7 Ιουλ 2012

Έτσι θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις;

 Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Σήμερα αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ήδη έχει δημοσιοποιηθεί η πρόθεση να περιληφθεί στις ιδιωτικοποιήσεις και η ΔΕΗ. Πως όμως: Σίγουρα όχι με τον τρόπο που σε πρωινή ζώνη τηλεοπτικού καναλιού πήρε φωτιά κουβέντα πρωτοκλασάτων στελεχών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και του κ. Στρατούλη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το λέμε αυτό διότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με την παραδοσιακή έννοια του όρου δεν μπορεί να σταθεί σε καμία περίπτωση, καθώς πρόκειται κατ’ ουσίαν για πωλήσεις επιμέρους μονάδων, στοιχείο που δεν αποτελεί κάτι καινούργιο και το οποίο έχει ήδη περιλφθεί στο Μεσοπρόθεσμο από το 2011. Ακόμα, όπως σημείωσε και ο κ. Κωνσταντινόπουλος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στο πρόγραμμα του κόμματός του υπάρχει η πρόθεση για πώληση μειοψηφικού ποσοστού της τάξης του 15% προς αναζήτηση στρατηγικού εταίρου.
Και αυτό είναι πολύ φυσικό, καθώς όπως σωστά διαπίστωσε και ο ίδιος, η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή δε μπορεί να χρηματοδοτηθεί, άλλωστε το μεσοσταθμικό επιτόκιο του 9% δείχνει ότι κατέφυγε σε τοκογλυφικά επιτόκια από τις ελληνικές τράπεζες για να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της. Βεβαίως τα τοκογλυφικά επιτόκια αυτά δεν τα επέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες με το «έτσι θέλω» αλλά αναγκάζονται να δώσουν αυτά τα επιτόκια γιατί και οι ίδιες ακόμα δεν έχουν επανακεφαλαιοποιηθεί και αντιμετωπίζουν τις δυσμενείς συνθήκες εξαιτίας της μη προόδου του περιγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας.

Όλα αυτά όχι μόνο δείχνουν τον φαύλο κύκλο προβλήματος χρηματοδότησης – επενδύσεων της ελληνικής οικονομίας, παράλληλα υπογραμμίζουν και μια έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης η οποία ελλοχεύει την πιο κρίσιμη στιγμή. Και εκείνο βεβαίως που δεν θα έπρεπε να πει ο κ Κωνσταντινόπουλος είναι ότι διαφωνεί με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία, που όσον αφορά το Ζάππειο I μιλάει για πλήρη αποκρατικοποίηση της επιχείρησης. Η διαφωνία για τη διαφωνία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν είναι ώριμη αντιμετώπιση καθώς, τέτοιο συστατικό στο πρόγραμμα της ΝΔ τώρα δεν υπάρχει.


Ο κ. Λυκούδης από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ αφού απέρριψε αρχικά την ιδέα της ιδιωτικοποίησης στην ενέργεια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στατηγικών συμμαχιών δίνοντας έναν τόνο ουσιώδη σε δεύτερη φάση.


Οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες για μια σειρά τομών που απαιτούνται ώστε η ελληνική οικονομία να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ. Είναι πολύ εύκολο κανείς να αφορίσει πολιτικές που δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις, καθώς και να γίνεται σου σε τηλεοπτικούς σταθμούς εν μέσω θέρους την ώρα που τίποτε δεν έχει εξασφαλίσει το μέλλον της χώρας. Οι σημερινές τελευταίες ευκαιρίες που υπάρχουν δεν θα διαρκέσουν για πολύ και βεβαίως η νοοτροπία της απόρριψης κάθε επιχειρηματικής κίνησης με την οποία το κράτος; Θα βελτιώσει την θέση του, θα αυξήσει τις προοπτικές σε τομείς όπου στη παρούσα φάση υπάρχου αδιέξοδα οδηγεί στον γνωστό φαύλο κύκλο.


panagiotis.bousbourelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr
 Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More