1 Σεπ 2010

Η τρίτη παραίτηση υποναυάρχου μέσα σε τέσσερις μήνες προκαλεί φουρτούνα στις Ενοπλες Δυνάμεις

Σοβαρά ερωτήματα για το κλίμα που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις προκαλεί η χθεσινή παραίτηση του μάχιμου υποναυάρχου Αντ. Παπαϊωάννου από τη θέση του διευθυντή Κλάδου Πόρων του ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για την τρίτη- μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών- παραίτηση ανωτάτου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που από ορισμένους ερμηνεύεται ως ένα ιδιότυπο «κίνημα του Ναυτικού», παρά την επίκληση «προσωπικών λόγων» από τον ίδιο.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει γενικευθεί η δυσαρέσκεια και η δυσφορία ανωτάτων αξιωματικών και των τριών κλάδων έναντι τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ανωτέρω πηγές αναφέρουν την έλλειψη διαβούλευσης για πολλές πρωτοβουλίες, όπως μεταξύ άλλων αυτή για το νέο νομοσχέδιο «περί ιεραρχίας και προαγωγών».


Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρεται να είναι, κατά τις εκτιμήσεις στρατιωτικών πηγών, και η αφορμή της υποβολής παραίτησης εκ μέρους του υποναυάρχου Παπαϊωάννου. Πόσω μάλλον που ο συγκεκριμένος αξιωματικός ήταν υπεύθυνος λόγω της θέσεώς του στο ΓΕΕΘΑ και για τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού. Παράλληλα οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο Πεντάγωνο μιλούσαν χθες για το
«ανησυχητικό κλίμα» που διαμορφώνεται στις Ενοπλες Δυνάμεις λόγω των παραιτήσεων αξιωματικών, των απωλειών στρατιωτικού προσωπικού αλλά και της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται από την πολιτική ηγεσία. Στη μη υπηρεσιακή αναφορά του προς τον Α/ΓΕΕΘΑ, ο υποναύαρχος Παπαντωνίου αναφέρεται στη μεταβολή του «αξιακού κώδικα που έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια του στρατιωτικού προσωπικού» του Πολεμικού Ναυτικού. Επισημαίνει δε, αφήνοντας σαφείς αιχμές, ότι δεν υλοποιούνται θεσμικές αλλαγές «που θα βελτιώσουν και θα ανακουφίσουν τα χρόνια προβλήματα του στρατιωτικού προσωπικού, όσον αφορά κυρίως αξιοκρατικά κριτήρια τοποθέτησης» για τα οποία, όπως παρατηρεί, «ουδεμία κινητικότητα υπάρχει». Και καταλήγει λέγοντας ότι η συμμετοχή του στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) υπήρξε «ανούσια και τυπική». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντησή του προς τον Α/ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης αναφέρεται στον «αόριστο σχολιασμό» και στις «υπαινικτικές διατυπώσεις» του υποναυάρχου Παπαϊωάννου. Παράλληλα επισημαίνει ότι ουδέποτε κατά τις συνεδριάσεις του ΑΝΣ «δεν αντιτάχθηκεστις ληπτές αποφάσεις» ούτε «εξέφρασε έστω αμυδρώς τις αντιρρήσεις του».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου είχε διαδεχθεί στη συγκεκριμένη θέση τον υποναύαρχο
Στ. Φενέκο , ο οποίος είχε επίσης παραιτηθεί στις 30 Απριλίου. Ο υποναύαρχος Φενέκος είχε εκφράσει μάλιστα την έντονη δυσφορία του για τα υποτιμητικά σχόλια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του ιδίου του κ. Ευ Βενιζέλου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο τρίτος υποναύαρχος που παραιτήθηκε ήταν ο Κ. Γκιώνης, ο οποίος κατείχε τη θέση του διευθυντή Εξοπλισμών του ΓΕΝ. Μετά και την παραίτηση Παπαϊωάννου όμως θα υπάρχουν πλέον δύο κενές θέσεις υποναυάρχων στο ΑΝΣ, καθώς δεν υπάρχουν αρχιπλοίαρχοι οι οποίοι να πληρούν τα τυπικά κριτήρια προαγωγής τους στον βαθμό του υποναυάρχου.

Ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου ήταν ένας αξιωματικός ο οποίος είχε περάσει από διάφορες μάχιμες θέσεις. Την περίοδο 2008-2009 διετέλεσε πρώτος διοικητής της πρώτης ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με την ονομασία «Αtalanta», στην περιοχή ανοικτά της Σομαλίας για την αντιμετώπιση της πειρατείας.



http://www.tovima.gr/default.asp?pid...&dt=31/08/2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More