Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η νέα κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει πιο «φιλολαϊκό» πρόσωπο από την προηγούμενη. Κανένας νέος υπουργός δεν είναι συνδεδεμένος με την κοινωνική ευαισθησία είτε με λόγια είτε με πράξεις. Κατά κανένα τρόπο δεν σηματοδοτεί πρόθεση αλλαγής πολιτικής η σύνθεση της κυβέρνησης. Δεν νομίζουμε άλλωστε ότι είχε ποτέ τέτοια πρόθεση ο πρωθυπουργός, άσχετα από τα προπαγανδιστικά παιχνίδια περί δήθεν άσκησης από εδώ και πέρα πολιτικής με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα δεινά που υφίστανται εκατομμύρια Ελληνες. Κανενός είδους αίσθηση περί «νέου ξεκινήματος» δεν δίνει αυτή η κυβέρνηση. Η εικόνα της είναι η απόλυτη συνέχιση της πολιτικής της προηγούμενης - και όχι άδικα.
Δέκα υπουργοί παρέμειναν στη σύνθεση και της νέας κυβέρνησης προερχόμενοι από υπουργικούς θώκους και της προηγούμενης, και το εντυπωσιακό είναι ότι και οι δέκα (!) παρέμειναν ακριβώς στα προηγούμενα υπουργεία που είχαν - Αβραμόπουλος, Βενιζέλος, Μητσοτάκης, Αθανασίου, Βρούτσης, Χρυσοχοΐδης, Βαρβιτσιώτης, Μανιάτης, Κεφαλογιάννη, Σταμάτης. Ενας και μοναδικός μετατέθηκε σε άλλο υπουργείο - ο Νίκος Δένδιας! Οσον αφορά στους οκτώ νέους υπουργούς που μπήκαν στην κυβέρνηση (συν τη νέα κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, η οποία όμως είναι ούτως ή άλλως υφυπουργός), ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα να αντικαταστήσει τους αποπεμφθέντες υπουργούς με ομοίους τους από πολιτική σκοπιά, ενισχύοντας την αίσθηση της απόλυτης συνέχειας.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε τίποτα δεν διαφέρει στα μάτια εκατομμυρίων Ελλήνων από τον Γιάννη Στουρνάρα και κατά κανένα τρόπο δεν θεωρείται πιο ευαίσθητος κοινωνικά από τον προκάτοχό του. Ούτε κανείς έχει την αίσθηση ότι το δίδυμο Χαρδούβελη - Δένδια θα ακολουθήσει πιο φιλολαϊκή πολιτική από το δίδυμο Στουρνάρα - Χατζηδάκη της προηγούμενης κυβέρνησης. Πολιτικά όμοιοι είναι στα μάτια του λαού μας και οι Βορίδης - Γεωργιάδης, με τον πρώτο να αντικαθιστά τον δεύτερο στο υπουργείο Υγείας, όπως και οι Μιχελάκης - Ντινόπουλος, όπου ο δεύτερος πήρε τη θέση του πρώτου στο υπουργείο Εσωτερικών. Με δεδομένο πάντως ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποδυναμωμένος μετά την ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές και δικαίως θεωρεί ότι περιβάλλεται από πολλούς που καιροφυλακτούν για να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, άρα στερείται εσωκομματικών συμμάχων, έκανε έναν ανασχηματισμό μέσα στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο. Εκοψε εντελώς τους δεσμούς του με τους «καραμανλικούς» της ΝΔ, αλλά τους διατηρεί με ιδιόμορφο τρόπο με τους «μητσοτακικούς», παρά το προσωπικό μίσος που τον χωρίζει από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ.
Οι σχέσεις αυτές πάντως θα κριθούν οριστικά σε λίγους μήνες, όταν ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν θα στείλει την Ντόρα Μπακογιάννη ως επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν. Εμείς δεν γνωρίζουμε αν όντως ο Αντώνης Σαμαράς τής το έχει υποσχεθεί αυτό, όπως ισχυρίζονται πολλοί. Αυτό που όμως γνωρίζουμε άριστα και το οποίο επαναβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά και στον πρόσφατο ανασχηματισμό, είναι ότι οι πολιτικοί ηγέτες τηρούν τις υποσχέσεις τους σε πρόσωπα για αξιώματα, μόνο αν έχουν πολιτικό όφελος τη στιγμή που πρέπει να αποφασίσουν, όχι αν οι ενδιαφερόμενοι τους βοήθησαν στο παρελθόν. Γι' αυτό αποδείχθηκαν εντελώς ανυπόστατες οι δήθεν πληροφορίες ότι ο Αντ. Σαμαράς είχε αποφασίσει ότι θα έκανε υπουργούς στη νέα κυβέρνηση τόσο τον Αρη Σπηλιωτόπουλο όσο και τον Γιώργο Κουμουτσάκο.
Αφού και οι δύο αποδείχθηκαν ανίκανοι ακόμη και να βάλουν τη ΝΔ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Αθήνας και των περιφερειακών εκλογών της Αττικής βγαίνοντας τρίτοι και καταϊδρωμένοι, τι θα του προσέφεραν αν τους έβαζε στην κυβέρνηση; Το θλιβερό εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσαν; Στην πολιτική πάντα πετούν στον Καιάδα όσους αποδεικνύονται άχρηστοι για τον αρχηγό ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους...
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου