Για «αντιεπιχειρηματικό κλίμα» κάνουν λόγο τα στελέχη τους που τις αναγκάζει να σκέπτονται μετακόμιση σε άλλες γειτονικές χώρες
Για μεταφορά της επιχειρηματικής έδρας τους σε γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία, ή σε κοντινά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ρουμανία και η Μάλτα, φέρονται να προετοιμάζονται αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά καμία από τις «μεγάλες» ως σήμερα δεν το έχει κάνει.
Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους πληθαίνουν αυτές οι σκέψεις είναι το φορολογικό καθεστώς, αλλά και το γενικότερο «αντιεπιχειρηματικό κλίμα» στην Ελλάδα, όπως συνηθίζουν να λένε επιχειρηματίες και μάνατζερ. Η φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων με 40% και οι υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις λόγω του εξαγωγικού ΦΠΑ έχουν προβληματίσει έντονα πολλούς ελληνικούς ομίλους που διαθέτουν εξαγωγικό χαρακτήρα αλλά και παραγωγική βάση τόσο στη χώρα μας όσο και σε χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Η ύφεση που συνεπάγεται τόσο της ζήτησης και του τζίρου αλλά και η εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα στην τελική απόφαση μεγάλων επιχειρηματιών, οι οποίοι πάντως δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε... μετακόμιση.
Αντίθετα, αρκετές μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις- κυρίως από τον χώρο της παροχής υπηρεσιώνέχουν μεταφέρει την έδρα τους σε γειτονικές χώρες αλλά διατηρούν τη δραστηριότητά τους σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα. Αντίθετα με την τάση φυγής, υπάρχουν και ξένοι που έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως η δανική Carlsberg. Γ. ΔΑΥΙΔ
CΟCΑ-CΟLΑ 3Ε
Υπέρμετρη φορολογία
Ολα ξεκίνησαν στις 21 Ιουνίου, όταν στη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Coca-Cola 3Ε ο πρόεδρός της κ. Γ. Δαυΐδ άναψε τη θρυαλλίδα «επισημοποιώντας» μια συζήτηση που γινόταν αρκετούς μήνες πριν στα επιχειρηματικά στέκια.
«Εχοντας επιλέξει ως έδρα μας την Ελλάδα, η εταιρεία υφίσταται υπέρμετρη φορολογία» δήλωσε, για να συμπληρώσει: «Οι απρόβλεπτες ή άστοχες αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη». Επεσήμανε μάλιστα ότι «δεν είναι δυνατόν χωρίς να υπάρχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον σε βάθος χρόνου η Ελλάδα να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις» ενώ έφερε ως παράδειγμα την καθυστέρηση πάνω από δύο χρόνια, λόγω της γραφειοκρατίας, για τη δημιουργία μονάδας συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού στο εργοστάσιό της στο Σχηματάρι, όταν, όπως είπε, μέσα στο 2009 έχει ξεκινήσει η λειτουργία τεσσάρων σε αντίστοιχες χώρες εκ των 16 προγραμματισμένων μονάδων συμπαραγωγής. Αυτή η αναφορά στις γύρω χώρες και τα πηγαδάκια που ακολούθησαν τροφοδότησαν έντονα τη φημολογία περί μεταφοράς της έδρας της επιχείρησης σε Κύπρο ή Βουλγαρία.
Ι. ΔΗΜΟΥ
ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
Το Δημόσιο μάς χρωστάει
Πολύπλοκο πάντως θεωρεί το θέμα της μεταφοράς έδρας μιας εισηγμένης επιχείρησης ο κ. Ι. Δήμου, γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπη ρεσιών και Υποστηρικτικής Λειτουργίας του ομίλου Μυτιληναίου. Για την πληροφόρηση που υπάρχει, ότι ο όμιλος εξέτασε σε κάποια φάση όλες τις εναλλακτικές λύσεις σχετικά με την έδρα του, ακόμη και αυτήν της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Δήμου διευκρινίζει ότι δεν ελήφθη οποιαδήποτε τέτοια απόφαση ( «μας απασχόλησε αλλά δεν το θίγουμε» ), ενώ παραθέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει:
«Το Ελληνικό Δημόσιο μας χρωστάει 92 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου από επιστροφή ΦΠΑ εξαγωγών- να φανταστείτε ότι η CΟSCΟ κάνει φασαρία για 20 ή 30 εκατ. ευρώ. Ο δικός μας όμιλος έχει οργανωθεί σωστά και μπορεί να αντέξει μια τέτοια οφειλή, αναρωτιέμαι όμως τι θα γίνει με μια μικρομεσαία επιχείρηση. Πιστεύω με τον τρόπο αυτόν τιμωρείται η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων» λέει ο κ. Δήμου.
Με δεδομένο όμως ότι αυτή την εποχή το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει χρήματα, ποιες είναι οι προτάσεις που κάνουν οι επιχειρηματίες; Η πιο συνηθισμένη εναλλακτική πρόταση είναι να συμψηφιστεί ο οφειλόμενος ΦΠΑ με φόρο μισθωτών υπηρεσιών, με φόρο εισοδήματος ή ακόμη και με την έκτακτη εισφορά. «Εφέτος θα καταβάλουμε τοις μετρητοίς 17 εκατ. ευρώ πέραν όλων των άλλων ως έκτακτη εισφορά. Πρόκειται για επέλαση φόρων χωρίς προηγούμενο. Τουλάχιστον ας επιστρεφόταν ο ελεγμένος ΦΠΑ, για να υπάρξει κάποια ανάσα» προσθέτει ο κ. Δήμου.
Κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΝΤRΑLΟΤ
Μας πιέζουν οι ξένοι μέτοχοι
Τo τελευταίο διάστημα οι ξένοι θεσμικοί μέτοχοι της Ιntralot αναρωτιούνται γιατί η εταιρεία εξακολουθεί να έχει έδρα την Ελλάδα, όπου οι φορολογικοί συντελεστές των κερδών είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Το ερώτημα ως έναν βαθμό είναι εύλογο, καθώς μόλις το 9,3% των εσόδων της Ιntralot προέρχεται από την Ελλάδα, και μάλιστα αυτό βαίνει μειούμενο, αφού οι συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ που ανανεώθηκαν πρόσφατα δεν είναι ανάλογες σε αξία με τις προηγούμενες. Το 90,7% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τις 50 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία. Οι ξένοι θεσμικοί που ελέγχουν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (30% από την Ευρώπη και 20% από τις ΗΠΑ) αναρωτιούνται ποιο είναι το όφελος της εταιρείας να μένει στην Ελλάδα, όπου τα μερίσματα πλέον φορολογούνται με 40% και μπαίνουν στην κλίμακα, ενώ οι έκτακτες εισφορές τείνουν να γίνουν τακτικές λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ιntralot κ. Κ. Αντωνόπουλο, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει τα περί μεταφοράς έδρας, υποστηρίζοντας ότι είναι θέμα της διοίκησης. Επεσήμανε όμως ότι ακόμη και αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση το κοινωνικό προϊόν της Ιntralot για την Ελλάδα δεν θα μεταβληθεί, αφού το κέντρο ανάπτυξης τεχνολογίας της Ιntralot που απασχολεί 1.000 άτομα θα παραμείνει στην Ελλάδα.
Μιλώντας όμως με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ του ΣΕΒ επεσήμανε πως αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα στη φορολογία των επιχειρήσεων η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το έσοδο της πολυεθνικότητας. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κλιμακωτή διαβάθμιση στη φορολόγηση σε σχέση με τα έσοδα του εξωτερικού. Να φορολογούνται δηλαδή τα έσοδα από τις δραστηριότητες της Ελλάδας με τον προβλεπόμενο φόρο εισοδήματος αλλά τα έσοδα από θυγατρικές του εξωτερικού να επιβαρύνονται με 10%, κοντά δηλαδή στους διεθνείς συντελεστές.
η VΕRΒUΝD - CΑRLSΒΕRG
Ηρθαν Αυστριακοί και Δανοί
Μέσα στο γενικότερο κλίμα υπάρχουν και ξένοι επενδυτές που ήρθαν στην Ελλάδα. Η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού της Αυστρίας, η Verbund, που ίδρυσε προ τετραετίας τη Verbund Ηellas, και η γνωστή δανέζικη Carlsberg, από τους μεγαλύτερους της διεθνούς αγοράς μπίρας, που αγόρασε την ελληνική ζυθοποιία «Μύθος».
Οι Δανοί έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη τον τελευταίο χρόνο την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους στην Ελλάδα. Η Carlsberg κατέχει τη δεύτερη θέση στον κλάδο της ζυθοποιίας - ευρισκόμενη σε μεγάλη απόσταση από την πρώτη- και θεωρεί ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.
Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Σόρεν Μπρινκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ανέφερε ότι « είναι ευνόητο ότι οι αυξήσεις στον ΦΠΑ, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην μπίρα, καθώς και η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις, απασχολούν τη διοίκηση της “Μύθος Ζυθοποιία”. Στο πλαίσιο αυτών των διαδοχικών αυξήσεων της φορολογίας, που δεν ευνοούν επενδύσεις, η “Μύθος Ζυθοποιία” θα συνεχίσει με συνέπεια να επενδύει στην ελληνική αγορά μπίρας με στόχο τη διαρκή ανάπτυξή της, προσφέροντας στους καταναλωτές και στους πελάτες της υψηλής ποιότητας προϊόντα και μάρκες μπίρας ».
η Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Σε «πειρασμό» οι επιχειρήσεις διεθνούς εμβέλειας
Για δεκαετίες τώρα η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα υφίσταται τη γραφειοκρατία, τα βάρη της φορολογίας, τον λαβύρινθο της πολυνομίας, τον ζηλότυπο κρατικό παρεμβατισμό, λέει σε δήλωσή του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος (φωτογραφία):
« Σήμερα, ενώ μόνο αυτή η ιδιωτική οικονομία μπορεί να μας βγάλει από τη δημοσιονομική κρίση και την ύφεση,το κράτος για μία ακόμη φορά επιλέγει την πεπατημένη και εύκολη λύση της επιβολής υπέρμετρης φορολογίας. Ο ΣΕΒ και οι επιχειρήσεις-μέλη του δέχτηκαν αγόγγυστα τη συνεισφορά τους μέσα από έκτακτη εισφορά στο ξεκίνημα της κρίσης. Η παγιοποίησή της όμως για τέσσερα χρόνια,σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων,έχει σοβαρή αποτρεπτική επίδραση στον αναπτυξιακό και επενδυτικό προγραμματισμό τους. Πιο απτός είναι ο κίνδυνος να υποκύψουν στον πειρασμό της αλλαγής της φορολογικής έδρας εκείνες ακριβώς οι επιχειρήσεις που έχουν διεθνή εμβέλεια και μπορούν να εκμεταλλευτούν τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν άλλες χώρες. Πολλές επιχειρήσεις θα είχαν ήδη φύγει,αν δεν διοικούνταν από ανθρώπους με ευρεία και πολυετή επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα, με βαθιές ρίζες και δέσιμο με τον τόπο ».
Για την ανάγκη του Δημοσίου να αντλήσει έσοδα ο κ. Δασκαλόπουλος σχολιάζει:
«Ξεχνάμε συχνά ότι η δραστηριότητα των επιχειρήσεωναποφέρει συνεχές κοινωνικό μέρισμα με τη μορφή της προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν, των εισοδημάτων που παρέχουν στους εργαζομένους, των εισφορών στο σύστημα κοινωνικής προστασίας,των φόρων προς το κράτος.Το ξεχνάμε και βαφτίζουμε κοινωνική δικαιοσύνη την υπερφορολόγησή τους όταν πετυχαίνουν να βγάζουν κέρδη ».
η ΦΟΡΟΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
Ελλάδα 40%, Κύπρος 11%, Βουλγαρία 10%
Ηφορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 40% στα διανεμόμενα αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για τους επιχειρηματίες οι οποίοι βλέπουν γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος, με φορολογία 11%, η Βουλγαρία με 10% και η Ρουμανία με 16%, να εμφανίζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα τόσο για επενδύσεις όσο και για δημιουργία επιχειρηματικής βάσης. Με έντονο τρόπο και συνεχή υπομνήματα, οι επιχειρηματίες ζητούν να χαρακτηριστεί ο φόρος μερισμάτων ως «παρακρατούμενος φόρος» ώστε να μπορεί να συμψηφίζεται είτε με την Εφορία είτε με το τελωνείο.
Τα διανεμόμενα κέρδη, δηλαδή τα μερίσματα, θα φορολογούνται εφεξής με συντελεστή 40% (μερίσματα που θα δοθούν το 2011) και τα αδιανέμητα με συντελεστή 20%.
Αν μια επιχείρηση έχει κέρδη προ φόρων 1.000.0000 ευρώ για την οικονομική χρήση του 2010 και αποφασίσει να διανείμει μέρισμα 300.000 ευρώ, οι 700.000 ευρώ που θα μείνουν στην εταιρεία θα φορολογηθούν με 20% και οι 300.000 ευρώ με 40%. Ο φόρος δηλαδή που θα καταβληθεί συνολικά θα είναι 260.000
ευρώ (140.000 συν 120.000) και ο μέσος σταθμισμένος συντελεστής θα ανέβει στο 26% Εξυπακούεται ότι όσο θα αυξάνεται το διανεμόμενο ποσό τόσο θα μεγαλώνει και ο σταθμισμένος φορολογικός συντελεστής.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου