Μερικοί συνήθεις λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για απιστία, όπως η εκδίκηση, η βαρεμάρα, η χαρά του καινούργιου και ο εθισμός στο σεξ. Όμως, οι ειδικοί ισχυρίζονται πως πολύ συχνά, τα κίνητρα διαφέρουν από το ένα φύλο στο άλλο, καθώς οι άνδρες ψάχνουν για περισσότερο σεξ και προσοχή και οι γυναίκες ζητούν να καλύψουν το συναισθηματικό τους κενό.
«Οι γυναίκες μού λένε: ''Ήμουν μόνη, δεν αισθάνομαι κοντά με τον σύντροφό μου, και με θεωρεί δεδομένη’'» αναφέρει μια οικογενειακή θεραπεύτρια και συμπληρώνει «Λένε, επίσης, πως ήθελαν να έχουν κάποιον που θα τις κοιτά στα μάτια και θα τις κάνει να αισθάνονται σέξι ξανά».
Συναισθηματικοί λόγοι
Κάθε εξωσυζυγική σχέση είναι διαφορετική και διαφορετικοί είναι και οι λόγοι κάθε γυναίκας που μπαίνει σε τέτοια σχέση. Λέγοντας αυτό, οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν τα σεξουαλικά κίνητρα για την απιστία και λιγότερο πιθανό να ερωτευθούν μία σύντροφο εκτός γάμου. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν ένα συναισθηματικό σύνδεσμο με τον σύντροφό τους και είναι πιο πιθανό να έχουν εξωσυζυγική σχέση λόγω μοναξιάς. Επίσης, οι γυναίκες μοιάζει να είναι πιο δυστυχείς με τις σχέσεις στις οποίες βρίσκονται, ενώ οι άνδρες μπορεί να είναι πολύ πιο χαρούμενοι με τη βασική τους σχέση και να απατούν επίσης. Οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο να συμπληρώσουν τον γάμο τους ή να τον εγκαταλείψουν απ’ όσο οι άνδρες. Για τους άνδρες είναι το Β’ σχέδιο, αντί το εναλλακτικό.
Βρέθηκε, λοιπόν, σε έρευνα πως οι γυναίκες που είχαν σχέσεις, σε ποσοστό 34%, ήταν ευτυχισμένες ή πολύ ευτυχισμένες στον γάμο τους. Αντίστοιχα οι άνδρες που είχαν σχέσεις σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό, 56%, ήταν επίσης ευτυχισμένοι στον γάμο τους.
Είναι στα γονίδια;
Η θεωρία πως η μοιχεία είναι «φυσική» στους άνδρες κι εκπληρώνει την ανάγκη τους να μοιράσουν το σπέρμα τους -κατά το Δαρβίνο- έχει ακουστεί πολύ. Όμως, η θεωρία που ψάχνουν οι γυναίκες, όταν αυτές έχουν σχέσεις, ίσως έχει επίσης βάση στην εξέλιξη. Αυτή η θεωρία, που ισχύει από τα παλιά χρόνια, θέλει τις γυναίκες να ζευγαρώνουν, για να κάνουν παιδιά.
Όμως, καθώς οι γυναίκες έβγαιναν, για να συλλέξουν τροφή, έκαναν σεξ με άλλους άνδρες, εξασφαλίζοντας με αυτό πως θα έχουν κάποιον που θα τις βοηθήσει να αναθρέψουν τα παιδιά και θα παρέχει πόρους, αν ο σύντροφός τους πεθάνει. Επίσης, οι γυναίκες που «ξενοκοιμόνταν» συνέλεγαν περισσότερη τροφή, προστασία και πόρους από τους εραστές τους. Ίσως έκαναν κι ένα επιπλέον παιδί, για να έχει περισσότερη γενετική ποικιλία στη γενιά τους, αν κάποια παιδιά πεθάνουν, κάποια άλλα θα ζήσουν.
Αυτή η θεωρία είναι αντιφατική και δεν μπορεί να αποδειχθεί αιώνες μετά. Όμως, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα γυναικεία κίνητρα γενικότερα είναι πέρα από σεξουαλικά. Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιες γυναίκες δεν κάνουν σχέσεις μόνο για το σεξ ή πως το σεξ δεν είναι σημαντικό, αλλά γενικά τα γυναικεία κίνητρα δεν σχετίζονται μόνο με το σεξ.
«Δεν πιστεύω πως οι γυναίκες το κάνουν, γιατί θέλουν να κάνουν περισσότερο σεξ, όμως δεν τους πειράζει, αν κάνουν περισσότερο. Δεν έχει να κάνει μόνο με το σεξ αυτό καθ' εαυτό, όσο με την εμπειρία του να είσαι με κάποιον».
«Εγκαταλείποντας το πλοίο»
«Αισθανόμουν πως τα όνειρα και οι ελπίδες μου είχαν χαθεί. Ήμουν πολύ μόνη. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι σήμαινε μοναξιά στον γάμο, μέχρι που τη βίωσα» λέει κάποια.
Ένας από τους συνηθισμένους λόγους που η γυναίκα έχει εξωσυζυγική θέση είναι όταν βιώνει έναν κακό γάμο και επιθυμεί να φύγει από αυτόν. Είναι σαν να βρίσκονται σε ένα πλοίο που βυθίζεται και χρησιμοποιούν σωσίβια λέμβο, αφού δεν θέλουν να πηδήξουν στο κρύο νερό».
Επίσης, βλέπουμε κάποιες γυναίκες να κάνουν σχέσεις σε περιόδους που είναι ευάλωτες ή όπου αλλάζει η ζωή τους, όπως όταν ένα παιδί πηγαίνει στο πανεπιστήμιο ή όταν χάνουν τη δουλειά τους. Ίσως το βλέπουν σαν μια μορφή παρηγοριάς κατά τη διάρκεια της «αναστάτωσης».
Άλλος ένας συνηθισμένος λόγος είναι η κραυγή βοήθειας μέσα στον γάμο. Υπάρχουν περιπτώσεις που η γυναίκα είχε κάποια εξωσυζυγική σχέση, τη διέκοψε και στη συνέχεια το είπε στον σύζυγό της, για να τονίσει πως είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όσο εκείνος νόμιζε. Η κλινική εμπειρία των ειδικών έχει δείξει πως οι παράλληλες σχέσεις σχεδόν πάντα προκαλούνται από προβλήματα στον γάμο. Η ψυχοθεραπεία μερικές φορές μπορεί να είναι βοηθητική έως και σωτήρια, ώστε να αποφύγετε να καταλήξετε εκεί.
Οι άνθρωποι έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις, γιατί ψάχνουν για κάτι. Αν και πολλοί παλεύουν με την απιστία, «περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται θεραπευτές (πριν συμβεί), γιατί θέλουν να σώσουν τον γάμο τους.
Τυχαίο ή επίτηδες
Οι γυναίκες, επίσης, σπανιότερα θα έχουν σχέση που «απλώς συνέβη», γιατί σκέφτονται περισσότερο και σοβαρότερα την κατάσταση, λένε οι ειδικοί.
Κάποιες γυναίκες χρειάζονται τον χρόνο τους. Το «μπαίνω-βγαίνω» δεν είναι γυναικεία συμπεριφορά. Οι άνδρες φεύγουν ευκολότερα από μια σχέση, γιατί τα συναισθήματά τους είναι απλώς διαφορετικά και είναι ασυνήθιστο για μια γυναίκα να θέλει να κάνει σεξ κι ύστερα να το ξεχάσει.
Παλαιότερη πεποίθηση ήθελε τις γυναίκες να προσκολλούνται σε μία σχέση, όμως βλέπουμε πως οι γυναίκες συνδέονται με τους συντρόφους τους στις σχέσεις και σκέφτονται περισσότερο, πριν ξεκινήσουν μία σχέση. Ίσως, γιατί οι γυναίκες μπορούν να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο του να χάσουν το σύντροφό τους εξαιτίας μιας σχέσης.
Η κοινωνία τείνει ακόμα και σήμερα να κρίνει πιο αυστηρά τις γυναίκες απ’ όσο τους άνδρες, όσον αφορά στις εξωσυζυγικές σχέσεις, και να κρύβεται πίσω από μια γνωστή σε όλους μας φράση: «Οι γυναίκες δεν κάνουν εύκολα εξωσυζυγικές σχέσεις». Μοιάζει, όμως, οι γυναίκες, όταν συνάπτουν ή δεν συνάπτουν εξωσυζυγικές σχέσεις, να μην σκέφτονται πια τη «κοινωνική κατακραυγή» και τη κριτική της οικογένειας, αλλά μάλλον πολύ περισσότερο τις προσωπικές τους ανάγκες και τα «θέλω» τους.
Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Θεραπεύτρια σεξουαλικών διαταραχών, Υπεύθυνη της Εταιρίας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας
Πάτρα: Έξι περιστατικά μέθης ανηλίκων τις τελευταίες ημέρες
-
Σε σταθερή κατάσταση στην ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου αλλά
αποσωληνωμένος νοσηλευόταν και χθες ο 14χρονος από τα Γιάννενα που
διακομίσθηκε στην…
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου