Εκεί, αρχίζουν οι διαφορές. Οι άνδρες αντιδρούν σχεδόν αυθόρμητα στις στρεσογόνες καταστάσεις. Τολμούν να ρισκάρουν προκειμένου να επιλυθεί το όποιο πρόβλημα μια ώρα αρχύτερα. Χωρίς καμία δεύτερη σκέψη και χωρίς «επεξεργασία», η απόφαση λαμβάνεται αστραπιαία και οι συνέπειες ακολουθούν.
Όσο για τη γυναικεία αντίδραση; Εδώ, οι διαφορές είναι τεράστιες. Οι γυναίκες, όταν λειτουργούν υπό καθεστώς πίεσης και άγχους, σκέφτονται. Ο ιδιαίτερα πολύπλοκος γυναικείος μηχανισμός σκέψης μπαίνει σε εφαρμογή και οι αποφάσεις περιμένουν μέχρι να δώσει εντολή, η σύνθετη σκέψη.
Το «φούσκωμα» του μπαλονιού…
Τις διαφορές στις αντιδράσεις ανδρών-γυναικών, εντόπισε έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Οι επιστήμονες, σκέφθηκαν ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο πείραμα, για να μετρήσουν τις διαφορετικές αντιδράσεις των δύο φύλων. Έτσι, τους ζητήθηκε μέσα από το πείραμα «Balloon Analog Risk Task», να χρησιμοποιούν το «ποντίκι» του υπολογιστή τους και να «φουσκώνουν» εικονικά ένα μπαλόνι χωρίς όμως αυτό να σπάσει. Όσο περισσότερο φούσκωνε το μπαλόνι χωρίς να σπάσει, τόσα περισσότερα εικονικά «χρήματα» κέρδιζαν….
Εκεί αποδείχθηκε, πως οι άνδρες φούσκωναν κατά μέσο όρο το μπαλόνι 40 φορές, όταν δεν ήταν καθόλου στρεσαρισμένοι. Οι ερευνητές τους προκαλούσαν επίτηδες τεχνητό στρες και τότε οι άνδρες φούσκωναν το μπαλόνι… 48 φορές!
Όσο για τις γυναίκες; Δίσταζαν αρκετά, πριν κλικάρουν / φουσκώσουν το μπαλόνι. Και όταν το τεχνητό άγχος χτυπούσε «κόκκινο», τότε οι γυναίκες δεν ρίσκαραν εύκολα. Τα δευτερόλεπτα κυλούσαν και οι γυναίκες, που συμμετείχαν στην έρευνα, σκέφτονταν πρώτα, αν θα πρέπει να «φουσκώσουν» και άλλο το μπαλόνι. Αποτέλεσμα; Σε συνθήκες άγχους, τα γυναικεία χέρια κλίκαραν μόνο 32 φορές περισσότερο από το φυσιολογικό το ποντίκι του υπολογιστή τους, αποδεικνύοντας, πως η γυναικεία σκέψη, δεν τολμά να ρισκάρει, αν δεν σιγουρευτεί από πριν για το αποτέλεσμα…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου