26 Φεβ 2011

29 δισ. τα επιπλέον βάρη ώς το 2015

Ο δρόμος του Μνημονίου είναι μακρύς στην Ελλάδα, καθώς έρχονται μέτρα 25-29 δισ. ευρώ από φέτος μέχρι και (τη μετά Μνημονίου εποχή) το 2015.
Το Δ' Μνημόνιο (2010-2013) και το Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2012-2014) κρύβουν πλημμυρίδα μέτρων, μετά τα δύο πρώτα πακέτα της διετίας 2010 -2011 ύψους 9,3 δισ. ευρώ, που περιορίζουν το έλλειμμα στο 7,4%. Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει «αταλάντευτη» στον δρόμο του Μνημονίου, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις του μέχρι το τέλος της θητείας της, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επανέλαβε πως θα ζητηθεί η στήριξη του ελληνικού λαού, στον οποίο και θα εξηγήσουν τι μέλλει γενέσθαι...
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών:
* Το 2010 κλείνει με έλλειμμα 9,4% ή 9,5%. Το τελικό νούμερο θα γνωστοποιηθεί τον Απρίλιο. Τη χρονιά αυτή ελήφθησαν μέτρα 14,8 δισ. ευρώ για να πέσει το έλλειμμα στα 22 δισ. ευρώ από 36 δισ. το 2009 ή 15,4% του ΑΕΠ.
* Το 2011, εκτός από τα γνωστά μέτρα των 8.159 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως οι «πιθανοί κίνδυνοι» (όπως η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου, που εισπράττονται μεν ταμειακά, αλλά δεν μειώνουν το έλλειμμα) να απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα 0,75% του ΑΕΠ, προκειμένου το έλλειμμα να πέσει στο 7,4% από 9,4% ή 9,5% το 2010.
Δεδομένου ότι για φέτος το ΑΕΠ υπολογίζεται στα 233 δισ. ευρώ (εφ' όσον η ύφεση περιοριστεί στο 3%), τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,75 δισ. ευρώ. Ο υπουργός διευκρίνισε πως αφορούν «διαρθρωτικού χαρακτήρα» μέτρα διαψεύδοντας το ενδεχόμενο αυξήσεων σε φόρους.
* Την περίοδο 2012-2014, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου, θα απαιτηθούν μέτρα 8% του ΑΕΠ. Ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάμε για μέτρα 18,64 δισ. ευρώ (υπολογίζεται με ΑΕΠ 233 δισ. ευρώ), με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% ή περίπου 6 δισ. ευρώ το 2014. Η αναλογία των μέτρων αυτών θα είναι 2/3 από τις δαπάνες και 1/3 από τα έσοδα.
Και όπως είχε χαρακτηριστικά ο υπουργός, οι περαιτέρω παρεμβάσεις θα προέρχονται από την πλευρά των διαρθρωτικών μέτρων και όχι σε μισθούς και συντάξεις.
Να σημειωθεί ότι το Γ' Μνημόνιο έκανε λόγο για μέτρα 9.265 εκατ. ευρώ (5.204 εκατ. το 2012 και 4.061 εκατ. το 2013).
* Το 2015, μετά το Μνημόνιο και μετά το Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί στο 1% ή στα 3 δισ. ευρώ. Η δέσμευση αυτή σηματοδοτεί και νέα μέτρα που κυμαίνονται από 4,7 δισ. έως 8,3 δισ. ευρώ αναλόγως αν θα απαιτηθούν ισόποσα ή μεγαλύτερου ύψους.
Το διά ταύτα είναι ότι από φέτος, πλέον των γνώστων μέτρων 8,2 δισ. ευρώ και μέχρι το 2015, απαιτούνται μέτρα συνολικού ύψους 25,05 δισ. με 28,73 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή μέχρι και το 2013, αν κι εφ' όσον δεν αποφασίσουν να προσφύγουν νωρίτερα στις κάλπες.
Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Μαΐου. Χθες ξεκίνησε η συζήτηση με τους υπουργούς για την εξειδίκευση των παρεμβάσεων που απαιτούνται σε 8 καίριους τομείς: δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς, φορολογική μεταρρύθμιση, μισθολόγιο Δημοσίου, δημόσια διοίκηση, κοινωνική πολιτική, Υγεία και δημόσιες επενδύσεις. Οι πρώτες επαφές του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν χθες με τους υπουργούς Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Ποιοι πάνε στον διάλογο
Την επόμενη εβδομάδα συναντάται με τα πολιτικά κόμματα, τα οποία αποδέχθηκαν την πρόσκληση. Επίσημη απάντηση-αποδοχή δεν υπάρχει έως τώρα. Ανεπισήμως έχουν απαντήσει θετικά οιΓ. Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ), Φ. Κουβέλης (Δημοκρατική Αριστερά) και Ντ. Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία).
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση ορισμένων κομμάτων «και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρνηθούν να έρθουν στο τραπέζι γι' αυτό που αποτελεί στην πράξη συνταγματική τους υποχρέωση, που είναι να διαμορφωθεί ένα Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τον οποίο προβλέπεται από το νόμο του νέου δημοσιονομικού πλαισίου, που ψήφισαν και οι ίδιοι στη Βουλή το 2010». Η ψήφιση του νόμου αυτού επιβεβαιώνεται και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναθεωρήσει τη στάση της και θα προσέλθει στον διάλογο.
Στη συνέχεια, θα γίνουν συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, πανεπιστημιακούς και οικονομολόγους, πριν πάρει την τελική μορφή του στα τέλη Μαρτίου και εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στον Απρίλιο. *

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More