Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Λιβύη καθώς οι νεκροί φτάνουν τους 400 σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH). Οι κινητοποιήσεις έχουν πλέον εξαπλωθεί και στην Τρίπολη. Οι διαδηλωτές επιχειρούν να θέσουν κάτω από τον έλεγχό τους πόλεις της Λιβύης, όπως η Βεγγάζη και η Τρίπολη, ωστόσο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ο Μουαμάρ Καντάφι παραμένει σιωπηλός, ωστόσο, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του χθες το βράδυ, ο γιος του Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, προειδοποίησε για εμφύλιο πόλεμο και λουτρό αίματος.
Το Παρατηρητήριο για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι κατά τις τετραήμερες συγκρούσεις τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) ωστόσο, ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 400. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το καθεστώς προσέλαβε μισθοφόρους από την υποσαχάρια Αφρική οι οποίοι πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών.
Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες που "βγαίνουν" από τη Λιβύη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για σφαγή. Η λιβυκή τηλεόραση κάνει λόγο για επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας "κατά των τρομοκρατών" κια επιβαβαιώνουν ότι υπάρχουν νεκροί.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που αναμεταδίδει το Αλ Τζαζίρα, μιλούν ακόμη και για βομβαρδισμό από αέρος των στασιαστών.
Όργιο φημών για τον Καντάφι
Τις τελευταίες ώρες φούντωσε και η φημολογία γύρω από την τύχη του Μουαμάρ Καντάφι. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχει στη διάθεσή του πληροφορίες, ότι ετοιμάζεται να διαφύγει στη Βενεζουέλα. Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Τσάβες τις διέψευσε.
Συναγερμό προκάλεσε η είδηση ότι στο αεροδρόμιο της Μάλτας προσγειώθηκαν δύο λιβυκά πολεμικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, που μετέφεραν συνολικά επτά άτομα. Οι ταυτότητές τους δεν έχουν επιβεβαιωθει, όμως σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην κυβερνηση της Μάλτας πρόκειται για Γάλλους, εργαζόμενους σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη Βεγγάζη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χειριστές των δύο μαχητικών αυτομόλησαν, αρνούμενοι να υπακούσουν στη διαταγή να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών.
Από τον ΟΗΕ ανακοινώθηκε ότι ο γενικός γραμματέας του οργανισμού είχε τηλεφωνική επαφή με το Λίβυιο ηγέτη και του ζήτησε να βάλει τέλος στη βία.
Πάντως, στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, ο γιος του Καντάφι είχε δηλώσει πως "το ηθικό μας είναι υψηλό και ο ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εδώ στην Τρίπολη, ηγείται της μάχης και τον υποστηρίζουμε, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις... δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταίου ανδρός, μέχρι τελευταίας γυναίκας και μέχρι τελευταίας σφαίρας".
Έκρυθμη η κατάσταση και στην Τρίπολη
Για πρώτη φορά το κύμα των διαδηλώσεων μεταφέρθηκε και στην πρωτεύουσα Τρίπολη, κάτι που θεωρείται πλήγμα για το καθεστώς, που προσπαθούσε να περιορίσει τις κινητοποιήσεις στα ανατολικά της χώρας. Αστυνομικά τμήματα και τοπικά γραφεία επαναστατικών επιτροπών παραδόθηκαν στις φλόγες χθες, όπως και ένας τηλεοπτικός σταθμός και ένας κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός. Εξήντα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι στιγμή στις συγκρούσεις στην Τρίπολή, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.
Στις φλόγες παραδόθηκε και κεντρικό κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της Τρίπολης. Πρόκειται για την "Mέγαρο του Λαού" στο οποίο συνεδριάζει το Λαϊκό Κογκρέσο (το κοινοβούλιο) όταν βρίσκεται στην Τρίπολη.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη του στρατού της Λιβύης λιποτάκτησαν και "απελευθέρωσαν" τη Βεγγάζη από τις προσκείμενες στον Μουαμάρ Καντάφι στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο Χαμπίμπ αλ Ομπαϊτι επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Αλ Τζαλάε και ο δικηγόρος Μοχάμεντ Αλ Μάνα δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι διμοιρία "Κεραυνός" έφτασε στο νοσοκομείο μεταφέροντας συμπολεμιστές τους που έδωσαν μάχη και νίκησαν την προσωπική φρουρά του Καντάφι τονίζοντας παράλληλα πως συμμάχησαν με το λαό.
Νέες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στις πόλεις Τομπρούκ, Αλ Μπάιντα και Μισράτα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου