15 Μαρ 2011

Κατάσχεση περιουσίας για χρέη στο Δημόσιο

Σε κατασχέσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, και ειδικότερα των μεγαλοοφειλετών, θα μπορούν να προχωρούν τα μέλη της Ειδικής Ομάδας Εργασίας Είσπραξης Οφειλών που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο σχεδιασμός των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης για τους οφειλέτες θα ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ειδικής Ομάδας Εργασίας.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών διευρύνονται οι αρμοδιότητες της εν λόγω Ομάδας, η οποία είναι μία από τις πέντε που έχουν συσταθεί για την υλοποίηση του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς αποκτά στο εξής τη δυνατότητα να εκδίδει τις σχετικές εντολές βάσει των οποίων θα γίνονται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες δεν εξοφλούν τα χρέη τους.
Συγκεκριμένα, η Ομάδα θα μπορεί να εντοπίζει τους οφειλέτες από τις διασταυρώσεις τις οποίες θα πραγματοποιεί από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ ή τρίτων φορέων, αλλά φυσικά και στις περιπτώσεις που από μέρους της ζητείται, αιτιολογημένα, η ανάληψη του χειρισμού εξειδικευμένων υποθέσεων.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της υπ' αρίθμ. Δ6Α/1035948ΕΞ/2.3.2011 απόφασης του υπουργού Οικονομικών, με την οποία γίνεται η κατανομή αρμοδιοτήτων κατά τη χρήση των αναγκαστικών μέτρων και τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων της εκτελέσεως, έχει ως εξής:
Έχοντας υπόψη κ.λπ., αποφασίζουμε:

Κατανέμουμε τις κατωτέρω αρμοδιότητες, ως εξής:
Η χρήση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 9 του Ν.Δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ), όπως ισχύει σήμερα, ανατίθεται και στην Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών (ΕΙΣΟΦ), η οποία έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει όλα τα αναγκαστικά μέτρα, που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων. Η χρήση των αναγκαστικών μέτρων εναπόκειται στην κρίση της Ομάδας, που μπορεί να λάβει τα δέοντα αναγκαστικά μέτρα είτε καθένα χωριστά, είτε αθροιστικά, κατά την ελεύθερη κρίση της.
Τα έγγραφα ή οι εντολές που εκδίδονται από την Ομάδα θα υπογράφονται δεσμευτικά από το μέλος της Ομάδας Βασιλική Αναστασοπούλου του Αναστασίου που, σε περίπτωση απουσίας της, θα αναπληρώνεται από την Τασούλα Μουντανέα του Γεωργίου, σε περίπτωση δε απουσίας και αυτής από την Ελπίδα Νίνου του Αντωνίου, υπαλλήλους με βαθμό Α' τους κλάδου ΠΕ Εφοριακών.
Για τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων για έσοδα βεβαιωμένα στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία και για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων της εκτελέσεως αυτών, ορίζεται αρμόδια και η Ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει δικαίωμα λήψης όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που θα κρίνει κατάλληλα για την είσπραξη των οφειλών από φορολογουμένους - οφειλέτες που εντοπίζει από τις διασταυρώσεις τις οποίες πραγματοποιεί από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ ή τρίτων φορέων, καθώς και για τις περιπτώσεις που από μέρους της ζητείται, αιτιολογημένα, η ανάληψη του χειρισμού εξειδικευμένων υποθέσεων. Ο σχεδιασμός των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης για τους οφειλέτες αυτούς ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ειδικής Ομάδας Εργασίας.
Οι πίνακες χρεών των οφειλετών που επισυνάπτονται στα κατασχετήρια έγγραφα, εκδίδονται από το μηχανογραφικό αρχείο και θεωρούνται, ως ακριβή αντίγραφα αυτού, από τον υπογράφοντα το κατασχετήριο έγγραφο. Μετά τη λήψη των μέτρων -και στο στάδιο που θα κρίνεται πρόσφορο για την επιτυχή έκβαση των ενεργειών- η Ειδική Ομάδα Εργασίας θα ενημερώνει την αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνείο, η οποία έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα της Ομάδας, κατά προτεραιότητα και να τη συνδράμει για την υποστήριξη και την επιτυχή έκβαση του έργου της.
Στην περίπτωση άσκησης ένδικων βοηθημάτων και μέσων, η αποστολή των στοιχείων προς τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους του Δημοσίου, για την υπεράσπιση των θέσεών του ενώπιον των Δικαστηρίων, θα γίνεται από την παρούσα Ειδική Ομάδα Εργασίας, για τις πράξεις εκτέλεσης που δρομολογεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και από την αρμόδια για το φορολογούμενο ΔΟΥ ή το αρμόδιο Τελωνείο, για όλες τις λοιπές αιτιάσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More