18 Μαΐ 2011

Το κολύμπι και τα οφέλη του στην υγεία μας

Για τους κολυμπητές.....Τα οφέλη της άσκησης στη σωματική και ψυχική υγεία μας, είναι αμέτρητα. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, να βελτιώσει τη διάθεσή μας και να συμβάλει σε έναν πιο ποιοτικό ύπνο. Μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το βάρος μας και να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση.
Το κολύμπι είναι μια δραστηριότητα δημοφιλής, ιδιαίτερα τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, ιδανική για κάθε ηλικία, που χαρίζει ευεξία, τονώνει το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα και βοηθά να χαθούν τα περιττά κιλά. Με την κολύμβηση, το σώμα υποστηρίζεται από το νερό και έτσι δεν καταπονούνται υπερβολικά οι μύες και οι αρθρώσεις. Ασκούνται όλες οι μυϊκές ομάδες, όπως οι ώμοι, η πλάτη, οι κοιλιακοί, τα πόδια και οι γλουτοί, ενώ λόγω της αντίστασης του νερού στην κίνηση, αυξάνεται και η δύναμη του σώματος.
Φυσικά οφέλη
Καρδιαγγειακή άσκηση: Η κολύμβηση αποτελεί αερόβια άσκηση, διότι ακόμα και λίγη ώρα άσκησης, μπορεί να είναι πολύ απαιτητική. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνει το ρυθμό καρδιάς σε ανάπαυση, αυξάνει την καρδιακή ενέργεια και κάνει την καρδιά να αντλεί αίμα αποτελεσματικά και αποδοτικά. Όταν έχετε καλή αερόβια φυσική κατάσταση, το σώμα σας χρησιμοποιεί το οξυγόνο για τη διατήρηση της κυκλοφορίας, πιο αποτελεσματικά.
Μυϊκή ενδυνάμωση: Η κολύμβηση απαιτεί από τους μυς όλου του σώματος να συντονιστούν την ίδια στιγμή. Το νερό δημιουργεί περισσότερη αντίσταση από τον αέρα κι έτσι πρέπει να προσπαθούμε πιο σκληρά, με αποτέλεσμα οι μυες μας να δυναμώνουν περισσότερο.
Ελαστικότητα: Το κολύμπι και η άσκηση στο νερό, όταν συνοδεύονται από καλό στρέτσινγκ, μπορεί να βλετιώσουν σημαντικά την ευλυγισία του ατόμου. Η ομαλότητα των κινήσεων βοηθά στο να μακραίνουν και να τεντώνουν οι μύες -αντί να γίνονται ογκώδεις- κάνοντάς τους να φαίνονται τονωμένοι, υγιείς και δυνατοί.
Ήπια άσκηση: Η άνωση του νερού ενεργεί προστατευτικά για το σώμα, αφαιρώντας κάθε υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις των οστών και τους μυς. Το σώμα δεν τραντάζεται και δεν καταπονείται. Πρόκειται για μια από τις ασφαλέστερες μορφές άσκησης, ιδανική για άτομα που πάσχουν από πόνους στις αρθρώσεις. Χρησιμοποιείται επίσης από φυσιοθεραπευτές, για την αποκατάσταση ατόμων που είχαν κάποιο ατύχημα ή υποβλήθησαν σε μια χειρουργική επέμβαση.
Βοηθά στην απώλεια βάρους: Με 30 λεπτά κολύμβησης, μπορείτε να κάψετε 260 θερμίδες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του νερού βοηθούν επίσης την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και το μεταβολισμό. Επειδή ο μεταβολισμός επιταχύνεται (ακόμη και μετά την έξοδό από το νερό), τα αποθεματικά λίπους καίγονται ταχύτερα από το συνηθισμένο. Ως εκ τούτου, το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
Ψυχικά οφέλη
Καταργεί το φόβο του νερού: Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται πολύ το νερό. Ο φόβος αυτός πρέπει να εξαλειφθεί σε νεαρή ηλικία, αλλιώς μπορεί να εξελιχθεί σε φοβία, σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η κολύμβηση θα πρέπει να μπει στη ζωή του παιδιού σε μικρή ηλικία, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του παιδιού προς το νερό.
Μειώνει το άγχος: Η κολύμβηση βοηθάει στη ρύθμιση της αναπνοής και επιτρέπει σε περισσότερο οξυγόνο να ρέει στους μύς. Επίσης κάνει ένα είδος μασάζ στους μυς και ανακουφίζει από το άγχος. Όταν κολυμπάμε σε ζεστό νερό, δημιουργείται ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας. Είναι, επίσης, μια δραστηριότητα που μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό.
Κοινωνικοποιεί: Το κολύμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συναναστρεφόμαστε με άλλους και να κάνουμε καινούργιους φίλους, συνδυάζοντας την άσκηση με την κοινωνική δραστηριότητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More