15 Μαρ 2011

Καλό κρασί ή διακοπές; Συνδυάστε τα!

Υπάρχουν άπειρα καλά μέρη σε όλο τον πλανήτη για να γευθείτε καλό κρασί , από το κουτούκι «της γειτονιάς» έως κάτω από ίσκιο των αμπελιών στην Γαλλία, αλλά δεν είναι εύκολο να επιλέξετε μόνο δέκα προορισμούς. Ακολουθήστε μας σε ένα ταξίδι στον κόσμο με τη βοήθεια του γευσιγνώστη Emil Hunefalk, ο οποίος μας προτείνει κάποια μέρη που ο κάθε λάτρης του κρασιού που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει στα υπ’ όψιν.
Όλα αρχίζουν από την Τοσκάνη
Για τον Emil, ένα ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας είναι σαν ένα ταξίδι στο χρόνο. Υπάρχει τόση ιστορία, πολιτισμός και όμορφη φύση σε όποιο μέρος και αν στρέψετε το βλέμμα σας, που δεν θα
θέλετε να φύγετε. Μια από τις καλύτερες εμπειρίες για έναν λάτρη του κρασιού είναι να ταξιδέψει οδικώς στην Τοσκάνη, δοκιμάζοντας κρασί σε κάθε στάση που κάνει. Απαραίτητες στάσεις πρέπει να κάνετε στο Montalcino τόσο για τα αμπέλια και κελάρια Brunello, όσο για το μαγευτικό τοπίο, από όπου μπορείτε να δείτε το μεσαιωνικό κάστρο της Σιένα.
Μπορντώ, η σταθερή αξία
Άλλος ένας αναμενόμενος προορισμός, αλλά ένα ταξίδι για κρασί που δεν περιλαμβάνει την Γαλλία και συγκεκριμένα το Μπορντώ, είναι ημιτελές. Οι φιλόξενοι ντόπιοι κάτοικοι είναι περήφανοι για την ποιότητα της παραγωγής τους και αν ρωτήσετε θα σας πουν που να πάτε και ποια κρασιά να δοκιμάσετε. Εκτός από το δημοφιλές Chateaux Margau υπάρχουν πάρα πολλά άλλα chateaux να επισκεφτείτε, αλλά φροντίστε να δοκιμάσετε το κόκκινο κρασί του Chateau Mouton Rothschild, ένα από τα καλύτερα του κόσμου.
Από την πολιτεία του Σβαρτζενέγκερ;
Στην Καλιφόρνια η Sonoma και Napa Valley είναι τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε, ενώ αν έχετε χρόνο, αξίζει και μια βόλτα από το San Francisco. Αν έχετε περιορισμένο χρόνο, στη Napa Valley εκτός από τα έξοχα αμπέλια και οινοποιεία θα μπορείτε να απολαύσετε και το υπέροχο τοπίο. Η Napa Valley δεν είναι τυχαία η πρωτεύουσα του κρασιού στις ΗΠΑ, αλλά η Sonoma θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμπρωτεύουσα. Σε ξενάγηση στα Sterling Vineyards θα μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά τοπικά κρασιά.
Stellencbosch, η Μεσόγειος μακριά από την Μεσόγειο
Η αραιοκατοικημένη περιοχή Stellenbosch της Νότιας Αφρικής έχει μεσογειακό κλίμα και θυμίζει αρκετά την Napa Valley. Εκτός λοιπόν από το γραφικό τοπίο, διαθέτει και μερικά από τα καλύτερα οινοποιεία του κόσμου. Άξιο αναφοράς είναι το Waterford Estate, τόσο για το κρασί όσο και για την σοκολάτα, όπως και τα Ken Forrester Vineyards με τα γραφικά εξοχικά σπίτια, φράγμα, χώρους για ιππασία και δοξασμένο εστιατόριο. Όπως και σε άλλες περιοχές της Νότιας Αφρικής, υπάρχουν πάρα πολλά μέρη που μπορεί να επισκεφτείτε.
Απομονωμένη τελειότητα
Η Αυστραλία είναι χώρα μεγάλων αποστάσεων και τα ταξίδια από μέρος σε μέρος είναι μεγάλη εμπειρία από μόνα τους. Όπου και να κοιτάξετε θα βρείτε μαγευτικά τοπία: βουνά, φαράγγια, πεδιάδες και αμπέλια. Εκτός από το εξαιρετικό φαγητό, για τους λάτρεις του Cabernet Sauvignon στη Νότια Αυστραλία θα βρείτε πολλά βραβευμένα κρασιά, όπως το Barossa Valley.
Κρασί στον ορισμό της μεγαλούπολης
Σε αντίθεση με τους άλλους προορισμούς στην λίστα, μια επίσκεψη στα αμπέλια και οινοποιεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης μπορεί να συνδυαστεί με ένα ταξίδι στην μεγαλούπολη που δεν κοιμάται ποτέ. Εκεί θα βρείτε πολλά wine bars και εστιατόρια . Στη Νέα Υόρκη θα βρείτε το παλαιότερο οινοποιείο της χώρας, το Brotherhood, ενώ στο International Cullinary Center θα μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά κρασιά. Στην πόλη αξίζει να επισκεφθείτε το Terroir , ενώ στην περιοχή North Fork θα βρείτε 18 διαφορετικά αμπέλια, το ένα κοντά στο άλλο.
Ο επιμένων (Ισπα)νικά!
Υπάρχουν πάρα πολλοί προορισμοί στην Ισπανία, αλλά η Rioja ξεχωρίζει για το κρασί της. Πήρε το όνομα της από τον ποταμό Rio Oja και στην πανέμορφη πεδιάδα 57.000 εκταρίων θα βρείτε τα καλύτερα κρασιά της περιοχής. Επισκεφτείτε τα Bodegas Darien και Finca Valpiedra. Στα Ysios, Marqués de Riscal και Bodegas Baigorri εκτός από κρασί θα μπορείτε να θαυμάσετε και την αρχιτεκτονική.
Ο «χαλαρός» κρασοτουρισμός
Με εκατοντάδες οινοποιεία, μπορείτε να εξερευνήσετε το Marlborough της Νέας Ζηλανδίας εύκολα ακόμα και με ποδήλατο! Η περιοχή είναι διάσημη για κάποια από τα καλύτερα Sauvignon Blanc του κόσμου, αλλά υπάρχουν διάφορα άλλα λευκά που μπορείτε να δοκιμάσετε, μαζί με τα ψαρικά τα οποία «ευδοκιμούν». Μια βόλτα στα Clifford Bay Estate για τον καπνιστό σολομό και μετά από το οινοποιείο Herzog το βραδάκι είναι αξέχαστη εμπειρία.
Εκτός από μπύρες έχουν και κρασί
Στην περιοχή της βόρειας Γερμανίας θα βρείτε πολλά μικρά φιλόξενα εστιατόρια όπου «ζευγαρώνονται» ιδανικά τα τοπικά κρασιά με το φαγητό τοπικής παραγωγής. Στο Baden θα βρείτε το Pinot Noir, τον «αριστοκράτη των κόκκινων κρασιών» να συνοδεύεται με πολλές ποικιλίες λευκών, με τα Pinot Gris και Muller Thurgau να έχουν ιδιαίτερη θέση. Το Baden είναι αγαπημένος τουριστικός προορισμός για τους Γερμανούς, χάρη στη λίμνη Bodensee και τα έξοχα οινοποιεία όπως το Rolf Willy και τις μικρές γραφικές πόλεις όπως τα Lauffen και Besigheim.
Χιλή, η ανερχόμενη δύναμη
Στην Χιλή αξίζει να πάει κανείς τόσο για τα κρασιά, όσο και για τη φύση. Ένα από τα πιο διάσημα αμπέλια, το Montes Vin στην κοιλάδα Colchagua βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κεντρικής Κοιλάδας. Η συγκεκριμένη περιοχή αναφέρεται συχνά ως μια από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς για καλό κρασί, αφού από εδώ άρχισαν να βγαίνουν ποιοτικά κρασιά, σπάζοντας τις προκαταλήψεις για την Χιλή. Τα οινοποιεία Clos Apalta και Vina Estampa είναι ο τέλειος συνδυασμός κρασιού και φύσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More