21 Φεβ 2011

Φοροφυγάδες με ονοματεπώνυμο

Απτά αποτελέσματα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής και όχι από την επιβολή νέων «οριζόντιων» μέτρων που χτυπούν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους βιάζεται να φέρει η κυβέρνηση.
Υπό την πίεση της τρόικας, που ζητάει άμεσο «χτύπημα» της φοροδιαφυγής, αλλά και εξαιτίας της πορείας των εσόδων που δεν είναι η αναμενόμενη, λόγω ύφεσης, καθώς και λόγω του ότι η πλειονότητα των πολιτών δεν έχει άλλα περιθώρια αντοχής, το υπουργείο Οικονομικών καλείται αυτή τη φορά να τα βάλει με τους «δυνατούς» της ελληνικής κοινωνίας. Ζητούμενο να εξασφαλίσει για το δημόσιο ταμείο έσοδα άνω του 1,6 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο που έχει ήδη καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο και θα πρέπει να υλοποιήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός, με μετρήσιμα αποτελέσματα κάθε μήνα, κυρίως μέσω ΣΔΟΕ, προβλέπει μαζικό πλέον άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε χιλιάδες επαγγελματίες -κυρίως γιατρούς, δικηγόρους- σαρωτικούς ελέγχους πόθεν έσχες αλλά και δημοσίευση των ονομάτων όσων διαπιστωμένα φοροδιαφεύγουν. Πόσοι είναι αυτοί; Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για περίπου 15.000-20.000 φορολογούμενους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ανήκει στην οικονομική και επιχειρηματική ελίτ.
Ετσι, για την κυβέρνηση τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα στο σκέλος της συλλογής εσόδων. Μέχρι τώρα ο προϋπολογισμός στηριζόταν στην αύξηση του ΦΠΑ, στο φούσκωμα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, στην επιβολή έκτακτων εισφορών και στις περαιώσεις που έπεσαν επί δικαίων και αδίκων. Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες που έγιναν το 2010 για την πάταξη της φοροδιαφυγής είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθούν πολλά πρόστιμα τα οποία όμως δεν μεταφράστηκαν σε ανάλογες εισπράξεις.
Το οικονομικό επιτελείο από εδώ και στο εξής θα δίνει καθημερινά εξετάσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. Αυτό όμως σημαίνει σύγκρουση με ισχυρές ομάδες συμφερόντων. Και, φυσικά, σε μία τέτοια σύγκρουση, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, δεν επιτρέπονται αστοχίες και λάθη. Οι πρώτες... τροχιοδεικτικές βολές που έχουν γίνει από τον ελεγκτικό μηχανισμό οδηγούν σε γνωστά και ισχυρά ονόματα, τα οποία:
1. Εμφανίζονται να μην έχουν δηλώσει πολυτελέστατα σκάφη αναψυχής και να αποφεύγουν ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ.
2. Εντοπίζονται με καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό, που δεν δικαιολογούνται από το δηλωθέν εισόδημά τους.
3. Συντηρούν ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων ευρώ που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από το πόθεν έσχες.
4. Προμηθεύουν φορείς του Δημοσίου σε τιμές πολλαπλάσιες σε σύγκριση με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέσω τριγωνικών συναλλαγών και εικονικών τιμολογίων.
5. Εμφανίζονται να έχουν οδηγήσει σε χρεοκοποία τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα αλλά την ίδια στιγμή διατηρούν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.
Στην πράξη θα φανεί αν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της -η οποία μάλιστα θα νομοθετηθεί με το φορολογικό νομοσχέδιο που οδεύει προς ψήφιση- και θα δημοσιεύσει τα πρώτα ονόματα. Θα φανεί επίσης αν οι λίστες που θα δημοσιευτούν θα αφορούν μεγάλα εισοδήματα ή -ως συνήθως- συνήθεις περιπτώσεις οφειλετών οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν βάλει «λουκέτο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More