1 Οκτ 2011

Η Ινδία προκαλεί "αναταράξεις" στο ρύζι


Ο συνδυασμός των εξαγωγών της Ινδίας και της πολιτικής της Ταϊλάνδης
θα αυξήσει τη μεταβλητότητα των τιμών στο ρύζι.

Ήρθη το εμπάργκο εξαγωγών υστέρα από τρία χρόνια

Σοβαρές αναταράξεις προκαλεί  η απόφαση της Ινδίας να άρει το εμπάργκο εξαγωγών στο ρύζι (το διατηρεί σε ισχύ μόνο για την ποικιλία basmati), το οποίο είχε επιβάλει από τον Απρίλιο του 2008. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς αναμένουν σφοδρές πτωτικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές του ρυζιού, σε μια περίοδο που η πολιτική της Ταϊλάνδης (η οποία αγοράζει εγχώρια παραγωγή σε εγγυημένες τιμές σημαντικά υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς) δημιουργεί έντονα αντίρροπες τάσεις.

Η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός ρυζιού παγκοσμίως. Για το έτος που ξεκινά την 1 η Απριλίου 2011, οι εξαγωγές της αναμένεται να φτάσουν στα επίπεδα των 4 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Εξαγωγών Ρυζιού της χώρας.
Από την πλευρά του, του υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) εκτιμά ότι στο τρέχον ημερολογιακό έτος οι ινδικές εξαγωγές θα φτάσουν να αντιπροσωπεύουν το 11% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού, φέρνοντας τη χώρα στην 3η θέση παγκοσμίως, πάνω από τις ΗΠΑ και το Πακιστάν (παράγοντες της αγοράς στο Πακιστάν αναμένουν ότι οι εξαγωγές της χώρας ενδεχομένως να ξεπεράσουν το επίπεδο των 4 εκατ. τόνων την περίοδο 2011-2012, πάνω από τις εκτιμήσεις του USDA, ενώ η συνολική παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 6,5 εκατ. τόνους, αυξημένη σε ετήσια βάση κατά 38%).

«Διελκυστίνδα» στις τιμές Η «επιστροφή» της Ινδίας στον «χορό» των εξαγωγών θα έχει πτωτική επίδραση στις διεθνείς τιμές του ρυζιού, σχολιάζει ο αναλυτής της Standard Chartered, Abah Ofon, ο οποίος εκτιμά ότι το προθεσμιακό συμβόλαιο κατά το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα διαπραγματεύεται σε μέσα επίπεδα κοντά στα 16 δολάρια ανά 100 λίβρες (για το γ΄ τρίμηνο η μέση τιμή του συμβολαίου διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 16,988 δολάρια).
Τους τελευταίους 12 μήνες η τιμή του ρυζιού στο Σικάγο έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 42%, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας, ενώ στο ίδιο διάστημα το σιτάρι έχει κινηθεί πτωτικά. Στις 12 Σεπτεμβρίου η τιμή του ρυζιού έφτασε στα 18,54 δολάρια/100 λίβρες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Ο επικεφαλής συναλλαγών στο ρύζι της Olam International, Amit Gulrajani, σημειώνει, από την πλευρά του, ότι η απόφαση της Ινδίας να άρει το εμπάργκο στις εξαγωγές, σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της μεταβλητότητας, εκθέτοντας, μάλιστα, τους traders σε κίνδυνο απωλειών. «Το να λάβει κάποιος θέση long ή short θα μπορούσε να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο» προσθέτει.


Παγκόσμιο ισοζύγιο Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα στις 12 Σεπτεμβρίου, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού την περίοδο 2011-2012 θα μπορούσε να φτάσει στα επίπεδα-ρεκόρ των 458,4 εκατομμυρίων τόνων, με ώθηση από την ενίσχυση της παραγωγής στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και τις ΗΠΑ. Θα πρόκειται, μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, για το δεύτερο διαδοχικό έτος κατά το οποίο η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού θα σημειώσει ιστορικό υψηλό.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το συνολικό επίπεδο της παγκόσμιας προσφοράς, σημαντική θα είναι η επίδραση από την πτώση των εξαγωγών της Ταϊλάνδης. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του USDA κάνουν λόγο για πτώση της τάξης του 20% στις εξαγωγές της χώρας την περίοδο 2011-2012 (ισοδυναμεί με 2 εκατ. τόνους), στο επίπεδο των 8 εκατομμυρίων τόνων, που θα αποτελέσει και το χαμηλότερο των τελευταίων έξι ετών.
Αναφορικά με τη ζήτηση, για την Ινδονησία αναμένεται ότι οι εισαγωγές ρυζιού θα περιοριστούν φέτος στα επίπεδα των 1,2 εκατ. τόνων, συμπεριλαμβανομένων, μάλιστα, των 400.000 τόνων που αγόρασε πρόσφατα από το Βιετνάμ. Πτώση αναμένεται και στις εισαγωγές του Μπανγκλαντές, οι οποίες για το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου διαμορφώθηκαν σε 1,26 εκατομμύρια τόνους, καθώς η εγχώρια παραγωγή ενισχύεται και υποκαθιστά μέρος των εισαγωγών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές του ρυζιού επιδρούν με ιδιαίτερη βαρύτητα στο συνολικό κόστος των τροφίμων, το οποίο τους τελευταίες 12 μήνες ενισχύεται περί του 26%, επιδεινώνοντας δραματικά τις συνθήκες διαβίωσης για 1, 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τον Αύγουστο ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ παρέμεινε κοντά σε ιστορικά υψηλά, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών στο ρύζι και το καλαμπόκι. Και ο προβληματισμός στο εξής εστιάζεται και στην πορεία των τιμών του καλαμποκιού, όπου οι συνθήκες προσφοράς είναι τέτοιες, ώστε να προκαλούν έντονη νευρικότητα στην αγορά.

Αναλυτές όπως ο Abah Afon της Olam International ή οι Damien Courvalin και David Greely της Goldman Sachs αναμένουν άνοδο τιμών στο καλαμπόκι, ακόμα και σε νέα επίπεδα-ρεκόρ. Απολύτως ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το σχόλιο του Abdolreza Abbassian, επικεφαλής οικονομολόγου του FAO, ο οποίος δήλωνε πρόσφατα ότι «στην παγκόσμια αγορά των σιτηρών, η μοναδική ανησυχία αυτήν τη στιγμή εστιάζεται στην πορεία των τιμών του καλαμποκιού».
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 24ης Σεπτεμβρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More