19 Μαΐ 2011

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΑΝΤΡΕΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ανομοιόμορφες φόρμες των κεχριμπαρένιων χαντρών, οι  βρώμικες και ανομοιογενείς είναι οι  φθηνότερες. Το ότι τις διαφημίζουν σαν σπάνιες και ακριβές είναι επειδή εκμεταλλεύονται την άγνοια των καταναλωτών.

ΤΟ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
Το κεχριμπάρι λόγω της θετικής του ενέργειας, η οποία χαλαρώνει το νευρικό μας σύστημα και βοηθά στην θεραπεία του θυρεοειδούς (κατά την άποψη των κρυσταλλοθεραπευτών) λόγω του ηλεκτρικού φορτίου που διαθέτει, εντοπίστηκε ενστικτωδώς από τους αρχαίους λαούς και έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Σε πολλούς μύθους εμπλέκεται το κεχριμπάρι. Πολλοί λαοί, του έχουν προσδώσει μαγικές ιδιότητες. Σμίλεψαν σ’ αυτό αρκετά έργα τέχνη. Φορέθηκε σαν φυλαχτό και κόσμημα. Ακόμη και σήμερα σε αραβικές χώρες κονιορτοποιούν κεχριμπάρι, το αναμιγνύουν με λουκούμι και το τρώνε οι έγκυες για να γεννήσουν αγόρι.
Το κεχριμπάρι είναι απολιθωμένο ρετσίνι κωνοφόρων δέντρων που η ηλικία του ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια χρόνια. Περιέχει το succinic acid. Απολιθωμένα ρετσίνια που δεν διαθέτουν αυτό το οξύ και την προαναφερόμενη ηλικία, (σύμφωνα με τους επιστήμονες) δεν είναι κεχριμπάρια αλλά απλά απολιθώματα. Succinic acid διαθέτει της Βαλτικής το κεχριμπάρι. Είναι ελαφρύ με ειδικό βάρος 1.2 περίπου. Γι’ αυτό στο θαλασσινό νερό επιπλέει. Η σκληρότητά του είναι 2.3 έως 2.5. Δηλαδή μαλακό, γι’ αυτό δεν πρέπει να περνάμε τις χάντρες του σε αλυσίδα. Δεν το στριφογυρνάμε γιατί με τα χτυπήματα σπάει. Τα χρώματα του κεχριμπαριού είναι: Γαλακτώδες, κρεμ, ξανθό, κίτρινο, κροκύ, καφέ, κονιάκ και πολύ σπάνια μπλεδίζον, πράσινο, κόκκινο και μαύρο. Με τεχνητούς τρόπους μπορούμε και αλλάζουμε τα χρώματα χωρίς να αλλάζει η δομή και οι ιδιότητες του απολιθώματος.
Το φυσικό του χρώμα εξαρτάται από το δέντρο, τις θερμοκρασίες και τις πιέσεις όπου αυτό απολιθώνεται κατά τις γεωλογικές ανακατατάξεις. Επίσης εξαρτάται από την συνάντησή του με άλλα στοιχεία του εδάφους, καθώς και από την ηλικία του. Ο ατμοσφαιρικός αέρας και το λίπος των χεριών μας το οξειδώνει και του αλλάζει χρώμα. Κεχριμπάρι  βρίσκουμε  διαφανή και αδιαφανή. Το  συναντούσαμε σε κάποιες χώρες του κόσμου. Σήμερα  το  συναντάμε στη  Βαλτική, στον Καναδά και Βιρμανία. Μικρές ποσότητες υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Τα παλιά κεχριμπάρια που συναντάμε στις Αραβικές χώρες και έχουν χρώμα κροκύ τα λέμε KAHRAMAN. Η προέλευσή τους βασικά είναι από τη Βαλτική και όχι από τις αραβικές χώρες. Το ότι συναντάμε κεχριμπάρι στις αραβικές χώρες οφείλεται στο ότι το μουσουλμανικό ιερατείο παρότρυνε τους πιστούς να χρησιμοποιούν κεχριμπαρένια προσευχητάρια επειδή αυτά προσφέρουν μεγαλύτερη χαλάρωση.
Κεχριμπάρια σε σχήμα ανώμαλο, με ρωγμές, με βρωμιές, σε χρώματα γκριζοσταχτόμαυρα, σε σχήμα πλακέ είναι τα πιο φτηνά. Τα μαύρα κεχριμπάρια συνήθως είναι προϊόντα από  υλικά του εξωτερικού βρώμικου περιβλήματος των κεχριμπαριών. Δηλαδή από τα σκουπίδια. Θετική ενέργεια και θεραπευτικές ιδιότητες έχουν μόνο τα φυσικά κεχριμπάρια και όχι οι σκόνες, τα πρεσαριστά κ.τ.λ. Προσοχή διότι στην αγορά κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις που είναι αδύνατο να τις εντοπίσουμε με τις αισθήσεις μας.
Πολλοί έχουμε παλιά κομπολόγια και τα θεωρούμε κεχριμπάρια! Συνήθως είναι βακελίτες! Εάν είναι κεχριμπάρια, στο θαλασσόνερο θα επιπλέουν.
Η σύγχρονη τεχνολογία παίρνει ρευστό ρετσίνι κωνοφόρων δένδρων και το στερεοποιεί. Δηλαδή το μετατρέπει με θερμοκρασίες και πιέσεις σε «κεχριμπάρι». Είναι αδύνατο να το ξεχωρίσουμε από το πραγματικό. Μόνο το τεστ του άνθρακα 14 εντοπίζει τις απομιμήσεις. Αυτό κοστίζει ακριβά, γι’ αυτό κανένας δεν το κάνει. Έτσι ανεύθυνοι έμποροι συνοδεύουν με εγγυήσεις γνησιότητας τις  απομιμήσεις του κεχριμπαριού καθώς και άλλα  χημικά παρασκευάσματα. Το ίδιο κάνουν με τα copal.
COPAL: Copal είναι τα απολιθωμένα ρετσίνια ηλικίας κάτω των 30 εκατομμυρίων ετών. Δεν περιέχουν το succinic acid, ούτε διαθέτουν τις ιδιότητες του κεχριμπαριού. Τη λεπτομέρεια αυτή λίγοι καταναλωτές και έμποροι τη γνωρίζουν. Το αποτέλεσμα είναι να διακινούνται στην αγορά ως κεχριμπάρια νεαρά απολιθώματα ρητινών (ακόμη και μη κωνοφόρων δέντρων) που η ηλικία τους πολλές φορές δεν ξεπερνά τα 500 χρόνια. Τέτοιες είναι οι ρητίνες από Σουδάν, Υεμένη, Σομαλία κλπ., που κακώς τα πουλάνε σαν κεχριμπάρια.
ΣΚΟΝΗ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙΟΥ: Προκειμένου να φτιάξουμε ομοιόμορφες χάντρες από κεχριμπάρι επεξεργαζόμαστε τα ακανόνιστα σε όγκο κομμάτια του. Κατά την επεξεργασία προκύπτουν ρινίσματα. Όταν τα ρινίσματα αυτά τα αναμείξουμε με χημικές ρητίνες φτιάχνουμε νέες χάντρες οι οποίες λέμε ότι είναι από σκόνη κεχριμπαριού. Όμως αρκετές φορές τα ρινίσματα είναι μόνο 5%. Το υπόλοιπο είναι χημικές ρητίνες. Η χημική ανάλυση για να βρούμε τα ποσοστά περιεκτικότητας κοστίζει πολύ! Γι' αυτό έξυπνο είναι να αγοράζουμε μόνο ατόφιο φυσικό κεχριμπάρι από καταστήματα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μας.
ΠΡΕΣΑΡΙΣΤΟ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ: Το κεχριμπάρι το βρίσκουμε σε μορφή βότσαλων. Τα πολύ μικρά τα συγκεντρώνουν, τα θερμαίνουν και τα λιώνουν. Μετά τα συμπιέζουν και τους δίνουν νέα μορφή. Αυτά λέγονται πρεσαριστά. Όμως και εδώ κάνουν κομπίνες όπως με τη σκόνη κεχριμπαριού.
ΜΩΣΑΪΚΟ: Αυτό το φτιάχνουν συγκολλώντας με χημικές ρητίνες πολύ μικρά κομματάκια κεχριμπαριού διαφόρων χρωμάτων. Όμως και εδώ «παίζει» σε μεγάλες ποσότητες, η χημική ρητίνη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ύπαρξη εντόμων εντός του κεχριμπαριού το καθιστά σπάνιο. Όμως είναι αδύνατο με τις αισθήσεις μας να εντοπίσουμε αν το έντομο είναι εγκλωβισμένο πριν εκατομμύρια χρόνια ή το τοποθέτησαν προσφάτως. Το Βρετανικό Μουσείο εξέθετε επί 100 χρόνια «κεχριμπάρι» με εγκλωβισμένο έντομο. Προσφάτως αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για απάτη. Η εναπόθεση εντόμου σε κεχριμπάρι είναι πολύ εύκολη υπόθεση.

ΤΕΣΤ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙΟΥ

kahraman
Με τεχνικούς τρόπους και με τη χημεία έχουν καταφέρει και έφτιαξαν απομιμήσεις κεχριμπαριού όπου με τις αισθήσεις μας είναι αδύνατο να εντοπιστούν. Μόνο με το τεστ του άνθρακα 14 που διερευνά την ηλικία μπορεί να εντοπιστεί η γνησιότητα του κεχριμπαριού. Το τεστ κοστίζει πολύ ακριβά. Γι’ αυτό πολλοί ανεύθυνοι και ανήθικοι έμπορες δίνουν πιστοποιητικά γνησιότητας και για τις απομιμήσεις, αφού ξέρουν ότι κανένας δεν θα κάνει το τεστ του άνθρακα 14. Για να μειώσετε τις πιθανότητες ότι δεν θα αγοράσετε απομίμηση, ζητείστε να φωτογραφηθείτε με τον πωλητή και  τη γιρλάντα (κομπολόι) που αγοράζετε. Επιπλέον, ο πωλητής να σας δώσει μία έκθεση όπου σ’ αυτή θα υπάρχει πλήρης περιγραφή  αυτού που αγοράσατε. Όλα αυτά για να μην μπορεί ο έμπορος να πει  στο δικαστήριο "Κύριε πρόεδρε αυτό που δείχνει ο ενάγων δεν είναι αυτό που του πούλησα εγώ".
Τώρα μπορεί ο καθένας να αναρωτηθεί: "Εσείς κύριε Θωμαΐδη, έχετε κάνει το τεστ του άνθρακα σε κάθε γιρλάντα που πουλάτε;" Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι. Όμως επέλεξα τον προμηθευτή μου μετά από δύο χρόνια έρευνας και  συναναστροφής, όπου βεβαιώθηκα για το ήθος του, την αξιοπιστία, την ακεραιότητά του,. Κυρίως όμως όταν είδα το εργαστήριο του, τις εξαγωγές του σε πολλά μέρη του κόσμου και βέβαια αφού στην πρώτη παρτίδα που παρέλαβα έκανα το τεστ και έκτοτε κατά καιρούς το επαναλαμβάνω, διότι οι άνθρωποι αλλάζουν. Αυτό που με βεβαιώνει για την ακεραιότητα του προμηθευτή μου είναι ότι αργεί πάρα πολύ να μου παραδώσει, παρά τις έντονες πιέσεις μου, ενώ θα μπορούσε να μου δώσει σκόνη κεχριμπαριού, αυτός δεν το κάνει,διακινδυνεύοντας να με χάσει από πελάτη αφού καθυστερεί πολύ μέχρι να βρει αυτά που ζητάω.
ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ
Σήμερα πια, λίγοι αμφιβάλλουν για την ύπαρξη της θετικής και αρνητικής ενέργειας, που περιέχει η ύλη και ο χώρος. Μελέτες και πειράματα βεβαιώνουν ότι κάποια υλικά διαθέτουν θετική ενέργεια η οποία συμβάλει στην ίαση ασθενειών. Αρκετοί ασθενείς θεραπεύτηκαν από την κρυσταλλοθεραπεία (εναλλακτική ιατρική). Όταν κρατάμε εύχαντρα από υλικά που περιέχουν θετική ενέργεια κάνουν καλό στην υγεία

Σχεδόν όλοι μας, κάποια φορά, όταν βρεθήκαμε σε μια παραλία, παρασυρθήκαμε από κάποια μυστική ανάγκη που μας οδήγησε και ψάξαμε ανάμεσα στα βότσαλα να διαλέξουμε μερικά! Κάτι απροσδιόριστα δυνατό, μας έδεσε με εκείνα που πήραμε μαζί μας, νιώσαμε αγάπη γι’ αυτά, σα να είμαστε παλιοί καλοί φίλοι και τα φέραμε σπίτι μας, για να τα ακουμπήσουμε με στοργή σε κάποιο ράφι ή σε ένα τραπεζάκι, διατηρώντας μαζί τους έναν ανεξήγητο έρωτα.
Τις πιο πολλές φορές τα πετραδάκια που διαλέξαμε είναι κρύσταλλοι. «Οι κρύσταλλοι γεννιούνται και μεγαλώνουν στα σπλάχνα της γης. Είναι πηγή κοσμικής ενέργειας και όχι ανόργανη ύλη!» Ακριβώς επειδή μεγαλώνουν οι κρύσταλλοι, οι αποκρυφιστές θεωρούν ότι οι κρύσταλλοι είναι ζωντανοί οργανισμοί με νόηση και πολλές ισχυρές δυνάμεις στο χώρο του άγνωστου κόσμου της ενέργειας, εκεί που δεν φτάνουν οι αισθήσεις μας.

agate_pΟι κρύσταλλοι είναι σώματα, που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης δομούνται από ιόντα, άτομα και μόρια και παρουσιάζουν κανονικότητα στη διάταξή τους στο χώρο. Τα στοιχεία από τα οποία δομούνται μπορεί να είναι οτιδήποτε: σίδηρος, αλουμίνιο, μαγγάνιο, χαλκός, μπρούντζος, οξείδιο του πυριτίου, άνθρακας…Το διαμάντι παραδείγματος χάρη είναι άνθρακας.
Οι κρύσταλλοι εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Ανάλογα με τα στοιχεία από τα οποία γεννήθηκαν και τις συνθήκες μέσα στις οποίες υπάρχουν, παίρνουν τα χρώματά τους, αποκτούν τη σκληρότητά τους, τη συγκεκριμένη κρυσταλλική τους δομή και τις άλλες «μυστικές» δυνάμεις που τους αποδίδουν οι αποκρυφιστές και οι κρυσταλλοθεραπευτές.
Το 1600 ο Γερμανός Γκιόργιους Ακρίκολα ταξινόμησε και συστηματοποίησε τους κρυστάλλους όχι με γνώσεις χημείας, αλλά με βάση την εξωτερική παρατήρηση και τη διαίσθηση. Όταν η χημεία είχε προχωρήσει αρκετά, το 1837 ο Αμερικανός Τζέιμς Ντάνα ταξινόμησε τους κρυστάλλους με βάση την εσωτερική τους δομή. Η ανθρωπότητα γνωρίζει σήμερα τετρακόσια είδη κρυστάλλων. Ακόμη, γνωρίζουμε ότι ένας κρύσταλλος, αν συμπιεστεί αρκετά, απορροφά ηλεκτρική ενέργεια από το περιβάλλον και εκπέμπει φωτόνια. Η ενέργεια που περικλείουν μέσα τους οι κρύσταλλοι χρησιμοποιείται σήμερα στις βιντεοκάμερες, στις φωτογραφικές μηχανές, στην κινητή τηλεφωνία, και στην θεραπεία ασθενειών.
aventurine_p
Ο άνθρωπος από την αρχή της ιστορίας του και αμέσως μόλις ήρθε σε επαφή με τους κρυστάλλους, εντυπωσιάστηκε και συνδέθηκε μαζί τους με διάφορους τρόπους. Ανάλογα με την εποχή και την περιοχή, τους συνέδεσε με τη ζωή, το θάνατο, την πρόβλεψη του μέλλοντος και τη μαγεία. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι στόλιζαν με κρυστάλλους τα κοσμήματα τους, ενώ τους συναντάμε και στις εκδηλώσεις σχεδόν όλων των θρησκειών. Οι μίτρες των χριστιανών επισκοπών είναι γεμάτες κρυστάλλους. Ο μέγας αρχιερέας Ααρών φορούσε θώρακα με 12 κρυστάλλους, που συμβόλιζαν τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ.
Ο Ιωάννης ο ασκητής γράφει στην Αποκάλυψη ότι τα θεμέλια της πόλης της Νέας Ιερουσαλήμ, της επουράνιας πόλης, στηρίζονται σε 12 κρυστάλλους. Στη λίθινη εποχή, οι Ιρλανδοί έθαβαν τους νεκρούς τους τοποθετώντας στο στόμα τους ένα κρύσταλλο από χαλαζία. Οι Ινδιάνοι έκαναν το ίδιο• έβαζαν στο στόμα τουνεκρού ένα κίτρινο κρύσταλλο. Οι Έλληνες από την αρχαιότητα θεωρούσαν πως το τυρκουάζ διώχνει το κακό μάτι. Πέντε χιλιάδες χρόνια πριν οι Αιγύπτιοι συγκινούνταν από τους κρυστάλλους. Τους εξόρυσαν και τους επεξεργάζονταν. Θεωρούσαν το σμαράγδι μαγικό κρύσταλλο και το συνέδεαν στενά με τη ζωή. Το ίδιο έκαναν οι Ινδοί με το ρουμπίνι και οι Κινέζοι με το νεφρίτη. Θεωρίες υποστηρίζουν, ότι στη Λεμουρία και στην Ατλαντίδα, τις χαμένες ηπείρους, οι κρύσταλλοι είχαν πολλές εφαρμογές στην καθημερινή ζωή, στην τέχνη και την τεχνολογία.


Ακόμη, βεβαιώνουν ότι τότε οι κρύσταλλοι είχαν ακόμη περισσότερες δυνάμεις από ότι σήμερα.
Αλλά και η παγκόσμια λογοτεχνία στήριξε την πλοκή ολόκληρων έργων στους κρυστάλλους.
Οι αστρολόγοι συνέδεσαν κάθε ζώδιο με συγκεκριμένους κρυστάλλους. Ημιπολύτιμους και πολύτιμους. Εδώ θα αναφερθούμε στους ημιπολύτιμους, στο κοράλλι και στο μαργαριτάρι. Από αυτά τα υλικά διαθέτει χάντρες η εταιρία ΕΥΧΑΝΤΡΟΝ. Εσείς μ’ αυτές μπορείτε να δημιουργήσετε τα εύχαντρά σας.

  • Κριός : γρανάτης, όνυχας, μάτι γάτας,  ρουμπίνι, χαλαζίας (ορεία κρύσταλλος).
  • Ταύρος : αβεντουρίνης, αχάτης πράσινος, δενδρίτης, ζαντ, γιούσουρι, ρουτίλιο, μάτι γάτας,  ροζ χαλαζίας, χαλαζίας, χρυσόλιθος.
  • Δίδυμοι : αχάτης, δενδρίτης, ζαντ, κιτρίνης, τυρκουάζ, ρουτίλιο, χαλαζίας.
  • Καρκίνος :  αμαζονίτης, κόκκινο κοράλλι, μαργαριτάρι, οπάλιο, φεγγαρόπετρα, χαλαζίας, χρυσόλιθος.
  • Λέων : διαμάντι, ζιρκόνιο, ίασπις, picture jasper, καρνεόλη, κιτρίνης χαλαζίας, κεχριμπάρι, λαμπραδορίτης, iron tiger eye, ρουμπίνι, χαλαζίας.
  • Παρθένος:αχάτης, ίασπις, καρνεόλη, κόκκινη τουρμαλίνα, χαλαζίας.
  • Ζυγός: αβεντουρίνης, πράσινος αχάτης, ζαντ, λευκό και πράσινο ζαφείρι, κιτρίνης, λάπις λάζουλι, μπλε και κόκκινη τουρμαλίνα, τυρκουάζ, φεγγαρόπετρα, χαλαζίας.
  • Σκορπιός: αμέθυστος, γρανάτης, ζιρκόνιο, ίασπις, καρνεόλη, καπνώδης χαλαζίας, κόκκινο κοράλλι, λαμπραδορίτης, γιουνικίτης, οψιδιανός, ρουμπίνι, μπλε τοπάζι, φεγγαρόπετρα, χρυσόλιθος, χαλαζίας.
  • Τοξότης : δενδρίτης, μαύρο ζαφείρι, λαμπραδορίτης, λάπις λάζουλι, σοδάλιθος, ρουμπίνι, μπλε τοπάζι, τυρκουάζ, χαλαζίας.
  • Αιγόκερως : δενδρίτης, leopard skin, καπνώδης χαλαζίας, μάτι τίγρης, όνυχας, μαύρη και πράσινη τουρμαλίνα, φθορίτης, χαλαζίας.
  • Υδροχόος : αβεντουρίνης, αγγιλίτης, αμέθυστος, αμαζονίτης, δενδρίτης, ζαφείρι ίντιγκο, κεχριμπάρι, τυρκουάζ, χαλκηδόνιος, χρυσόλιθος, χαλαζίας.
  • Ιχθείς : αμέθυστος, μπλε αχάτης, δενδρίτης, ζαφείρι ίντιγκο, κοράλλι μαύρο, λάπις λάζουλι, όστρακο, τυρκουάζ, φθορίτης, χαλαζίας.


FATURAN, ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙΟΥ
faturan2
Επειδή το κεχριμπάρι ήταν από πολύ παλιά πολυαγαπημένο υλικό, ταυτόχρονα όμως και πολύ ακριβό, οι Άραβες πριν από 130 χρόνια περίπου, έφτιαξαν απομιμήσεις του. Τις ονόμασαν faturan, μαστίκες, σούντουρουζ, σάνταλουζ.
Η παράδοση λέει ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για αυτές τις απομιμήσεις είναι : σκόνη κεχριμπαριού, μαστίχας, βακελίτης, κολοφώνιο και λιβάνι. Το τι πραγματικά περιέχει η καθε απομίμηση το γνωρίζουμε μόνο εάν κάνουμε χημική ανάλυση στις χάντρες. Επιπλέον, επειδή και σήμερα κατασκευάζουν απομιμήσεις οι Τούρκοι, οι Πέρσες, οι Αφγανοί κ.ά. πρέπει να κάνουμε και το τεστ του άνθρακα 14 για να μάθουμε την ηλικία τους.
Πάντως οι απομιμήσεις έχουν γοητευτικά  χρώματα και ήχους , το  δε βάρος τους είναι ευχάριστο. Αποτελούν αξιόλογα συλλεκτικά δημιουργήματα αφού  εκφράζουν μια ανεπανάληπτη εποχή. 
Γεγονός είναι ότι από πολύ παλιά, έμποροι Εβραίοι, Τούρκοι, Άραβες και Έλληνες επένδυσαν αυτές τις απομιμήσεις με διάφορους γοητευτικούς μύθους. Τους αναπαράγουν οι αδαείς και ημιμαθείς.
Εμείς διαθέτουμε πλούσια συλλογή από φατουράν κτλ. Την αποκτήσαμε το 1976. Η σύλλεξή τους ήταν δύσκολη δουλειά διότι δεν υπήρχαν σε ποσότητες. Σήμερα το κάθε μαγαζάκι πουλάει "πραγματικά φατουράν και μαστίχες"! Αυτό συμβαίνει διότι τα τεστ γνησιότητας κοστίζουν πάρα πολύ και κανένας δεν τα κάνει.
Εσείς κύριοι που μας απειλείτε επειδή αποκαλύπτουμε τους μύθους των εμπόρων, πρέπει να καταλάβετε ότι οι καιροί άλλαξαν και θα επιβιώσουμε εμπορικά οι ειλικρινείς, συνεπείς και δημιουργοί.
http://efhantro.blogspot.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More