4 Σεπ 2010

Το ιατρείο των απόρων και των μεταναστών


Γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε αστέγους, Τσιγγάνους και μετανάστες

Στην αίθουσα αναμονής παιδάκια παίζουν με μπαλόνια και παιχνίδια που αναπαριστούν χνουδωτά ζωάκια. Πολύχρωμες ζωγραφιές δεσπόζουν στους τοίχους, η ουρά για τον τακτικό εμβολιασμό προχωρεί στο εξεταστήριο ενώ, έξω από αυτό, γονείς φλυαρούν σε διάφορες γλώσσες της οικουμένης, συζητώντας προβλήματα της καθημερινής ζωής.

Είναι μια τυπική εικόνα από το ιατρείο εθελοντών που λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο και στις δωρεάν υπηρεσίες του οποίου έχουν ήδη καταφύγει εκατοντάδες άποροι, άστεγοι, Ρομά, μετανάστες και ανασφάλιστοι, όλοι εκείνοι δηλαδή για τους οποίους οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας κρατούν τις πόρτες τους κλειστές. Η φήμη του εθελοντικού ιατρείου έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κρήτη, με αποτέλεσμα να δέχεται πλέον ασθενείς και χρόνια πάσχοντες από ολόκληρο το νησί. Οπως μάλιστα επισημαίνει η εκ των πρωτεργατών του εγχειρήματος, παθολόγος στο νοσοκομείο της πόλης κυρία Ελένη Ιωαννίδου , «στην πλειονότητά τους είναι παιδιά με τις οικογένειές τους. Η έγνοια να έχουν τα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή φροντίδα κινητοποιεί όλους τους γονείς και έχουμε φροντίσει να παρέχουμε πλήρη εμβολιασμό και εξετάσεις στο παιδιατρικό ιατρείο».

Η βασική κλινική εξέταση του προσερχόμενου γίνεται στο ιατρείο, οι περαιτέρω εξετάσεις που πιθανώς όμως απαιτούνται πραγματοποιούνται σε διαγνωστικά κέντρα της πόλης ή στο νοσοκομείο «που παρέχει έναν εργαστηριακό έλεγχο δωρεάν την ημέρα». «Εχουμε δηλαδή τη δυνατότητα για τριάντα εργαστηριακούς ελέγχους τον μήνα», αναφέρει η κυρία Ιωαννίδου. Σο ιατρείο προσέρχονται μετανάστες από σχεδόν κάθε γωνιά της υφηλίου. Και η κάθε πληθυσμική ομάδα αντιμετωπίζει διαφορετικά τις παροχές Υγείας. «Εκείνοι που κατάγονται από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, Ουκρανοί, Ρώσοι, θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα σε δωρεάν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι Βαλκάνιοι, Αλβανοί, Βούλγαροι αποκτούν και εκδηλώνουν αισθήματα ευγνωμοσύνης, αισθάνονται κατά κάποιον τρόπο υποχρεωμένοι απέναντι στους γιατρούς και στους νοσηλευτές. Οι αραβικής καταγωγής δείχνουν μεγαλύτερη προσήλωση στις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούνται, ενώ πιο απείθαρχοι είναι οι Ρομά». Δείγμα της ευγνωμοσύνης τους προς τους γιατρούς έδειξαν πολλοί από τους κατά καιρούς ασθενείς ή αποθεραπευμένους που έσπευσαν να δηλώσουν, με τη σειρά τους, εθελοντική παρουσία στις οικοδομικές εργασίες που χρειάστηκε να γίνουν στο νέο κτίριο όπου στεγάζεται το ιατρείο.

Το εθελοντικό ιατρείο έχει καταξιωθεί και στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, που αυξάνει σταθερά τις δωρεές προς αυτό, κυρίως σε υλικά πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα, και σε χρήματα.

«Στις τελευταίες καρναβαλικές εκδηλώσεις η συμμετοχή των γκρουπ στο “κυνήγι του χαμένου θησαυρού” είχε ως προϋπόθεση την οικονομική ενίσχυσή μας με 1 ευρώ από κάθε μέλος των ομάδων των μεταμφιεσμένων.

Η νομαρχία καλύπτει τα έξοδα σε ηλεκτρικό και ρεύμα στο κτίριο όπου στεγαζόμαστε, ενώ από ανακυκλοφορία προέρχονται τα περισσότερα φάρμακα, όπως και από δωρεές ρεθυμνιωτών πασχόντων που άλλαξαν φαρμακευτική αγωγή». Το κόσμημα πλέον του ιατρείου είναι ο καρδιογράφος και οι νέοι υπολογιστές, χορηγία του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. «Είναι το επόμενο βήμα να διαμορφώσουμε και να εξοπλίσουμε ένα όσο το δυνατόν πληρέστερο καρδιολογικό ιατρείο, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα» λέει η κυρία Ιωαννίδου. Τα πράγματα όμως δεν είναι, όπως σε όλες τις αίθουσες εξέτασης ή νοσηλείας κάθε ιατρικού κέντρου, πάντα θετικά ή ρόδινα. «Οι χειρότερες στιγμές είναι όταν θα διαγνωστεί κάποιος ασθενής με καρκίνο ή πάθηση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε καμιά περίπτωση από εμάς με τις πενιχρές δυνάμεις που διαθέτουμε, οδηγώντας μας έτσι σε αδιέξοδο. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να πείσεις, κυρίως τους μετανάστες, ότι το πρόβλημά τους πλέον αντιμετωπίζεται μόνο αν κάνουν το βήμα επιστροφής στην πατρίδα τους, κάτι που είναι εξαιρετικά επισφαλές για τους περισσότερους» καταλήγει η κυρία Ιωαννίδου.

Αυξημένη λόγω κρίσης η προσέλευση Ελλήνων

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου διαπίστωσαν την οξύτητα του προβλήματος να προσέρχονται ανασφάλιστοι ασθενείς ή μετανάστες στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και να μην καλύπτονται οι περιπτώσεις τους από το υπάρχον σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πέρα από τα παιδιά, το ιατρείο παρακολουθεί συστηματικά χρόνια πάσχοντες από διαβήτη, υπέρταση και παθήσεις της καρδιάς. Και ειδικά τους τελευταίους μήνες, έχει αυξηθεί «κατά πολύ», όπως τονίζει η κυρία Ιωαννίδου, η προσέλευση γηγενών, «που για διάφορους λόγους έχουν χάσει την ασφάλισή τους, μειώθηκε το εισόδημά τους, έχασαν τη δουλειά τους ή γενικώς περιήλθαν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση».

Πρότυπο προς μίμηση


Εκτός των μεταναστών, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη προσέλευση ντόπιων κατοίκων στο εθελοντικό ιατρείο του Ρεθύμνου

Το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως είναι ο πλήρης σύμφωνα με το καταστατικό τίτλος αυτής της προσπάθειας, στελεχώνεται κατά βάση από 50 εθελοντές, ιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, που, όπως και στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, λειτουργούν με βάρδιες. Παράλληλα, έχουν εγγραφεί σε ειδικό κατάλογο, που τηρείται στο αρχείο του ιατρείου, ιατροί ή επαγγελματίες του παραϊατρικού χώρου, όπως φυσικοθεραπευτές, στους οποίους παραπέμπονται ασθενείς για θεραπεία ή περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις, πάντοτε δωρεάν για τους νοσούντες. Στον χώρο του ιατρείου, που στεγάζεται στην οδό Καστρινογιαννάκη 12, λειτουργεί κάθε Δευτέρα απόγευμα το παθολογικό, κάθε Τρίτη πρωί το γυναικολογικό και κάθε Τετάρτη απόγευμα το παιδιατρικό ιατρείο και το οδοντιατρείο. Κάθε Δευτέρα, τις ώρες λειτουργίας του παθολογικού, εξυπηρετεί και το φαρμακείο του ιατρείου, ενώ η χορήγηση φαρμάκων γίνεται πάντοτε έπειτα από συνταγογράφηση και παραπομπή ιατρού. Εντός του 2010 το παθολογικό και το παιδιατρικό έχουν δεχτεί ή έχουν παρακολουθήσει περίπου 900 ασθενείς, ενώ στο γυναικολογικό έχουν εξεταστεί τουλάχιστον 200 ασθενείς, εκ των οποίων οι 32 σε εγκυμοσύνη. Το πρότυπό του σχεδιάζουν να ακολουθήσουν και άλλοι ιατροί, εν αρχή από το Ηράκλειο και την Ηγουμενίτσα, που έχουν έρθει σε επικοινωνία με την ομάδα του Ρεθύμνου προκειμένου να λάβουν πληροφορίες και κατευθύνσεις για τη σύσταση ανάλογων εθελοντικών πρωτοβουλιών.


ΤΟ ΒΗΜΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ | Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010
http://www.tovima.gr/default.asp?pid...&dt=04/09/2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More