26 Φεβ 2011

Πέντε διατροφικοί μύθοι (και αλήθειες)

Ανά τακτά διαστήματα κυκλοφορούν διατροφικοί μύθοι που περνούν από γενιά σε γενιά. Δείτε ποιοι είναι όντως μύθοι και ποιοι εμπεριέχουν μεγάλες δόσεις αλήθειας.

Οι αστικοί μύθοι συχνά βασίζονται σε κάποιες αλήθειες, αλλά η παρανόηση των δεδομένων και η τρομολαγνεία συχνά συντελούν στη δημιουργία τεράστιων μυθευμάτων. Τις περισσότερες φορές οι μύθοι αυτοί έχουν καλό σκοπό, συνήθως στη προώθηση σωστών διατροφικών συνηθειών, αλλά ο φόβος δεν είναι ποτέ υποκατάστατο της λογικής, επιβεβαιώνοντας τη ρήση ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.
Τα μπιφτέκια της τάδε αλυσίδας fast food γίνονται από χαλασμένο κρέας…
Μύθος: Λίγο λογικά να το σκεφτούμε, θα διαπιστώσουμε ότι ακόμη και το χαλασμένο κρέας χρειάζεται ειδική επεξεργασία προκειμένου να γίνει βρώσιμο, οπότε ίσως σε τελική ανάλυση το κόστος του ξεπερνά το φρέσκο βοδινό κρέας. Ακόμα και η πιο «σπαγκοραμμένη» αλυσίδα fast food δεν θα αγόραζε χαλασμένο κρέας από φόβο ενός τεράστιου διατροφικού σκανδάλου, εντούτοις αυτός ο μύθος εξακολουθεί να υφίσταται. Κυρίως γιατί στο άκουσμα του χαλασμένου κρέατος, κάτι που κανείς δεν θα ήθελε να φάει, μας βολεύει να το συνδυάζουμε με την αρνητική διατροφική άποψη που έχουμε για τα fast food.
Το celery έχει «αρνητικές» θερμίδες;
Αλήθεια: Ο κορμός του celery έχει περίπου 6 θερμίδες. Αν και υπάρχει περισσότερη ενέργεια στο celery, λόγω της κυτταρικής δομής του δεν μπορούμε να το «σπάσουμε» στο στομάχι, οπότε και δεν το χωνεύουμε κατάλληλα. Η καύση των επιπλέον θερμίδων δεν γίνεται από το μάσημα του celery, αλλά από την ενέργεια που καταναλώνουμε στην προσπάθεια να το χωνέψουμε: με ένα κρύο (διαιτητικό) ποτό μπορούμε να αυξήσουμε την καύση, αφού απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να ζεσταθεί το στομάχι.
Τα καρότα βελτιώνουν την όραση;
Μύθος: Αν και τα καρότα είναι καλή πηγή βιταμίνης Α (που σχετίζεται με τη καλή λειτουργία των ματιών, του δέρματος κτλ), η κατανάλωση τους δεν θα βελτιώσει την όραση κανενός. Ο μύθος ξεκίνησε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον οποίο μια δίαιτα πλούσια σε καρότα βοηθούσε τους Βρετανούς πιλότους στον εντοπισμό και την αναχαίτιση των Γερμανικών βομβαρδιστικών, για να συγκαλυφθεί ένα μεγαλύτερο τεχνολογικό μυστικό: την πρωτοποριακή εφεύρεση του ραντάρ!
Τα κουκούτσια των μήλων έχουν δηλητήριο;
Αλήθεια: Τα κουκούτσια των μήλων έχουν μια ουσία, την αμυγδαλίνη, η οποία αποτελείται από κυάνιο και σάκχαρα. Όταν μεταβολιστεί αυτή η ουσία, μπορεί να γίνει υδροκυάνιο, την ίδια ουσία που χρησιμοποιούσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μην ανησυχείτε όμως: οι ποσότητες αυτής της ουσίας στα κουκούτσια των μήλων (όπως και στα κεράσια, τα βερίκοκα κ.α.)είναι τόσο μικρή, που ακόμη και ο μεγαλύτερος φανατικός των μήλων δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μικροποσότητες που συναντά.
Τα αναψυκτικά τύπου Coca Cola «λιώνουν» δόντια/κρέας/καρφιά σε μια νύχτα;
Μύθος: Αυτή η φήμη κυκλοφορεί εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για έναν ακόμη μύθο. Τα αναψυκτικά τύπου cola δεν μπορούν να «λιώσουν» τίποτα σε ένα βράδυ. Περιέχουν ουσίες όπως το κιτρικό και φωσφορικό οξύ, τα οποία σε βάθος χρόνου μπορούν να διαβρώσουν και να αλλοιώσουν πράγματα όπως τα δόντια ή το κρέας, αλλά το ίδιο ισχύει για το φυσικό χυμό πορτοκάλι! Η συγκέντρωση αυτών των ουσιών είναι τόσο μικρή άλλωστε, που δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να «σαπίσει» το πεπτικό σύστημα από τη συστηματική κατανάλωση τους. Ο μύθος ωστόσο καταρρίπτεται εύκολα γιατί δεν κρατάμε κανένα ρόφημα ή ποτό στο στόμα μας για μέρες, ώστε να γίνει ζημιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More