20 Νοε 2015

Ξανακερδίζει η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ

Αύξηση των πωλήσεων όπλων στη Μέση Ανατολή και την Ασία

U.S. SOLDIERS ATTEND MILITARY PARADE CELEBRATING ESTONIA'S INDEPENDENCE DAY NEAR BORDER CROSSING WITH RUSSIA IN NARVA
Μετάφραση-επιμέλεια: Αλέξανδρος Στεργιόπουλος 
Οι ριπές των όπλων παράγουν άμεσο ηχητικό αποτέλεσμα σε διαφορετικούς τόπους. Στο πεδίο της μάχης και στα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών. Αν είσαι ιμπεριαλιστική, καπιταλιστική χώρα, όπως οι ΗΠΑ, ένας πόλεμος είναι απαραίτητος για την οικονομία σου. Οι ταραχές σε Συρία, Αφγανιστάν κι αλλού ανεβάζουν τον δείκτη πωλήσεων και αναπληρώνεται η ζημιά των τελευταίων χρόνων. Διαφωτιστικό το άρθρο του Christofer Harress στους “International Business Times”
Ο φόβος φέρνει χρήμα
Οι πωλήσεις αμυντικού υλικού στις ΗΠΑ μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια για δυο λόγους: Απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από Ιράκ, Αφγανιστάν και αναγκαστική δέσμευση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και εντάσεις στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία διατηρούν την εισροή δολαρίων στους προμηθευτές στρατιωτικού υλικού.
Ο φόβος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η άνοδος του ISIS έχουν “αναγκάσει” κράτη της Μέσης Ανατολής να αγοράζουν όπλα από τις ΗΠΑ. Αντίστοιχα, η πυρηνική ικανότητα και η πολεμόχαρη ρητορική της Βόρειας Κορέας οδήγησε τη Νότια να ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντικό εξοπλισμό, ενώ η στάση του Πεκίνου στις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Κίνας έχουν προκαλέσει ανησυχία σε Ιαπωνία και άλλα γειτονικά κράτη. Παράλληλα, η επανεμφάνιση της Ρωσίας στο στρατιωτικό πεδίο έχει εξωθήσει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων στην Ευρώπη να παρευρίσκονται σε στρατιωτικές εκθέσεις των Αμερικανών για να “ψωνίσουν” από πυραύλους Πάτριοτ μέχρι μαχητικά F-35 δαπανώντας αρκετά χρήματα βοηθώντας τις εταιρίες όπλων των ΗΠΑ να καλύψουν ζημιές τριών χρόνων.
O Ντακότα Γουντ, ερευνητής αμυντικών προγραμμάτων για το ίδρυμα “Heritage”, συντηρητικό think tank της Ουάσιγκτον, δηλώνει ότι “υπάρχει αυξημένη ανησυχία στις χώρες του NATO για τις δραστηριότητες της Ρωσίας σε Λευκορωσία, Ουκρανία και σε όλη την Ευρώπη. Οι απειλές για τοποθέτηση πυρηνικών στο Καλίνγκραντ [το δυτικότερο έδαφος της] έχουν τρομάξει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Εξαιτίας αυτού, οι κυβερνήσεις προχωρούν σε αναθεώρηση των αμυντικών τους δυνατοτήτων”.
Αυξάνονται οι παραγγελίες
Η προμήθεια πυραύλων ήταν ψηλά στη λίστα ορισμένων χωρών της Μέσης Ανατολής, αφού έβλεπαν την αύξηση του οπλοστασίου του Ιράν σε προχωρημένους βαλλιστικούς πυραύλους. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξόδεψαν 5.6 και 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορά πυραύλων Πάτριοτ. Το Ισραήλ ξόδεψε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε σύστημα της Boeing που μετατρέπει τις απλές βόμβες σε κατευθυνόμενες.
Η ανόρθωση των εσόδων της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, μετά από τρία χρόνια απωλειών, οφείλεται και σε πωλήσεις πυραυλικών συστημάτων Πάτριοτ σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η  Νότια Κορέα, η Πολωνία… Κερδισμένη η εταιρία Raytheon με πωλήσεις ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. H Lockheed Martin βρήκε αγοραστές, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, για το αντιπυραυλικό της σύστημα, αφού είχε κλείσει συμφωνία ύψους 1.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, Εσθονία, Νορβηγία –μαζί με την Πολωνία και σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στην ανανεωμένη επιθετικότητα της Ρωσίας, τα μαχητικά και τα πλοία της οποίας συχνά εισέρχονται στο εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Δυτικής Ευρώπης-έχουν συμβάλει στην ανάκαμψη της Raytheon.
Με αυτόν τον ρυθμό, οι διεθνείς στρατιωτικές παραγγελίες για το 2015 μάλλον θα ξεπεράσουν τα νούμερα του 2014 (34.2) κατά δέκα δισεκατομμύρια δολάρια! Παράλληλα, οι περιφερειακές πιέσεις από Κίνα και Βόρεια Κορέα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, δημιουργούν ισχυρό απόθεμα αμερικανικών όπλων.
weaopons1
Το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα χωρικά ύδατα νότια της Κίνας. Εκεί, εγείρει θέμα κυριαρχίας σε στρατηγικές θαλάσσιες οδούς, τόπους αλιείας και ενεργειακά αποθέματα. Καθώς η Κίνα εργαζόταν με σκοπό να επεκτείνει την περιφερειακή εμβέλεια της, το Τόκιο ανέφερε ότι θα αγοράσει δεκάδες μαχητικά τύπου F-35 σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Αντίστοιχα, η Σεούλ κοιτούσε πώς θα ενισχύσει το στρατιωτικό της υλικό αναβαθμίζοντας τον στόλο των KF 16 μαχητικών (2.5 δισεκατομμύρια δολάρια), ξοδεύοντας 1.4 εκατομμύρια δολάρια για το σύστημα μάχης “Aegis” και 7 δισ. Για 40 F-35 καθώς οι γείτονες, Βόρεια Κορέα, συνέχιζαν να επιδεικνύουν απειλητική συμπεριφορά προχωρώντας, μεταξύ άλλων, σε τεστ εκτόξευσης πυραύλων και πυρηνική δοκιμή.
Το Ιράκ, το οποίο πολεμά το ISIS στα βόρεια της χώρας του, υπέγραψε συμφωνίες με την General Dynamics για την αγορά αρμάτων μάχης “Abram” και ελικοπτέρων “Απάτσι” αξίας 7.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε παραγγελία, κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, διάφορων πυρομαχικών.
“Τέτοιες αποφάσεις δουλεύονται χρόνια”
Οι κινήσεις αυτές μπορεί να φαίνονται σπασμωδικές στον απλό παρατηρητή, όμως δεν είναι. Ο Στιβ Ζάλογκα, αναλυτής στο Teal Group, think tank στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας-αεροναυπηγικής, υποστηρίζει ότι ήταν προσχεδιασμένες. “Μερικές φορές φαίνεται ότι οι πωλήσεις όπλων συνδέονται με συγκεκριμένες πολιτικές εξελίξεις ή κρίσεις, αλλά στην πραγματικότητα τέτοιες αποφάσεις δουλεύονται για χρόνια”.
Μολαταύτα, παρά τις ενθαρρυντικές κινήσεις, η πλεοψηφία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ κατέγραψαν απώλειες το 2014. Αυτό όμως, έχει να κάνει περισσότερο με τη μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού μια και έχουν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση σε Ιράκ, Αφγανιστάν, κίνηση που αντανακλά τη δέσμευση για περικοπή των ομοσπονδιακών προϋπολογισμών.
weaponsales3
Από τις δέκα μεγαλύτερες εταρίες κατασκευής-πώλησης οπλικών συστημάτων, μόνο η United Technologies παρουσίασε υψηλότερα έσοδα το 2014 με 13.02 δισεκατομμύρια δολάρια,αύξηση 9.5% από το 2013. Την ίδια περίοδο, Lockheed Martin, ο μεγαλύτερος ανάδοχος συμβολαίων άμυνας, είδε τα έσοδα του να υποχωρούν κατά 366 εκατομμύρια δολάρια ή 0.1% σε σχέση με το 2013. [...]
Η μείωση στην αμυντική δαπάνη των ΗΠΑ ώθησε άλλες χώρες να αυξήσουν τη δική τους, ειδικά στο ΝΑΤΟ, όπου ο ηγετικός ρόλος των Αμερικάνων έχει μειωθεί. Ο Γουντ, η έρευνα του οποίου επικεντρώνει σε προγράμματα, δυνατότητες, επιχειρησιακές έννοιες και στρατηγικές του υπουργείου Άμυνας, αναφέρει ότι οι μεγάλες περιφερειακές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και η ένταση στη νοτιοανατολική Ασία, συνέβαλε στις αμυντικές αγορές. Και συνεχίζει λέγοντας πως “υπάρχει σοβαρή ανησυχία από κράτη που θα τα οδηγήσει σε αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου στρατιωτικών δυνατοτήτων με προοπτική να το επεκτείνουν ή να το εκσυγχρονίσουν ως αντιστάθμισμα σε ένα αβέβαιο και ανησυχητικό μέλλον”.
Πηγή: ibtimes.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More