Το σχέδιό του για τη δημιουργία οικονομικής διακυβέρνησης στη «γηραιά ήπειρο» ανέπτυξε στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Humboldt ο Γ. Παπανδρέου. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση και μετεξέλιξη του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σε συνδυασμό με το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που ζητεί το Βερολίνο. Τη χρυσή τομή θα αναζητήσει σήμερα στη συνάντηση που θα έχει στην καγκελαρία με την Α. Μέρκελ. Η Γερμανίδα πολιτικός βρίσκεται σε δυσχερή θέση μετά την ήττα του κόμματός της στο Μόναχο και θεωρείται δεδομένο πως θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Γερμανία είναι ότι τον Ελληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε η… Bundesbank, τασσόμενη κατά της επαναγοράς κρατικών ομολόγων από τους πόρους του μηχανισμού.
Η κεντρική τράπεζα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας επιμένει στο δόγμα της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος της διάσωσης και στην επιβολή αυστηρότατης δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλα τα κράτη με μεγάλα χρέη. Αν και το Βερολίνο θέλει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση, αυτό που ενδιαφέρει την Α. Μέρκελ είναι να μην εκληφθεί η απόφαση των Βρυξελλών ως μήνυμα πως το «πάρτι» συνεχίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, η Bundesbank τάχθηκε και κατά του ευρωομολόγου, υποστηρίζοντας ότι «θα μειώσει τα κίνητρα για την εφαρμογή μιας αξιόπιστης δημοσιονομικής πολιτικής».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες, και θα το κάνει και σήμερα, τη γερμανική κοινή γνώμη πως δεν πρόκειται να πληρώσει τα «σπασμένα» των Ελλήνων. Οτι η συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι σε όφελος όλων των λαών της Ευρώπης. Και, ειδικότερα, επωφελής για τους Γερμανούς. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του και θα παρουσιάσει στη Γερμανίδα καγκελάριο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση στην Αθήνα. Θα προσπαθήσει να την πείσει πως οι Ελληνες είναι αποφασισμένοι να βγουν από την κρίση και να γίνουν ανταγωνιστικοί. Και ότι απλά θέλουν βοήθεια για να μη διακοπεί από τα «γεράκια» των αγορών η προσπάθεια που καταβάλλουν, τα οποία επιμένουν να ποντάρουν πολλά στις ανισορροπίες του ευρώ.
Η ημέρα του Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο ξεκινά στις 9.00 π.μ., οπότε και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του SPD, S. Gabriel. Στις 12.30 μ.μ. θα ακολουθήσει τετ α τετ με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του FDP, G. Westerwelle. Και, τελικά, στις 6.30 μ.μ. θα γίνει η συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, A. Merkel. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και δείπνο εργασίας.
Τη συνάντηση των δύο ηγετών θα προετοιμάσουν οι δύο υπουργοί Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Σόιμπλε, σε συνεργασία που θα έχουν νωρίς το πρωί στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ελσίνκι.
«Πιάνοντας» το κρύο κλίμα στον ευρωπαϊκό Βορρά, η Αθήνα φρόντισε από χθες να χαμηλώσει τον πήχη. «Θέλουμε η Ευρώπη να δώσει στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής και… έμεινε στα βασικά: «Την ενίσχυση της Ευρωζώνης, την ενίσχυση του ευρώ, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «αποκάλυψε» και τον στόχο της ελληνικής αποστολής, επισημαίνοντας την απόφαση του Eurogroup για την επιμήκυνση. «Αυτή την απόφαση εμείς θέλουμε να την εμβαθύνουμε, να τη διευρύνουμε και, φυσικά, να αποβεί προς όφελος της χώρας μας», σημείωσε.
Σε αντιστάθμισμα των πιέσεων του Βερολίνου, ο Γ. Παπανδρέου προωθεί τη συνεννόηση των χωρών του Νότου και χρησιμοποιεί τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας μας με το Παρίσι. Αν δεν υπάρξουν άλλες επισκέψεις, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 11 Μαρτίου.
* Αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με αποκλειστικό θέμα τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ευρώπη και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
http://www.ethnos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου