11 Μαρ 2011

Τι γνωρίζετε για το δείκτη μάζας σώματος;

Έχετε πάρει 2-3 κιλάκια. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Ενδεχομένως να τα χρειαζόσασταν κιόλας. Ή στην αντίθετη περίπτωση, χάσατε 15 κιλά. Μήπως το παρακάνατε στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε τη σιλουέτα των νεανικών σας χρόνων; Όπως και να έχει, επειδή ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί κριτές του εαυτού και της εμφάνισής μας, τον ρόλο αυτό, αναλαμβάνει ο δείκτης μάζας σώματος, ένα ιδιαίτερα «εύχρηστο» εργαλείο που χρησιμοποιείται καθημερινά από γιατρούς και διαιτολόγους.
Πώς θα τον υπολογίσετε;
Ο δείκτης μάζας σώματος, υπολογίζεται απλά και εύκολα. Θα πρέπει να διαιρέσετε το βάρος σας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σας. Για να υπολογίσουμε δηλαδή, το δείκτη μάζας σώματος
(Δ.Μ.Σ.) μιας γυναίκας 62 κιλών και ύψους 1,65 εκατ., κάνουμε τις ακόλουθες αριθμητικές πράξεις: Δ.Μ.Σ.= 62:1,65Χ 1,65= 22,7.
Κατηγορίες ανάλογα με το βάρος
Με βάση το αποτέλεσμα αυτής της αριθμητικής πράξης, θα μπορέσετε να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε και να διαμορφώσετε και τη διατροφή σας ανάλογα. Οι κατηγορίες που προκύπτουν είναι οι ακόλουθες:
-Ελλιποβαρής: < 18,5
-Φυσιολογικός: 18,5 – 24,9
-Υπέρβαρος: 25- 29,9
-1ος βαθμός παχυσαρκίας: 30-34,9
2ος βαθμός παχυσαρκίας: 35 – 39,9
3ος βαθμός παχυσαρκίας: > 40
Το BMI (Body Mass Index), όπως είναι ο διεθνής όρος για το δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ.) είναι ίσως το αποτελεσματικότερο εργαλείο για να ελέγχετε κατά περιόδους το σωματικό σας βάρος. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί, πως ο δείκτης αυτός, δεν ισχύει άτομα κάτω των 20 ετών καθώς το σώμα βρίσκεται ακόμη σε περίοδο ανάπτυξης, οπότε τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα ενδεικτικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More