30 Αυγ 2010

Αντιμέτωποι με την απιστία

Oσοι κάνουν απιστία νιώθουν ενοχές, ενώ όσοι απιστούν κατ' εξακολούθηση έχουν χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης.
Είναι γεγονός ότι η σεξουαλική εικόνα μίας μακροχρόνιας σχέσης ή ενός γάμου χάνει σημαντικά την ουσία της ... από τις συμπεριφορές που σιγά σιγά υιοθετούνται και από τους δύο συντρόφους μέσα στη συμβίωση. Ρόλοι και συνήθειες επιδρούν αρνητικά στην επιθυμία και την έλξη για σεξουαλική επαφή. Οι σύντροφοι πολύ συχνά παραμελούν την εικόνα τους, μπαίνουν σε μία εικόνα συμβιβασμού, ξεχνούν τα «θέλω» τους, χωρίς να προσπαθούν να αρέσουν στο σύντροφό τους.

Αλλοι παράγοντες που οδηγούν στην απιστία είναι η ανάγκη για επικοινωνία, η ψυχική επαφή, το οικονομικό ή το επαγγελματικό όφελος. Η απιστία που έχει ευκαιριακό χαρακτήρα συνήθως βιώνεται διαφορετικά, τόσο από το άτομο που προβαίνει σε αυτή όσο και από το σύντροφο που το μαθαίνει, σε σχέση με την απιστία που συμβαίνει σταθερά και επαναλαμβανόμενα. Η σεξουαλική απιστία στη σχέση μπορεί να φανερώνει την απομάκρυνση των συντρόφων, την έλλειψη σεξουαλικής ζωής, την ανάγκη για επιβεβαίωση, κυρίως στη μέση ηλικία 46-50 ετών, ή ακόμη και την κακή επικοινωνία. Πολύ συχνά ένα σεξουαλικό πρόβλημα που υπάρχει στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας σχέσης ή στο γάμο οδηγεί συνήθως τον άντρα σε μία τέτοια συμπεριφορά, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του. Θέλει ουσιαστικά να ελέγξει κατά πόσο το πρόβλημα παρουσιάζεται και με κάποια άλλη σεξουαλική σύντροφο. Η σεξουαλική απιστία βιώνεται ως απόρριψη και συνοδεύεται από πολλά άσχημα συναισθήματα όπως απογοήτευση, ενοχή, αίσθημα ανεπάρκειας, απώλειας, απελπισίας, αγωνίας και θυμού. Όλα αυτά προκύπτουν από τη ματαίωση των εσωτερικών προσδοκιών που υπάρχουν από το σύντροφο, του οποίου η συμπεριφορά δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Η απιστία ενδέχεται να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην έλλειψη που είναι ορατή στη σχέση δύο ανθρώπων, συγκαλύπτοντας έτσι τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν και θέτουν το ζευγαρι σε σε δοκιμασία. Τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή νιώθουν συχνά ντροπή και ενοχές, ενώ όσοι απιστούν κατ�επανάληψη φαίνεται να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όσι για την αποκάλυψή της, είναι επώδυνη και για τους δύο. Η απιστία διαταράσσει το βασικό στοιχείο της σχέσης, την εμπιστοσύνη.
Μετά την αποκάλυψη, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις είναι σύνηθες φαινόμενο σε ένα ζευγάρι. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία τους δεν φτάνει σε χωρισμό, αλλά συνήθως η μεταξύ τους σχέση, όπως είναι λογικό, επηρεάζεται πολύ αρνητικά. Μέσα στο γάμο άλλωστε ο βασικός λόγος που δεν οδηγούνται σε χωρισμό είναι η ύπαρξη των παιδιών. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι καμία απιστία δεν κλονίζει την ψυχική πίστη δύο ανθρώπων που ενδεχομένως είτε ο ένας είτε ο άλλος είτε και οι δυο μαζί παρασύρθηκαν σε μία σεξουαλική φυγή ηδονής, χωρίς όμως ψυχικά να έχουν φύγει από τη συναισθηματική τους σχέση. Η αγάπη στη συντροφική διαχρονική πορεία δεν παγιδεύεται από τη σεξουαλική έλξη και ενόρμηση και έχει την ικανότητα να διαχωρίζει την ποιοτική συναισθηματική σχέση (αγάπη) από την ποσοτική ευκαιριακή συναισθηματική επιβεβαίωση (σεξουαλική έλξη). Η αγάπη, ως αποκορύφωμα της σχέσης που δεν ζει μόνο από την ηδονή, θεωρεί τη συναισθηματική ταύτιση πολύ πιο κυρίαρχη από την ηδονιστική έκφραση. Αυτό βοηθά να ξεπεραστεί κάποια στιγμή η κρίση και το ζευγάρι να ξαναβρεί πάλι το δρόμο προς την ευτυχία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More