26 Σεπ 2011

ΚΚΕ και Συνασπισμός για τα 70 χρόνια του ΕΑΜ ΚΚΕ και Συνασπισμός για τα 70 χρόνια του ΕΑΜ

Τον αντιστασιακό αγώνα του ΕΑΜ εναντίον των Ναζί θυμίζουν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός με ανακοινώσεις τους. Αφορμή η συμπλήρωση 70 χρόνων, αύριο 27 Σεπτεμβρίου, από την ίδρυσή του.
Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ σε εκτενή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι είναι υπερήφανο που υπήρξε η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του ΕΑΜ και προσθέτει ότι «αν και βαριά πληγωμένο το ΚΚΕ από τις διώξεις της μεταξικής δικτατορίας, με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Νίκο Ζαχαριάδη και εκατοντάδες πρωτοπόρα στελέχη του παραδομένα από τις αστικές κυβερνήσεις στις δυνάμεις Κατοχής, βρήκε τη δύναμη να σαλπίσει προσκλητήριο λαϊκής αγωνιστικής ανάτασης και να διαμορφώσει με τη δράση του, τους όρους για να υψωθεί, για να πάρει σάρκα και οστά η λαϊκή αντίσταση».

Το Πολιτικό Γραφείο τονίζει ότι η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την άγρια τρομοκρατία των δυνάμεων Κατοχής, αλλά και τη θέση και τη δράση των αστικών κομμάτων και της πλουτοκρατίας που καλλιεργούσαν την υποταγή και τη μοιρολατρία. Υπογραμμίζει επίσης ότι «το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα. Δημιούργησε φύτρα λαϊκής εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές. Τροφοδότησε τη λαϊκή πολιτιστική δημιουργία. Τον Μάρτη του 1944, δημιούργησε την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), που ήταν το κεντρικό όργανο διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών. Στις εκλογές σε συνθήκες Κατοχής για την εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου ψήφισαν για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία οι γυναίκες και οι νέοι από 18 χρόνων».

«Χάρη στους αγώνες του ΕΑΜ δεν στάλθηκε ούτε ένας εργάτης από την Ελλάδα να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια, με εξαίρεση όσους είχαν συλλάβει ως ομήρους. Δεν στάλθηκε κανένας Έλληνας να πολεμήσει κατά της Σοβιετικής Ένωσης» αναφέρει η ανακοίνωση.


Το ΠΓ σημειώνει ότι «το ΚΚΕ έχοντας βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από τις εποποιίες και τα λάθη του λαϊκού και εργατικού κινήματος, από τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε αλλά και τα λάθη που οδήγησαν στην ανατροπή του, σαλπίζει σήμερα το δρόμο της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας και αντεπίθεσης για τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».


Ο ΣΥΝ


Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ στην ανακοίνωσή της για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ τονίζει ότι το ΕΑΜ αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας και των αγώνων κατά του φασισμού και προσθέτει ότι η επέτειος των 70 χρόνων από την ίδρυσή του υπενθυμίζει στους νεότερους τις τεράστιες δυνατότητες του λαού να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, μέσα από την ενωτική και συλλογική δράση.


Το ΕΑΜ, υπογραμμίζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ, οργάνωσε την πάλη του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εμπνέοντας και τις επόμενες γενιές και μπολιάζοντας τη συλλογική μνήμη των κοινωνικών αγώνων με τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το ΕΑΜ αποτέλεσε κορυφαίο παράδειγμα οργάνωσης ενός διαφορετικού προτύπου κοινωνίας, με τους θεσμούς της λαϊκής εξουσίας, από την αυτοδιοίκηση και τη δικαιοσύνη, μέχρι τις πολιτιστικές δράσεις και τα δίκτυα αλληλεγγύης. Κυρίως, όμως, κατέδειξε τη δυναμική των λαϊκών αγώνων να καθορίσουν την έκβαση των εξελίξεων, όταν αυτοί έχουν παλλαϊκό και ενωτικό χαρακτήρα. Την ιστορία τη γράφουν αυτοί ακριβώς οι αγώνες και η αριστερά επιφορτίζεται με το καθήκον της συσπείρωσης και της κοινής ενωτικής δράσης πάνω στα μέτωπα της συγκυρίας, υπογραμμίζει ο ΣΥΝ.


http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=313052

2 σχόλια:

Χαίρομαι ιδιαίτερα αγαπητέ φίλε (δεν σε γνωρίζω) για τις δύο αναρτήσεις. Μακάρι την συλλογιστική σου να την υπηρετούσαν και στην πράξη. Τώρα ποιός φέρνει την ευθύνη; Μεγάλα παιδιά είμαστε πλέον και καταλαβαινόμαστε!!!!

Γερ. Θεοφιλάτος

Δεν ξέρω αν η συλλογιστική μου είναι ορθή, σίγουρα όμως ξέρω ότι πάσχουμε από πολιτικούς και από ανθρώπους που είναι σε λάθος θέση με αποτέλεσμα να υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα κοινά!

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More