Η μείωση των πιστώσεων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, τα «λουκέτα» σε σχολές και εργαστήρια και οι συνθήκες ασφυξίας σε αρκετά αμφιθέατρα διαμορφώνουν ένα «εκρηκτικό» μείγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ηδη, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κόβουν από παντού για να μπορέσουν να επιβιώσουν, από τα τηλέφωνα μέχρι και την προμήθεια εξοπλισμού για τα γραφεία των καθηγητών και τις διοικητικές υπηρεσίες. Πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ εκπέμπουν σήμα κινδύνου, ζητώντας να διατηρηθεί η χρηματοδότηση τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.
«Η κατάσταση είναι χειρότερη στο ΑΠΘ σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια. Ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, εντούτοις, για περισσότερες από δύο δεκαετίες, δεν έχουν δοθεί θέσεις διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού (περίπου το 50% με τα μέχρι τώρα δεδομένα) να πηγαίνει σε μισθούς εργαζομένων οι οποίοι προσλαμβάνονται μέσω εργολαβιών», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Γιάννης Μυλόπουλος. Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας περιέρχεται σε δυσμενή θέση σήμερα, καθώς οι ανελαστικές του δαπάνες (λειτουργικά έξοδα και μισθοδοσία προσωπικού) είναι ιδιαίτερα αυξημένες. «Ακούγεται ότι θα γίνουν περικοπές 20%-40% στον τακτικό προϋπολογισμό. Εχουμε φτάσει στα όριά μας. Ούτως ή άλλως, η περσινή χρηματοδότηση ήταν χαμηλή», τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.
Εκστρατεία από το ΑΠΘ
Την επόμενη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις απόψεις τους στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του οργάνου για το φλέγον οικονομικό ζήτημα. Οι πρυτανικές αρχές θα εισηγηθούν την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο η Σύγκλητος θα ζητά να εξαιρεθεί η παιδεία από την πολιτική της λιτότητας, ενώ το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που θα γίνει στις 22 του μήνα. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι η υποχρηματοδότηση της παιδείας ανατροφοδοτεί την ύφεση», τόνισε ο κ. Μυλόπουλος, ο οποίος μίλησε για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, στην εποχή της οικονομίας της γνώσης, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
«Λουκέτο» στην Παιδαγωγική
Από την περασμένη Τετάρτη παραμένει κλειστή η Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, καθώς η δραστική μείωση του αριθμού των φετινών αποσπασμένων εκπαιδευτικών (έως και 66%) καθιστά αδύνατη την τήρηση του προγράμματος σπουδών. Κάθε χρόνο τοποθετούνταν από το υπουργείο Παιδείας 15-20 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και φέτος -σύμφωνα με την Κοσμητεία- στάλθηκαν μόλις τέσσερα άτομα, τα οποία καλούνται να προετοιμάσουν την πρακτική άσκηση 1.000 φοιτητών στα δημοτικά σχολεία, να στελεχώσουν τα εργαστήρια υπολογιστών, φυσικών επιστημών και το Κέντρο Ενταξιακής Πολιτικής.
«Κατανοώντας τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας τον απολύτως απαραίτητο αριθμό συμπληρωματικών αποσπάσεων, που θα εξασφαλίσει στοιχειωδώς την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος σπουδών μας», επισήμανε η κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής, Δήμητρα Κογκίδου, η οποία έσπευσε να προσθέσει: «Και δική μας προτεραιότητα είναι το δημόσιο σχολείο και η στελέχωσή του. Γι' αυτό, όλα τα παιδαγωγικά τμήματα κορυφώνουμε τις κινητοποιήσεις μας αυτήν την περίοδο, διότι θέλαμε να δώσουμε επαρκή χρόνο για τη στελέχωση του δημόσιου σχολείου. Μόνο που απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι η επαγγελματική επάρκεια των μελλοντικών εκπαιδευτικών. Γι' αυτήν παλεύουμε».
Η αναστολή λειτουργίας της Παιδαγωγικής Σχολής συνοδεύτηκε και από κατάληψη του κτιρίου από τους φοιτητές, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με το αίτημα της Κοσμητείας για αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών.
Περικοπές μαθημάτων στο ΤΕΦΑΑ
Ακόμη δεν έχουν αρχίσει τα μαθήματα στο ΤΕΦΑΑ λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ η διοίκηση προσανατολίζεται σε περικοπές μαθημάτων και επιμήκυνση του ωραρίου των διδασκόντων. «Τα ΤΕΦΑΑ είναι τα μοναδικά τμήματα στα οποία οι αποσπασμένοι καθηγητές επιτελούν αμιγώς εκπαιδευτικό έργο και όχι επικουρικό. Συνεπώς, είναι εντελώς απαραίτητοι», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου, Γιώργος Δρογάνης, και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε την απόσπαση 59 ατόμων, αλλά ο αριθμός θα είναι κατά πολύ μειωμένος. Τώρα εξετάζουμε την προοπτική να ξεκινήσουν τα μαθήματα (πιθανότατα στις 18 Οκτωβρίου) με βάση το προσωπικό που αναμένεται να αποσπαστεί, ενώ θα γίνουν περικοπές μαθημάτων και αύξηση του ωραρίου».
Σε τροχιά περικοπών το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Η μείωση των πιστώσεων για τις λειτουργικές δαπάνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εκτιμάται στα 1,8 εκατ. ευρώ και το ίδρυμα βρίσκεται, ήδη, σε τροχιά περικοπών. «Αναβάλαμε προμήθειες επίπλων και εξοπλισμού γραφείων καθηγητών και διοικητικών υπηρεσιών, προμήθειες νέων Η/Υ, που θα αντικαθιστούσαν παλιούς, και ορισμένα έργα συντήρησης εντός του πανεπιστημίου», τόνισε ο πρύτανης, Γιάννης Χατζηδημητρίου. Παράλληλα, η διοίκηση του ιδρύματος προσανατολίζεται στη μείωση του ορίου χρήσης των τηλεφώνων για όλες τις υπηρεσίες και τα μέλη ΔΕΠ, ενώ μπήκε «μαχαίρι» και στις δαπάνες προβολής και δημοσιεύσεων.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων, με συνέπεια να αυξάνονται οι φοιτητές που δικαιούνται δωρεάν σίτιση. Για την κάλυψη όλων των δικαιούχων ζητήθηκε έγκριση από το υπουργείο Παιδείας για τη μεταφορά κονδυλίων από τις λειτουργικές δαπάνες στον κωδικό της σίτισης. «Υπάρχει κίνδυνος να αναγκαστούμε να μειώσουμε το εισοδηματικό όριο για όσους δικαιούνται δωρεάν σίτιση την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς αδυνατούμε να καλύψουμε το κόστος του αυξανόμενου αριθμού φοιτητών», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου.
Στο μεταξύ, από τον Αύγουστο παραμένουν κλειστές οι βιβλιοθήκες και τα εργαστήρια Η/Υ του Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας στη Νάουσα και του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών στην Εδεσσα, αφού έληξαν οι συμβάσεις των εργαζομένων. «Ευελπιστούμε πως, αν δεν μπορεί να διατηρηθεί η χρηματοδότηση για την παιδεία στα φετινά επίπεδα, τουλάχιστον η μείωση θα είναι, όσο το δυνατόν, μικρότερη», τόνισε ο κ. Χατζηδημητρίου.
Ασφυξία στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Σημειώσεις στο... όρθιο κρατούν αρκετοί σπουδαστές του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς η κατάργηση της εισαγωγής στο εαρινό εξάμηνο έφερε διπλάσιους πρωτοετείς στα αμφιθέατρα. Η απογοήτευση ήταν διάχυτη στις τάξεις των νεοεισαχθέντων την περασμένη εβδομάδα, αφού κλήθηκαν να παρακολουθήσουν τα πρώτα μαθήματα σε συνθήκες ασφυξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εργαστήρια θα λειτουργούν με ομάδες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Το μέτρο της μονής εισαγωγής (εγγραφή όλων των επιτυχόντων των πανελλήνιων εξετάσεων στο χειμερινό εξάμηνο) εκτιμάται ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως προσκρούει σε αντικειμενικές δυσκολίες, που συνδέονται με τις ανεπαρκείς υποδομές και την υποχρηματοδότηση.
Στο τέλος του μήνα εξαντλούνται τα περιθώρια λειτουργίας για το ίδρυμα, η διοίκηση του οποίου έχει προειδοποιήσει για «λουκέτο». «Το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης οδεύει προς την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο τέλος Οκτωβρίου, διότι οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί με τη μονή εισαγωγή των φοιτητών στο χειμερινό εξάμηνο», τόνισε ο πρόεδρος του ιδρύματος, Παύλος Καρακολτσίδης, και πρόσθεσε: «Εάν συνεχίσουν τη μείωση των δαπανών, δε θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις πληρωμές των έκτακτων εκπαιδευτικών. Για τις λειτουργικές δαπάνες (ρεύμα, νερό, τηλέφωνα, όργανα, θέρμανση κ.λπ.) έχουμε χρήματα μέχρι το Νοέμβριο».
Μήνυμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Μπούρα για την Επέτειο της
17ης Νοεμβρίου 1973
-
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου και το διαρκές αίτημα της Ελευθερίας και της
Δημοκρατίας Η φετινή επέτειος των 50 χρόνων της εξέγερσης του…
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου