητες…
Τα «συστατικά» της επιτυχημένης κοπάνας…
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφθείτε σοβαρά πριν επιχειρήσετε μία «κοπάνα» από τη δουλειά, είναι αν σας «παίρνει». Αν το έχετε ξανακάνει (πρόσφατα), αν λείψατε καιρό από το γραφείο λόγω (πραγματικής) ασθένειας ή αν είστε καινούργιος σε μια δουλειά, ούτε που να το σκέφτεστε.
Όσο κρύο και αν κάνει, όσο και αν βαριέστε, όση κούραση και αν κουβαλάτε, δεν αξίζει να διακινδυνεύσετε τη δουλειά σας για μια «κοπάνα». Αν πάλι δεν συντρέχει κανείς από τους παραπάνω λόγους, τότε ζυγίστε τα δεδομένα και πάρτε την καταλληλότερη απόφαση.
Αρχικά, φροντίστε να μην επιλέξετε να λείψετε Δευτέρα ή Παρασκευή. Είπαμε να κάνετε και εσείς μια κοπάνα μια φορά αλλά μη δώσετε και δικαιώματα με το τριήμερο που σχεδιάζετε… Επιλέξτε μια «ουδέτερη» μέρα, π.χ. Τρίτη –Τετάρτη ή Πέμπτη!
Στη συνέχεια, βρείτε μια εξαιρετικά καλή δικαιολογία. Οι ασθένειες είναι η απόλυτη δικαιολογία, όμως σκεφθείτε, πως αν επικαλεστείτε 40 πυρετό ή μια βασανιστική ίωση και την επόμενη μέρα εμφανιστείτε μέσα στην καλή χαρά στο γραφείο, μάλλον δεν θα σας πιστέψει κανείς…
Προτιμήστε λοιπόν κάτι πιο «ανώδυνο». Ημικρανίες, πόνο στο στομάχι ή τη μεταφορά κάποιου δικού σας στο νοσοκομείο προκειμένου να του παρασταθείτε- πιάνει πάντα αρκεί να μην το ξεχάσετε την επόμενη μέρα που θα ρωτούν οι συνάδελφοι για την πορεία της υγείας του πατέρα σας….
Τέλος, επικαλεστείτε σοβαρό οικογενειακό θέμα. Με αυτή την ατάκα, από σεβασμό στην ιδιωτική σας ζωή σχεδόν κανείς δεν θα θέλει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Και εσείς δεν θα χρειαστεί να πλάθετε σενάρια για την υποτιθέμενη μεταφορά του πατέρα σας στο νοσοκομείο, την αγωνία σας μέχρι να μιλήσετε στο γιατρό και την φανερή ταλαιπωρία, που θα πρέπει να αποτυπώνεται στο πρόσωπό σας- ερμηνεία που σίγουρα αξίζει Όσκαρ…
Και φυσικά, δεν χρειάζεται καν να σας πούμε, πως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να σας πάρει το άγρυπνο μάτι κανενός καλοθελητή συναδέλφου που έχει βγει για εξωτερικές δουλειές να πίνετε καφεδάκι στην παραλία ενώ υποτίθεται πως «καίγεστε» από πυρετό! Έτσι, σε περίπτωση κοπάνας, τουλάχιστον επιλέξτε την ασφάλεια του σπιτιού σας.
Εν κατακλείδι, σκεφθείτε σοβαρά τις συνέπειες, πριν σας «πλακώσει» το πάπλωμα εν ώρα εργασίας. Σε εποχές, που η ανεργία καλπάζει, η οικονομική κρίση φουντώνει και οι εργοδότες ψάχνουν αφορμές για να μειώσουν το προσωπικό τους, φροντίστε να μην τους δώσετε από μόνοι σας την αφορμή…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More