15 Μαρ 2011

Οι 10 τροφές που μπορεί να μας… αρρωστήσουν

Όσοι έχουν πάθει τροφική δηλητηρίαση στο παρελθόν, σίγουρα δε θα ήθελαν να ξαναπεράσουν μια τέτοιου είδους εμπειρία, η οποία πολλές φορές είναι σοβαρότερη απ’ όσο νομίζουμε. Λόγω του ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από διάφορες τροφές δεν συμβαίνουν συχνά, είναι δύσκολο να καθορίσουμε ποιες είναι απόλυτα ασφαλείς και ποιες όχι. Σ’ αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η λίστα που έχει εκδοθεί από το Center for Science in the Public Interest, με τις 10 τροφές που συνδέονται με διάφορα περιστατικά ασθενειών, από το 1990. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ενημερωθείτε από αυτήν και να αντιμετωπίσετε διαφορετικά τροφές της
καθημερινότητάς σας.
Βατόμουρα
Mια συνηθισμένη πηγή τροφικών δηλητηριάσεων είναι τα βατόμουρα και οι διάφορες ποικιλίες τους, συμπεριλαμβανομένης και της φράουλας. Κάποια περιστατικά το ’97 τα οποία προκάλεσαν αρρώστιες σε χιλιάδες παιδιά στις Η.Π.Α. εντοπίζονται σε μολυσμένες με τον ιό της ηπατίτιδας Α κατεψυγμένες φράουλες, οι οποίες προέρχονταν από το Μεξικό. Σε άλλες περιπτώσεις οι μολύνσεις έχουν προκληθεί από μικροοργανισμούς όπως τα κυκλόσπορα, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν έντονη διάρροια, αφυδάτωση και κράμπες.
Φυλλώδη λαχανικά
Μαρούλι, αντίδι, σπανάκι, λάχανο, ρόκα, παντζάρι, είναι σίγουρα τα αγαπημένα όλων για σαλάτα και πλούσια σε οφέλη. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν 363 εξάρσεις ασθενειών από το 1990 – οι οποίες περιλαμβάνουν 13.568 καταγεγραμμένες υποθέσεις ασθενειών -, καθώς τα λαχανικά μπορεί να έχουν μολυνθεί από τα λιπάσματα, βρώμικο νερό ή ακόμη και βρώμικα χέρια πριν ακόμα τα αγοράσετε. Για να προφυλαχτείτε πλύντε καλά τα λαχανικά σας και προσέξτε μην μεταφέρετε σε αυτά μικρόβια από άλλες τροφές, όπως το κρέας, χρησιμοποιώντας τα ίδια μαχαίρια και πάγκους. Σημαντικό είναι επίσης να πλένετε συνεχώς καλά τα χέρια σας.
Αβγά
Αγαπημένο σνακ, αλλά και επικίνδυνο κυρίως λόγω του βακτηρίου της σαλμονέλας, αφού το καθιστούν υπεύθυνο 352 καταγεγραμμένες εξάρσεις από το 1990 ως σήμερα. Το βακτήριο μπορεί να βρίσκεται μέσα στο αβγό, οπότε το σωστό βράσιμο είναι το κλειδί, προκειμένου να το εξολοθρεύσετε. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν ωμά αβγά.
Τόνος
Το ψάρι αυτό μπορεί να είναι μολυσμένο με σκομβροτοξίνη, η οποία προκαλεί πονοκεφάλους, κράμπες και εξάψεις. Αν φυλάσσεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 15 βαθμών από τη στιγμή που θα αλιευτεί, τότε απελευθερώνει αυτή την τοξίνη, η οποία δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα – και δεν έχει καμία σχέση με τις μολύνσεις από υδράργυρο ή άλλες μολύνσεις που συνδέονται με τον τόνο και άλλα ψάρια. Ακόμη, ο τόνος συνδέεται με 268 εξάρσεις σκομβροειδούς δηλητηρίασης από το ’90 κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Sarah Klein, πληρεξούσιος δικηγόρος του CSPI «δυστυχώς το μαγείρεμα δεν μπορεί να σκοτώσει τα πάντα».
Στρείδια
Πριν μεταμορφωθούν σε ένα ακριβό πιάτο εστιατορίου, τα στρείδια βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας και κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλά: φιλτράρουν το νερό για να πιάσουν το πλαγκτόν από το οποίο τρέφονται. Αν, όμως, το νερό που φιλτράρουν είναι μολυσμένο, τότε μολύνονται και τα ίδια, γι’ αυτό προσοχή: όταν σερβίρονται ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα μπορεί να περιέχουν μικρόβια – όπως π.χ. το βακτήριο Vibrio vulnificus ή το νοροϊό που δημιουργεί γαστρεντερίτιδες – και να προκαλέσουν ναυτία, τάση για εμετό και διάρροια.
Πατάτες
Μια φρεσκοπλυμμένη πατάτα που έχει μαγειρευτεί σωστά, έχει πολύ μικρή πιθανότητα να προκαλέσει κακό. Δώστε, όμως, προσοχή στις πατατοσαλάτες. Η πηγή του προβλήματος είναι συνήθως η μεταφορά των μικροβίων από τη μια τροφή – συνήθως το κρέας- σε μια άλλη και κάτι τέτοιο συμβαίνει και εν προκειμένω. Οι εξάρσεις ασθενειών λόγω της πατάτας έχουν εντοπιστεί σε μικρόβια όπως λιστέρια, σιγγέλα, E.Coli και σαλμονέλα.
Τυρί
Παρ’ όλο που τα εστιατόρια συνδέονται άμεσα με τις εξάρσεις ασθενειών λόγω διαφόρων τροφών, όσον αφορά το τυρί, τα περιστατικά αφορούν κυρίως την κατανάλωσή του στο σπίτι. Επειδή μπορεί να είναι μολυσμένο με βακτήρια όπως σαλμονέλα ή λιστέρια και να προκαλέσει αποβολές, οι γυναικολόγοι συνήθως συμβουλεύουν τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη να αποφεύγουν τα μαλακά τυριά όπως τη φέτα, το καμεμπέρ, το μπρι κ.ο.κ
Παγωτό
Ένα από τα αγαπημένα επιδόρπια όλων μας, δυστυχώς έχει συσχετιστεί με 75 εξάρσεις ασθενειών από βακτήρια όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος, από το 1990 σύμφωνα με την CSPI. Το «κακό» μπορεί να συμβεί και κατά τη μεταφορά του μείγματος που χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το παγωτό από φορτηγά μολυσμένα με κάποιο μικρόβιο – όπως π.χ. το 1994 με το μολυσμένο με σαλμονέλα φορτηγό. Δυστυχώς, όσοι φτιάχνουν παγωτό μόνοι τους και πάλι δεν είναι απόλυτα ασφαλείς, αφού χρησιμοποιούν ωμά αβγά.
Ντομάτες
Αν και το 2008 «απενοχοποιήθηκαν» όσον αφορά κάποια περιστατικά που σημειώθηκαν το συγκεκριμένο διάστημα, οι ντομάτες δεν είναι τελικά και τόσο «αθώες», αφού συνδέονται με 31 ξεσπάσματα ασθενειών. Τόσο το μαρούλι, όσο και οι ντομάτες – τα αγαπημένα μας συστατικά για σαλάτα – μπορεί να είναι μολυσμένα, αλλά όπως εξηγεί ο Craig Hedberg, PhD, University of Minnesota School of Public Health, «όταν τα αγοράζουμε και τα παίρνουμε στο σπίτι μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα βακτήρια δεν θα αναπτυχθούν ή πολλαπλασιαστούν». Πώς μπορούμε να καταφέρουμε κάτι τέτοιο; Πλένουμε τα χέρια μας για 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό και σαπούνι, τόσο πριν πιάσουμε τις ντομάτες όσο και μετά. Επίσης, πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό πριν τα φάμε, τα κόψουμε ή τα μαγειρέψουμε, ακόμη κι αν πρόκειται να τα ξεφλουδίσουμε. Τέλος, φυλάσσουμε τα φρούτα και λαχανικά που θα καταναλωθούν ωμά, ξεχωριστά από τις υπόλοιπες τροφές.
Βλαστοί
Από τη μία θεωρούνται μια από τις πιο υγιεινές τροφές, από την άλλη όμως, οι βλαστοί είναι ευάλωτοι σε βακτηριακές μολύνσεις. Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται για να παράξουν τους βλαστούς ενδέχεται να είναι μολυσμένοι, ενώ τα ταυτόχρονα το νερό και η ζέστη δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών (FDA), αλλά και τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC) συστήνουν οι ωμοί βλαστοί να μην καταναλώνονται από ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More