26 Σεπ 2010

«Εμείς καπνίζουμε ελεύθερα»

Κόντρα στο αντικαπνιστικό ρεύμα των ημερών επιμένουν να φυσάνε τον καπνό τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ σε όλη την Ελλάδα, ζητώντας όμως, όχι την απόσυρση του νόμου, αλλά το αυτονόητο δικαίωμα της επιλογής. Μαγαζιά για καπνίζοντες και μαγαζιά για μη καπνίζοντες.
Σε αντίθετη περίπτωση, όλα τα μέλη του Συντονιστικού Επαγγελματιών Cafe-Bar-Resto θα δράσουν κοινά. Αρνηση καταβολής προστίμου, άρνηση καταβολής ΦΠΑ, μέχρι και συμβολικό κλείσιμο των μαγαζιών είναι οι αρχικές προτάσεις απέναντι σε ένα νόμο που χαρακτηρίζουν καταστροφικό. «Καπνίζουμε ελεύθερα», έλεγε στο μαγαζί του ο Σπύρος Κογιάννης. «Αλλωστε δεν είναι δημόσιος χώρος. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να έρθεις. Το 99% όσων έρχονται εδώ είναι καπνιστές. Δεν λέμε όχι στον νόμο, λέμε όχι στην απαγόρευση. Δεν είμαστε υπέρ του καπνίσματος, απλά ζητάμε να υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής. Να μπορώ να κάνω το μαγαζί μου ό,τι θέλω και ας με τιμωρήσει το 58% των μη καπνιζόντων, το οποίο δεν θα έρχεται».
Το Συντονιστικό των Επαγγελματιών δημιουργήθηκε χωρίς να θέλει να υποκαταστήσει φορείς, συλλόγους και σωματεία. Στην προσπάθεια ενημέρωσης του κλάδου διαπίστωσαν πως ήδη υπάρχουν αντίστοιχα συντονιστικά ιδιοκτητών που αναζητούν κοινούς τρόπους δράσης. Φέρνουν επίσης ως παράδειγμα άλλες χώρες όπου ανεστάλη η εφαρμογή του νόμου, όπως οι Ισπανία, Βέλγιο, Αυστρία και Σουηδία και Γαλλία όπου είναι ανενεργός.
Ο Ακης Δημητρακόπουλος, ιδιοκτήτης μπαρ, διαπιστώνει πως «ήδη έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Αρκετοί θα κλείσουν αυτόν τον χειμώνα. Η τιμή μιας φιάλης έχει ανεβεί 20% από πέρσι. Ο ΦΠΑ έχει φτάσει στο 23%. Με μειωμένη την αγοραστική δύναμη του κόσμου δεν μπορούμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Μειώνουμε τα κέρδη, αλλά δεν μειώνονται τα έξοδα. Το 90% των πελατών μου είναι καπνιστές. Τα μαγαζιά θα είναι μέσα άδεια και έξω γεμάτα. Μετά θα μας γράφουν για ηχορύπανση; Και το σημαντικότερο: Κάθε φορά που μια παρέα θα βγαίνει έξω για να καπνίσει θα την κυνηγάω μην τυχόν και φύγει χωρίς να πληρώσει;».
Ο Δημήτρης Αρβανίτης, ιδιοκτήτης καφετέριας, υπενθυμίζει πως «μόνο εκεί όπου είναι υποχρεωτική η συνάθροιση πρέπει να απαγορεύεται το κάπνισμα. Ο νόμος δεν γίνεται να εφαρμοστεί γιατί είναι κοινωνικά άδικος. Εχουμε την έρευνα της MRB που λέει ότι ένας στους τρεις καπνιστές δεν θα βγει αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα», φέρνοντας παράδειγμα συγκεκριμένο υποκατάστημα αλυσίδας, που στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου έχει πτώση τζίρου 70%. «Αν θέλουν, ας έρθουν να μας πάρουν τις άδειες και να μας πάρουν και τους εργαζόμενους και να τους προσθέσουν στις ήδη μεγάλες λίστες ανέργων».
Ο Μιχάλης Ανδριωτάκης, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ, διερωτάται «πώς είναι δυνατόν να απαγορεύουν τη χρήση ενός νόμιμου προϊόντος σε μια ιδιωτική επιχείρηση; Κόβουν τη μουσική στα μπαρ μετά από κάποια ώρα, τώρα κόβουν το τσιγάρο. Τι είναι δηλαδή οι Ελληνες, αλκοολικοί, να πηγαίνουν σε έναν χώρο μόνο για να πίνουν; Αντί να μας στηρίξουν μας αποθαρρύνουν».
Το Συντονιστικό έχει προγραμματίσει ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» την Τετάρτη 15/09 στις 12.30. Περισσότερες πληροφορίες www.scafebar.gr *

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More