Την αισθάνονται οικεία, φιλική και την επιλέγουν ως «φοιτητούπολη» με αμέτρητες ευκαιρίες διασκέδασης και ψυχαγωγίας - σε απόσταση αναπνοής από τη Χαλκιδική και πολύ κοντά στις οικογενειακές τους εστίες. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί προνομιούχο προορισμό για εκατοντάδες Βαλκάνιους νέους, όχι μόνον για διακοπές ή αγορές, αλλά και για τις σπουδές τους.
Στα τέσσερα δημόσια ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΑΤΕΙ-Θ) και στα εννέα αναγνωρισμένα ιδιωτικά κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης, περισσότεροι από 2.500 Βαλκάνιοι νέοι σπουδάζουν αντικείμενα που σχετίζονται κυρίως με την επιχειρηματικότητα, τα χρηματοοικονομικά και τον αγροτικό τομέα, αλλά και τις ανθρωπιστικές σπουδές και τις επιστήμες υγείας, σε πλήρως ή μερικώς αγγλόφωνα προγράμματα, αλλά πάντα μαθαίνοντας ελληνικά.
Μεταξύ των περίπου 4.000 σπουδαστών (ετησίως) των ιδιωτικών κολεγίων της πόλης, περίπου οι 1.000 προέρχονται από τα Βαλκάνια, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ενωσης Κολεγίων (ΠΕΚ), ενώ στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) και στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT) οι Βαλκάνιοι αποτελούν πάνω από το 40% των φοιτητών. Οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι είναι οι πολυπληθέστεροι Βαλκάνιοι στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακολουθούμενοι από νέους από ΠΓΔΜ, Σερβία, Κόσοβο και Τουρκία, ενώ δεν απουσιάζουν Ρουμάνοι, αλλά και Ουκρανοί και Σλοβένοι.
Οπως λένε στην «Κ» άνθρωποι του εκπαιδευτικού τοπίου της Θεσσαλονίκης, οι Βαλκάνιοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως πρότυπο και αρκετοί προσδοκούν να κάνουν καριέρα σε κάποια από τις πολλές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
«Από το σχολείο ακόμη προσανατολίστηκα σε σπουδές στο εξωτερικό και ειδικά στην Ελλάδα που είναι κοντά μας, για καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης και επαγγελματικά δικαιώματα, γι’ αυτό μάθαινα ελληνικά από το γυμνάσιο», είπε στην «Κ» ο Πλάμεν Πάνοβ, 22 ετών από τη Βουλγαρία, που σπουδάζει Διεθνείς Σχέσεις και Διπλωματία στο ACT. Η θετική εικόνα των Βαλκάνιων για την εκπαίδευση στην Ελλάδα αντικατοπτρίζεται και στον μεγάλο αριθμό των αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων και κολεγίων που στελεχώνουν επιχειρηματικές αλλά και κυβερνητικές θέσεις στις γειτονικές μας χώρες, κατά τον γ. γ. της ΠΕΚ, κ. Ι. Βερβερίδη.
«Δεν είμαστε σε ευνοϊκότερη θέση από τους συμπατριώτες μας που σπουδάζουν στο εσωτερικό, αλλά είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι και ευπροσάρμοστοι», είπε στην «Κ» η 29χρονη Σόνια Πόποβιτς από τη Σερβία που ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην τεχνολογική καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε ιδιωτικό κολέγιο και εργάζεται σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης.
Για τη νεολαία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλη ιστορική και σημείο αναφοράς, ενώ η γεωγραφική αλλά και η θρησκευτική εγγύτητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΤΕΙ-Θ, κ. Π. Καρακολτσίδη. «Η Ιταλία είναι κοντά, αλλά εμείς έχουμε μεγαλύτερη σχέση με τους Ελληνες. Το περιβάλλον ήταν πιο οικείο για μένα», παρατήρησε η Γκλιρίντα Αρα, 21 ετών, από την Αλβανία, τριτοετής στη Διοίκηση Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων της ΑΓΣ. «Εδώ όλα μού είναι γνωστά και οικεία», ανέφερε η 19χρονη Μαρίνα Τζούριτσιτς από τη Σερβία, παιδί οικογένειας διπλωματών που σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ACT.
Ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου δεν επιτρέπει την εγγραφή αλλοδαπών φοιτητών άνευ υποτροφιών, ενώ δεν προβλέπει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υπογράμμισε στην «Κ» η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΑΠΘ, κ. Δήμητρα Λιάλιου. «Αν αυτά διορθώνονταν, το ΑΠΘ θα κατακλυζόταν από Βαλκάνιους».
Tης Ζωγιας Κουταλιανου
Εις μνήμην Κωνσταντίνου Σημίτη, από την Αιτωλοακαρνανία μία αναγνώριση
-
Της Ανθής Παπαθανασίου Η Αιτωλοακαρνανία έχει το ιστορικό δικαίωμα και
καθήκον, στην ποσότητα λόγου που θα κατατεθεί στην κηδεία του Κωνσταντίνου
Σημίτη,...
Πριν από 6 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου