29 Σεπ 2010

Αποκρατικοποιήσεις €3 δισ. έως το 2013

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για την υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων 3 δισ. ευρώ έως το 2013 εξέφρασε ο Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Χριστοδουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires.

"Θα εκπληρώσουμε τον στόχο των 3 δισ. ευρώ έως το 2013, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώσουμε από νωρίς τα έσοδα ακόμα και αν αντλήσουμε κάποια έσοδα αυτό το έτος", δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αφορά επίσης "την αναδιάρθρωση της εγχώριας οικονομίας και όχι μόνο τα έσοδα", πρόσθεσε.


"Ενθαρρύνουμε τις βιώσιμες ιδιωτικές επενδύσεις αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον αποφεύγοντας αποκρατικοποιήσεις σε μειωμένες τιμές", δήλωσε ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ.


Ο ίδιος επισημαίνει ότι έχει "ήδη εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τους σιδηροδρόμους".


"Περιμένουμε να έχουμε έτοιμο τον ανανεωμένο φορέα το επόμενο έτος που θα είναι οριακά επικερδής. Αν και τα σημαντικά χρέη θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων θα αντισταθμίσει ένα μέρος από τα κόστη αυτά".


Εκφράζει ταυτόχρονα την πεποίθηση του ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με τα σωματεία καθώς η χώρα αλλάζει πορεία.


Για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημόσιου τομέα ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρει ότι "υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός ακινήτων που παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον και σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε την πώληση τους ή την διάθεση μέσω παραχωρήσεων για αρκετά χρόνια για την βιώσιμη εκμετάλλευση τους. Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να παρουσιάσουμε ένα ισχυρό και ελκυστικό πρόγραμμα επενδύσεων στις ξένες αγορές".


Για τον ΟΤΕ σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να μειώσει το μερίδιο της, ενώ για την αγορά παιγνίων σημειώνει ότι η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 500 εκατ. ευρώ από νέες άδειες και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από δικαιώματα έως το τέλος του 2011.


Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει το 49% του Monte Parnes πιθανώς έως το τέλος του 2010, ενώ σχεδιάζει τη μείωση του ποσοστού της στα ΕΛΤΑ, ωστόσο αυτό είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο.


Σημειώνει παράλληλα ότι σημειώνεται πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ στην οποία το κράτος συμμετέχει με ποσοστό 65%.


Για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σημειώνει ότι "υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ποιοτικών εταιρειών που ενδιαφέρονται, ωστόσο ο κλάδος του νερού δεν αφορά την άντληση εσόδων. Η συμμετοχή ιδιωτών θα έχει να κάνει με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών".


Προβλέπεται επίσης η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει με ευέλικτες συμβάσεις παραχώρησης για τα μεγάλα εμπορικά λιμάνια.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1055627
__________________

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More