Η ώρα που περίμενε... το Υπουργείο Οικονομικών έφθασε και από την 1η Μαΐου τα ποσά που αντιστοιχούν στα περιβόητα τέλη ακίνητης περιουσίας («χαράτσια») και τα οποία αντιστοιχούν στην πρώτη δόση (2011) και δεν έχουν πληρωθεί... στέλνονται στις αρμόδιες εφορίες!
Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα ενημερώσει τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για τα ποσά που δεν έχουν εισπραχθεί και αυτά θα «περάσουν» ως οφειλόμενα από τον κάθε έλληνα φορολογούμενο στην εφορία του και βέβαια θα τοκίζονται... με 1% μηνιαίως (ως ανείσπρακτη οφειλή).
Μετά από μερικές εβδομάδες θα αρχίσουν να φθάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια από τις ΔΟΥ στους φορολογούμενους, και τότε οι «χαρατσωμένοι» θα πληροφορηθούν επακριβώς το ύψος της οφειλής.
Σύμφωνα με την τροποποίηση του υπουργείου Οικονομικών, η ΔΕΗ 4 μήνες από την ημερομηνία πληρωμής, μεταφέρει το χαράτσι στην αντίστοιχη ΔΟΥ.
Δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα
Από εκείνη την στιγμή και μετά το χαράτσι μπορεί να εισπραχθεί από την ΔΟΥ με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για την είσπραξη των Δημόσιων εσόδων. Η μη πληρωμή όμως των φόρων κάθε είδους (όπως το χαράτσι) θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι από τυπική νομική άποψη, μπορεί να συνεπάγεται τα παρακάτω:
1) Το ποσό που καθίσταται ληξιπρόθεσμο χρέος, από την επόμενη μέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Το μέγιστο ποσοστό προσαύξησης, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να ξεπεράσει το 200% της αρχικής οφειλής.
2) Από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής η εφορία δεν χορηγεί φορολογική ενημερότητα.
3) Συμψηφισμός επιστροφής. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφής φόρου τότε θα γίνει συμψηφισμός του ποσού της επιστροφής με το ποσό της οφειλής.
4) Το τμήμα εσόδων της εφορίας θα αποστείλει στο φορολογούμενο ειδοποιητήριο, με το οποίο θα τον καλεί να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του με τμηματική εξόφληση εντός μερικών ημερών.
Προβλέπονται και κατασχέσεις
Εφόσον λοιπόν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση, τότε θεωρητικά μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μέτρα που προβλέπονται στην Διαδικασία περί αναγκαστικής είσπραξης, όπως η κατάσχεση του μηνιαίου μισθού του ή της σύνταξής του για (μόνο) κάποιο από το μέρος του μισθού ή της Σύνταξης που είναι πάνω από τα 1000 ευρώ (αποστέλλεται σχετικό κατασχετήριο από την εφορία στον εργοδότη ή το ασφαλιστικό ταμείο του οφειλέτη).
Παράλληλα, μπορούν να αναζητηθούν και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και να ξεκινήσει από το νομικό τμήμα της εφορίας, η διαδικασία για τη δέσμευση και την αναγκαστική τους εκποίηση με πλειστηριασμό.
Θα «ενεργοποιήσουν» εισπρακτικές εταιρείες»;
Πάντως, πέρα από το γράμμα του νόμου, στην πράξη πρέπει να ληφθούν υπόψη ότι, εκτός από την αποστολή των ειδοποιητηρίων, που είναι μια τυπική και εύκολη διαδικασία, ο φορολογικός μηχανισμός, που είναι σχεδόν διαλυμένος και δραματικά υποστελεχωμένος, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων φορολογούμενων. Πέρα από το ότι οι ΔΟΥ δεν έχουν τις απαραίτητες διασταυρωμένες τράπεζες πληροφοριών για να μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες μαζικές διαδικασίες.
Πρακτικά δηλαδή, η λήψη μέτρων σε βάρος ενός μαζικού κινήματος πολιτών, που δεν πληρώνουν είναι σχεδόν αδύνατη. Εκτός βέβαια, αν επιστρατευτούν οι ιδιωτικές εταιρείες είσπραξης (πράγμα που έχει ήδη ξεκινήσει για φορολογούμενους με χρέη άνω των 150.000 ευρώ) αλλά και πάλι θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος, μέχρι να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα.
Πηγή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου