20 Σεπ 2014

Το Facebook ξεσκεπάζει τους… ψυχοπαθείς!

Σουηδοί ερευνητές δηλώνουν ότι το status στο Facebook μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη ψυχοπάθειας.

«Μελετήσαμε τις ενημερώσεις του Facebook και αναλύσαμε εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ αυτών των σύντομων κειμένων και της προσωπικότητας του ατόμου», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας Sverker Sikström από το Πανεπιστήμιο Lund.

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τις ενημερώσεις 304 ατόμων σε συνδυασμό με τεστ προσωπικότητας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα κείμενα μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία για τα πρώτα σημάδια ψυχοπάθειας ενός χρήστη.

Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία του χαρακτήρα όπως ο νευρωτισμός και η εξωστρέφεια, έλαβαν όμως υπ? όψιν και τη «Σκοτεινή Τριάδα» των θεωριών προσωπικότητας: το ναρκισσισμό, την ψυχοπάθεια και το Μακιαβελισμό.

Η ψυχοπάθεια αποτελεί τύπο διαταραχής της προσωπικότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ψυχοπαθείς επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά και αδυνατούν να δείξουν μεταμέλεια ή συμπόνια.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει διάγνωση της ψυχοπάθειας, καθώς η επιστημονική κοινότητα την αποκαλεί επίσημα Αντικοινωνική Διαταραχή της Προσωπικότητας (ASPD). Σύμφωνα με τη «Βίβλο των Ψυχιάτρων», δηλαδή το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εργαλείο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), η διαταραχή χαρακτηρίζεται από «ένα μοτίβο απαξίωσης και καταπάτησης των δικαιωμάτων των ανθρώπων, το οποίο ξεκινά να εκδηλώνεται στην παιδική ή την εφηβική ηλικία και συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή».

Αρχικά, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Έπειτα, οι συμμετέχοντες κατέθεσαν μια λίστα με status updates, η οποία αναλύθηκε με βάση έναν αλγόριθμο ως προς τη σημασία των λέξεων.

«Η ανάλυση των ενημερώσεων έδειξε ποιοι χρήστες του κοινωνικού δικτύου παρουσίαζαν χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας ή ναρκισσισμού στο ερωτηματολόγιο», δήλωσε ο Danilo Garcia, ένας από τους ερευνητές.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως οι ενημερώσεις των ατόμων με τάσεις ψυχοπάθειας ήταν πιο παράξενες και αρνητικά φορτισμένες, περιλαμβάνοντας συχνές αναφορές σε πορνογραφία, σφαγές, πορνεία και αποκεφαλισμούς.

«Το Facebook έχει φέρει επανάσταση στην επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου κι έτσι μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία για ψυχολογικές έρευνες», δήλωσε ο Garcia στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences, όπου και δημοσιεύεται η έρευνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More