Το όνομα του χωριού, είναι Μαριναλέντα. Βρίσκεται 100 χιλ. έξω από τη Σεβίλλη, σε μια τοποθεσία με πολύ πράσινο.
Έχει 2.700 κάτοικους οι οποίοι εργάζονται στα χωράφια και καλλιεργούν όσπρια, λαχανικά, κλπ. αλλά και στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης προϊόντων.
Δεν υπάρχει αστυνομία, ούτε εγκληματικότητα.
«Εδώ δεν έχουµε χωροφύλακες, θα ήταν µια άχρηστη σπατάλη», λέει ο δήµαρχος. «Δεν έχουµε ούτε παπά - δόξα τω Θεώ!», προσθέτει γελώντας.
Το σπουδαιότερο όμως σε αυτό το χωριό, είναι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί.
Δείτε κάποια στοιχεία:
-Η ανεργία είναι μηδενική.
-Όλοι παίρνουν το ίδιο ημερομίσθιο 47€ την ημέρα.
-Για να νοικιάσεις ένα σπίτι, πληρώνεις 15€ το μήνα.
Βέβαια, δε σημαίνει ότι δε μπορείς να γίνεις και ιδιοκτήτης σπιτιού, αλλά αγοράζεις σπίτι χωρίς δάνεια και τόκους.
Όποιος θέλει να γίνει ιδιοκτήτης σπιτιού, πρέπει να δουλέψει εθελοντικά, τουλάχιστον 450 μέρες σε κατασκευή σπιτιών.
Ο δήμος παρέχει το οικόπεδο και αμείβει τον αρχιτέκτονα.
Τα υλικά τα προσφέρουν από κοινού ο δήμος, ο οποίος μπορεί να κάνει χρήση των δημοσίων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Εργασίας και από την τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας.
Η διανομή γίνεται κατόπιν συνέλευσης στην οποία συνέρχονται όλοι οι πολίτες. Η κατοικία δε μπορεί να πουληθεί, μπορεί, ωστόσο, να μεταβιβαστεί στα παιδιά.
Μια προϋπόθεση είναι να είσαι για 3 χρόνια μόνιμος κάτοικος του χωριού.
Αυτό ήταν η αρχή.
Αναλυτικότερα:
Όλα ξεκινούν το 1977 με τη δημιουργία του Συνδικάτου εργατών της γης (Sindicato de obreros del campo, SOC).
Οι κάτοικοι συμμετέχουν σε αυτό μαζικά. Ένα χρόνο αργότερα, πραγματοποιείται η πρώτη κατάληψη μεγάλης ιδιοκτησίας, του αγροκτήματος της Μποκατινάχα, από όπου, αργότερα, θα εκδιωχθούν οι συνδικαλιστές.
Ακολουθεί η εκλογή νέου δημάρχου, του νεότερου στην Ισπανία, του Μανουέλ Σάντσεθ Γκορδίγιο, καθηγητή ιστορίας.
Οι αρχές του; Η πάλη ενάντια στην εξαθλίωση και σε όσους την προκαλούν: στο κυρίαρχο οικονομικό σύστημα, στους γαιοκτήμονες και ενίοτε, στη δημόσια εξουσία.
Υπάρχει ανάγκη για καλλιεργήσιμη γη – γη που να ανήκει σε μια συλλογικότητα και όχι σε έναν άρχοντα. Γη που να προσφέρει δουλειά σε αυτή την κατά βάση αγροτική περιοχή.
Αρχίζει τότε ο μακρύς δρόμος προς την απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων με απεργίες πείνας και καταλήψεις ιδιοκτησιών, οι οποίες είχαν ως απάντηση τις βίαιες εκκενώσεις με την παρέμβαση της χωροφυλακής.
Τέλος, το 1991, η Junta de Andalucía, η κυβέρνηση της Αυτόνομης Κοινότητας της Ανδαλουσίας, προχωρεί στην απαλλοτρίωση 1.200 εκταρίων του αγροκτήματος του Ουμόσο, ιδιοκτησίας του δούκα Δελ Ινφαντάδο και παραχωρεί τη γη στη διάθεση του δήμου της Μαριναλέδα.
Έτσι, γίνεται πραγματικότητα το παλιό όνειρο «η γη, σε αυτόν που τη δουλεύει».
Παράλληλα, μπαίνει τέλος στην ενδημική ανεργία, ενώ η μετανάστευση περιορίζεται.
Ξεκινά η φύτευση ελαιόδεντρων και η καλλιέργεια πιπεριάς, αγκινάρας και φάβας.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού, η παραγωγή εκβιομηχανίζεται από το 1999 και μετά με τη βοήθεια μιας κονσερβοποιίας, συνεταιρικής, εννοείται.
Ο κάθε εργάτης αμείβεται με τον ίδιο μισθό, όποια κι αν είναι η θέση του ή οι αρμοδιότητές του: 47 ευρώ την ημέρα, για έξι ώρες εργασίας, επί έξι μέρες την εβδομάδα, σύνολο 1.128 ευρώ το μήνα για πλήρη απασχόληση.
Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία.
Τα έσοδα του συνεταιρισµού δεν µοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισµό για να δηµιουργηθούν δουλειές.
Γι αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι.
Όµως ακόµη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι µισθοί καταβάλλονται.
Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση και η υγεία, θεωρούνται δικαίωµα.
Τα επιτεύγματα είναι εντυπωσιακά σε σχέση με το μέγεθος της κοινότητας.
Σε ό,τι αφορά στις υποδομές: το δημαρχείο, το αθλητικό κέντρο, το γυμναστήριο, το πολιτιστικό κέντρο, δύο γηροκομεία, ένα στάδιο.
Στις κοινωνικές υποδομές και υποδομές ψυχαγωγίας: ένας παιδικός σταθμός (μηνιαίο κόστος του πολίτη 12 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, μαζί με τα γεύματα), μια σχολική καντίνα (20 ευρώ το μήνα), μια πισίνα (1 ευρώ το μήνα), ένα επαγγελματικό εργαστήρι, δυο φυσικά πάρκα, ένα πάρκο για παιδιά, ένας σκεπαστός πεζόδρομος, ένα δημοτικό πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι και διοργάνωση εορτών και πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα, ο δήμος χρησιμοποίησε τόσο επιδοτήσεις από το κράτος και την Αυτόνομη Κοινότητα, όσο και τοπικούς φόρους, ενώ παράλληλα δεν δίστασε να χρεωθεί.
Παρόλα αυτά, το ύψος του χρέους έφτασε από περίπου 600.000 ευρώ το 2009 στα 77.000 ευρώ το 2012.
Χωρίς αυτές τις επιλογές, ένα σπιτικό με τρία παιδιά θα έπρεπε να πληρώνει τουλάχιστον 800 επιπλέον ευρώ το μήνα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του.
Το σύστημα έχει και τους επικριτές του, αν όχι τους πολέμιούς του.
Όπως υποστηρίζουν, ο μισθός του δημάρχου είναι πολύ υψηλότερος από το μισθό των υπαλλήλων του.
Ορισμένοι κάνουν λόγο για 4.000 ευρώ το μήνα, ποσό που συμπεριλαμβάνει το μισθό του και τη βουλευτική του αποζημίωση ως μέλος της τοπικής βουλής της Ανδαλουσίας, τη στιγμή που κανένας δημοτικός σύμβουλος της Μαριναλέδα δεν αμείβεται στο ελάχιστο για τις υπηρεσίες του.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι γίνεται χρήση επιδοτήσεων για προπαγανδιστικούς εκλογικούς σκοπούς και για τη διατήρηση ενός «κομμουνιστικού θεματικού πάρκου» στην καρδιά της καπιταλιστικής κοινωνίας.
Άλλοι λένε ειρωνικά «Χωρίς τα λεφτά των άλλων, η Μαριναλέδα θα ήταν η ουτοπία της ανεργίας, της έλλειψης πρωτοβουλίας και της φτώχειας. Θα γινόταν κι εκεί ό,τι έγινε στην Κούβα, μόλις είπαν οι Ρώσοι δεν πάει άλλο», διαβάζουμε στη συμμετοχική ιστοσελίδα 4UPRESS (For You Press).
«Εφαρµόζουµε µια συµµετοχική δηµοκρατία, αποφασίζουµε για όλα, από τους φόρους ως τις δηµόσιες δαπάνες, σε µεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο. «Ξέρουµε πως οι άνθρωποι µπορούµε να δουλεύουµε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήµα».
Ωστόσο, η οργάνωση της Μαριναλέδα δεν αποτελεί ασπίδα απέναντι στην κρίση.
Η αγροτική και η βιομηχανική παραγωγή που έδιναν δουλειά μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έχουν επιβραδυνθεί.
Σύμφωνα με τη Ντολόρες Τεχάδα, σύμβουλο αρμόδια σε θέματα εργασίας και εργάτρια στην κονσερβοποιία, πρέπει να παράγουν περισσότερο, διαφορετικά πράγματα, αναπτύσσοντας τη βιολογική καλλιέργεια και να βρουν νέες εμπορικές διεξόδους, χωρίς να μπουν στο εφιαλτικό σύστημα της μεγάλης διανομής, αλλά, αναζητώντας περισσότερο τα εναλλακτικά κυκλώματα.
Οι ετήσιες κρατικές ή περιφερειακές επιδοτήσεις έχουν περάσει από τη μέγγενη των περικοπών τις οποίες αποφάσισε η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, υπακούοντας στις εντολές της Τρόικας.
Το 2012, οι επιδοτήσεις μειώθηκαν κατά 40% περίπου.
Πολλά έργα που είχε υποσχεθεί ο δήμος, ματαιώθηκαν: το γηροκομείο, το ξενοδοχείο, η σκεπαστή πισίνα, ένα κονσερβοποιείο, ένα νέο επαγγελματικό εργαστήρι, η επένδυση στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, ένα κέντρο υγείας, ένα κανάλι, μια παρακαμπτήρια λεωφόρος.
«Παρά την κρίση», δηλώνει ένας νέος του χωριού, «εδώ, τουλάχιστον ανησυχούμε λιγότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ανδαλουσία».
Και η δημοτική ομάδα αναζητά άλλες λύσεις. Το φαλανστήριο της Ανδαλουσίας αντέχει.
φαλανστήριο* Τη λέξη επινόησε ο Σαρλ Φουριέ. Oνομασία σοσιαλιστικής αποικίας. Επρόκειτο για ένα κτίριο στο οποίο θα ζούσαν όλοι και οι δουλειές θα μοιράζονταν σύμφωνα με τις φυσικές τάσεις του κάθε μέλους.
Η ετυμολογία της σύμφωνα με το Βικιλεξικό: φαλανστήριο < phalanstère < phalange (<αρχαία ελληνική φάλαγξ) + monastère (<μοναστήριον).
via: antikleidi.com,TA NEA,Ramnousia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου