17 Ιουλ 2016

Το Brexit απειλεί τους Ευρωπαίους μετανάστες

Μετανάστες δύο ταχυτήτων για την Μ. Βρετανία-Μετά το 2019 όλα ρευστά για τους όρους παραμονής Ευρωπαίων στην χώρα.
Οι μετανάστες στην Μ. Βρετανία προερχόμενοι από τα μέλη-κράτη της Ε.Ε θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν για τις αποφάσεις που θα πάρει γι’ αυτούς η χώρα με αφορμή το Brexit. Όλοι οι μετανάστες πλέον θα αντιμετωπίζονται το ίδιο για την Μ. Βρετανία και οι όροι, που θα έχει δικαίωμα κάποιος να εργάζεται στην χώρα ή πόσο θα πρέπει να είναι το εισόδημά του για να μπορεί να διαμένει στην χώρα, είναι τα θέματα που απασχολήσουν άμεσα όσους ζουν ήδη εκεί αλλά και όσους σκέφτονται να μεταναστεύουν για εκεί. Μέχρι αυτή την στιγμή η ευρωπαίοι μετανάστες στην Μ. Βρετανία ανέρχονται στο 1,5 εκατομμύριο ενώ η νέα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έχει ξεκαθαρίσει ότι μόνο ελάχιστες χιλιάδες μεταναστών τον χρόνο μπορεί να δεχτεί η χώρα.
Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι Ευρωπαίοι μετανάστες που θα μετοικήσουν στη Βρετανία από τώρα ως την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν κατόπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο.
Ο Ντέιβιντ Ντέιβις είπε στην εφημερίδα Mail on Sunday ότι θα διαπραγματευθεί με τους ευρωπαίους ηγέτες για να «εξασφαλιστεί ένας γενναιόδωρος διακανονισμός για τους ευρωπαίους μετανάστες που είναι παρόντες εδώ σήμερα και ένας γενναιόδωρος διακανονισμός για τους βρετανούς πολίτες» που ζουν σήμερα σε χώρες της ΕΕ, χωρίς όμως να προσφέρει τους ίδιους όρους στους νέους μετανάστες.
Έκανε λόγο για «διάφορες δυνατότητες» προκειμένου να περιοριστεί μια ενδεχόμενη «μεγάλη αύξηση» των αφίξεων μεταναστών προερχόμενων από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Brexit. «Μπορεί να χρειαστεί να ανακοινώσουμε ότι η χορήγηση άδειας παραμονής επ’ αόριστον [στο Ηνωμένο Βασίλειο] θα έχει εφαρμογή μόνο πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία«, ανέφερε ο Ντέιβις.
Σε σκωτσέζικο ντους θα υποβάλλει τους νυν και μελλοντικούς μετανάστες εφόσον η τελική έξοδος της Μ.Βρετανίας από την Ε.Ε δεν θα γίνει πριν το 2019. Ο Ντέιβις επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι η διαδικασία του Άρθρου 50, που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη βούληση της χώρας να εγκαταλείψει την ΕΕ, δεν θα κινηθεί πριν από τις αρχές του 2017. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα διαρκέσουν κατόπιν για δύο χρόνια το ανώτατο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. στις αρχές του 2019 το αργότερο.
Η Βρετανία οφείλει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ έως ότου αποχωρήσει από αυτήν, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων, αλλά θα μπορεί κατόπιν να αποφασίζει ποιος θα παραμένει στη χώρα, κάτι που αφορά και πρόσωπα τα οποία μετανάστευσαν εκεί πριν από την έξοδό της από την Ε.Ε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More