13 Μαρ 2011

Οι 10 eco-friendly χώρες του πλανήτη

Ας ρίξουμε μια ματιά στις 10 πιο αγνές, καθαρές και πράσινες χώρες (σύμφωνα με το Economist), όπου ο αέρας και τα νερά, παραμένουν ακόμη καθαρά.

Κολομβία: ο παράδεισος του καφέ
Η Κολομβία είναι μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, που προσφέρει ποικιλία επιλογών για διακοπές κοντά στη φύση: κατάδυση στους κοραλλιογενείς της υφάλους (που είναι οι τρίτοι μεγαλύτεροι στον κόσμο), περιήγηση στις χιονισμένες κορυφές των βουνών της στην περιοχή του ηφαιστείου, αλλά και χαλάρωση στα ζεστά ιαματικά λουτρά της. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την περιοχή όπου
παράγεται ο γνωστός κολομβιανός καφές, που αποτελεί το μεγαλύτερο (νόμιμα) εξαγωγικό προϊόν της χώρας και όπου μπορείτε να εξερευνήσετε τα μέρη με το ποδήλατο ή με άλογο.
Ελβετία: αλπική ομορφιά
Με ένα μεγάλο κομμάτι της Ελβετίας να αποτελείται από βουνά και λίμνες, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η χώρα αυτή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Αν θέλετε να ζήσετε την αλπική ομορφιά της Ελβετίας, επισκεφτείτε τα χωριά των ελβετικών Άλπεων, με την απίστευτη θέα, τα παραδοσιακά οικολογικά συγκροτήματα και την οικολογική πολυτέλεια.
Νορβηγία: εξερευνήστε τα φιορδ
Ο οργανισμός τουρισμού της Νορβηγίας, χρησιμοποιεί ως σλόγκαν του τη φράση «Powered by nature»! Αν κάνετε ένα ταξίδι στα περίφημα φιόρδ της, θα καταλάβετε γιατί. Απόκρημνα βράχια βυθισμένα σε μπλε φιόρδ και εντυπωσιακοί καταρράκτες που «στολίζουν» βουνοπλαγιές δημιουργώντας ένα τοπίο απόλυτης ομορφιάς. Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε τη φύση της Νορβηγίας, είναι… με τα πόδια και το Μπέργκεν ( www.bergen-guide.com ) είναι μια εξαιρετική βάση για να ξεκινήσετε πεζοπορία στην περιοχή. Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε τη χώρα με το τρένο που σας μεταφέρει μέσα από τα φιορδ και τα βουνά.
Σουηδία: αναζητώντας το βόρειο σέλας
Σε απόσταση… αναπνοής από τη γειτονική Νορβηγία, η Σουηδία προσφέρει το μοναδικό βόρειο σέλας, άσπρες αμμώδεις παραλίες, βουνά, λιβάδια και πάνω από 24.000 νησιά. Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που δημιούργησε οικολογικό σήμα, το οποίο εξασφαλίζει την ποιότητα 180 περίπου δραστηριοτήτων και πακέτων διακοπών που προτείνουν 80 οικολογικά πιστοποιημένοι τουριστικοί φορείς σε όλη τη χώρα.
Φινλανδία: παρθένα, άγρια φύση
Η Λαπωνία της Φινλανδίας είναι ένα μια από τις τελευταίες αγνές περιοχές της Ευρώπης, με παρθένα άγρια φύση, με τεράστιες εκτάσεις δασικής γης και εκατοντάδες λίμνες, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο τα μεσάνυχτα σε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο. Η Φινλανδία είναι ο παράδεισος για τους πεζοπόρους, τους κατασκηνωτές και τους ποδηλάτες, και ονομάστηκε από το περιοδικό Newsweek, ως «η καλύτερη χώρα του κόσμου».
Κόστα Ρίκα: τροπικά δάση που χάνονται στο χρόνο
Αυτή η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έχει ανακηρυχθεί ως η πιο «φυσικά διατηρημένη» χώρα στον κόσμο, έχοντας προστατεύσει περισσότερο από το 27% του εδάφους της με τη δημιουργία ενός δικτύου καταφυγίων άγριας ζωής, βιολογικών αποθεμάτων και εθνικών πάρκων. Η Κόστα Ρίκα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα οικοσυστημάτων και δραστηριοτήτων: πεζοπορία σε τροπικά δάση εκατομμυρίων ετών, παρατήρηση ηφαιστείων, rafting στα άγρια ποτάμια κ.ά.
Αυστρία: αυτοκρατορική... γεωργία
Αν θέλετε να κάνετε… εκπαιδευτικές διακοπές, επισκεφτείτε το Kalchkendlalm ( www.austria.info/uk/discover/kalchkendlalm-a-school-on-the-mountain-1120609.html ), το πιο ασυνήθιστο σχολείο της Αυστρίας. Βρίσκεται σε ένα ορεινό οικισμό με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές, τα σπίτια της πόλης στην κοιλάδα, πυκνά δάση και απόκρημνα βράχια. Εκεί μπορείτε να παρακολουθήσετε «μαθήματα» για το πώς να ψήνετε το δικό σας ψωμί, πώς να αρμέγετε αγελάδες και να φτιάχνετε βούτυρο!
Nέα Ζηλανδία: στη χώρα της Μέσης Γης
Από τότε που ο Frodo Baggins και ο Gandalf μας γνώρισαν τη Μέση Γη, οι μεγάλες πεδιάδες της Νέας Ζηλανδίας, τα άγρια τοπία της, οι πανέμορφες παραλίες και η εντυπωσιακή γεωθερμική και η ηφαιστειακή δραστηριότητα που συντελείται εκεί, έχουν εξάψει τη φαντασία μας. Κάντε μια βόλτα με καγιάκ στο Εθνικό Πάρκο Abel Tasman ( www.abeltasman.co.nz/NationalPark/NationalPark.aspx ), ένα πανέμορφο μέρος δίπλα στη θάλασσα μεταξύ Marahau και Takaka και εξερευνήστε τα όρμους, τις παραλίες και τα ακρωτήρια του πάρκου.
Λετονία: η χαρά του αγρότη
Επισκεφθείτε μια φάρμα όπου μπορείτε να μάθετε πώς παράγονται τα τρόφιμα, δοκιμάστε μόνοι σας μερικές φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές τεχνικές και να αγοράστε φρέσκα και υγιεινά προϊόντα, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στα super markets. Υπάρχουν φάρμες με ζώα, φάρμες για την παραγωγή μανιταριών, αλλά και λουλουδιών. Μπορείτε επίσης να κάνετε ιππασία, πεζοπορία ή κανό σε διάφορες λίμνες της Λετονίας.
Γαλλία: η "πράσινη" πλευρά του ποταμού
Με τοπία τόσο διαφορετικά, όσο οι υψηλές κορυφές των Άλπεων με τα νησιά του ατλαντικού ωκεανού, η Γαλλία προσφέρει πολλές παρθένες περιοχές προς εξερεύνηση. Μια από τις λιγότερο επισκέψιμες περιοχές που κερδίζει την προσοχή όλο και πιο πολλών, είναι η Lot Valley στη νότια Γαλλία. Είτε ψάχνετε για πεδιάδες και χωράφια, είτε για δάση ή βάλτους, λόφους, φαράγγια ή κοιλάδες, οι περιοχές κατά μήκος του ποταμού Lot, που εκτείνεται σε 481 χλμ. είναι ίσως το πιο αγνό και πράσινο τμήμα της Γαλλίας.
Άλλες χώρες που κατατάσσονται στη λίστα Environmental Performance του Economist (σύμφωνα με κριτήρια όπως η περιβαλλοντική υγεία, η βιοποικιλότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η χρήση του νερού, οι μέθοδοι γεωργίας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής):
Γερμανία: 13η (μαζί με τη Σλοβενία)
Ηνωμένο Βασίλειο: 15η
Ιταλία: 23η
Ρωσία: 28η
Ισπανία: 30η
ΗΠΑ:39η.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More