30 Σεπ 2010

Ευρωπαϊκό ποτάμι (διαδηλώσεις)

ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. * ΒΙΑΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

«Δεν δημιουργήσαμε εμείς την κρίση»

Με θυμωμένα συνθήματα, όπως «δεν δημιουργήσαμε εμείς την κρίση. Οι τοξικές τράπεζες να πληρώσουν», αλλά και εντυπωσιακές ενέργειες, όπως ο αποκλεισμός του ιρλανδικού Κοινοβουλίου από μπετονιέρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη την Ευρώπη την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας και τις «κοντόφθαλμες» πολιτικές που πλήττουν τους εργαζομένους. Η μεγαλύτερη κινητοποίηση έγινε στην Ισπανία όπου τα συνδικάτα είχαν κηρύξει 24ωρη γενική απεργία.Οδοφράγματα στη Βαρκελώνη, «αγχόνες» για τις εργάτριες στο Μπιλμπάο, πολωνική «μεραρχία» από τους απεργούς της «Αλληλεγγύης» στη Βαρσοβία, αίμα στη Μαδρίτη (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press)


Στην πρώτη μεγάλη απεργία στην Ισπανία από το 2002 και με σοσιαλιστική κυβέρνηση, συμμετείχαν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Ο απολογισμός -«πάνω από το 70% των εργαζομένων»- ανήκει στο συνδικάτο UGT που δεν συμφωνεί φυσικά με εκείνον της κυβέρνησης, η οποία έδωσε συμμετοχή 7% των δημοσίων υπαλλήλων και 20% των εργαζομένων στις μεταφορές. Η τελευταία κατηγορία ήταν αυτή που αντιπαρατέθηκε με τους απεργούς, καθώς διαδηλωτές επιχείρησαν να εμποδίσουν την έξοδο λεωφορείων από αμαξοστάσιο της Μαδρίτης εκτοξεύοντας αβγά, ενώ άλλοι, γιουχάροντας, εμπόδισαν την είσοδο φορτηγών τροφοδοσίας στην αγορά. Στη Γετάφε, μια πόλη κοντά στη Μαδρίτη, αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει ομάδα που έκλεινε την είσοδο εργοστασίου σε απεργοσπάστες και στη Βαρκελώνη, νεαροί που πυρπόλησαν περιπολικό και έστησαν οδοφράγματα συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών.«Ν' απολυθούν οι πολιτικοί»Ενας Ιρλανδός, βετεράνος των κινητοποιήσεων, που έχει μετατρέψει την μπετονιέρα του σε κινητή δήλωση διαμαρτυρίας -ένα σύνθημα πάνω της είναι «Ολοι οι πολιτικοί πρέπει να απολυθούν»- έγινε είδηση διεθνώς. Ο 41 ετών ιδιοκτήτης του βαρέος οχήματος οδήγησε σε απόσταση αναπνοής από τις μπάρες του Κοινοβουλίου στο Δουβλίνο αποκλείοντας τον χώρο όπου είχαν την πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές οι βουλευτές. Η μπετονιέρα φέρει συνθήματα κατά της αγγλο-ιρλανδικής τράπεζας, που κρατικοποιήθηκε πέρυσι για να σωθεί από την κατάρρευση, καθώς οφείλει 72 εκατομμύρια ευρώ. «Τοξική τράπεζα» την αποκαλεί ο Ιρλανδός με την αναγραφή στο όχημά του, από το οποίο βγήκε μέσω της οροφής της καμπίνας του οδηγού όταν οι αστυνομικοί τού δήλωσαν ότι τον συλλαμβάνουν.
Στη Βαρσοβία τα δύο μεγάλα συνδικάτα της Πολωνίας ΟΡΖΖ και «Αλληλεγγύη» κινητοποίησαν χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο και διαδήλωσαν ηχηρά, με σφυρίγματα και τηλεβόες. Σύνθημά τους «όχι στις περικοπές, ναι στην ανάπτυξη». Η κυβέρνηση εκεί παγώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και σχεδιάζει αύξηση του ΦΠΑ. Στη Σλοβενία, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι συνέχισαν απεργία διαρκείας διαμαρτυρόμενοι για το επικείμενο διετές πάγωμα των μισθών τους ή ωσότου η οικονομία παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3%. Στη Βίλνα, η συγκέντρωση 400 εργαζομένων είχε απαγορευτεί, αλλά έγινε. «Ολη η Ευρώπη είναι στον δρόμο για να ζητήσει αλλαγή της κοντόφθαλμης πολιτικής των περικοπών», είπε ένας 40χρονος άνεργος μηχανικός στη λιθουανική πρωτεύουσα. Συλλαλητήρια έγιναν επίσης στην Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Σερβία.(Πηγές: Ρόιτερς, Γαλλικό, Ασ. Πρες, BBC,nytimes.com)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More