2 Ιουλ 2012

Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στο Δημόσιο



Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στο Δημόσιο "Κόντρα" στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικές τις περικοπές σε μισθούς και δώρα πήγε το Ειρηνοδικείο της Αθήνας το οποίο έκρινε αντισυνταγματικούς και αντίθετους με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τους δύο μνημονιακούς νόμους, που επέβαλαν τη μείωση των αποδοχών και των επιδομάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι τόσο ο νόμος 3833/2010 που αφορά στα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι αντίθετο στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και σε δύο διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση τα μέτρα που ελήφθησαν πραγματοποιούν ανεπίτρεπτοι επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα όπως είναι η μείωση τιμών και φόρων. Αντιθέτως μάλιστα σύμφωνα πάντοτε με την απόφαση του Ειρηνοδικείου επιβλήθηκαν μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα.
"Σε περίπτωση μείωσης αποδοχών και επιδομάτων πρέπει να εξετάζεται η αναλογικότητα του μέτρου προς τον επιδιωκόμενο σκοπό του δημοσίου συμφέροντος και να τηρείται η προϋπόθεση ότι τα μέτρα δεν επιφέρουν δυσανάλογη προσβολή σε συνταγματικά δικαιώματα και αγαθά. Σε καμία περίπτωση δε, δεν δικαιολογείται να καταλύονται θεμελιώδεις διατάξεις του συντάγματος", αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, "ενώ κι αν ακόμη δεχθούμε ότι αυτοί οι περιορισμοί τέθηκαν χάριν του εθνικού συμφέροντος εκτός του ότι δεν είναι συμβατοί με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας, επιφέρουν για τους εργαζόμενους δυσμενείς τροποποιήσεις χωρίς να εγγυώνται ότι ο περιορισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα".
Στο Ειρηνοδικείο προσέφυγαν οι εργαζόμενοι στην ΣΤΑΣΥ ΑΕ, η οποία είναι θυγατρική της Αττικό Μετρό ΑΕ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More