18 Μαΐ 2011

ΗΠΑ: Οι κορυφαίοι εργοδότες για τους απόφοιτους πανεπιστημίου

Των Louis Lavelle και Joel Stonington
 
Προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι εργοδότες κυριαρχούν στις προτιμήσεις των πανεπιστημιακών φοιτητών, η Universum USA διεξήγαγε μια δημοσκόπηση ανάμεσα σε περισσότερους από 60.000 φοιτητές, ζητώντας τους να δηλώσουν τις πρώτες πέντε επιλογές τους. Έπειτα κατηγοριοποίησε τα αποτελέσματα σε πέντε διαφορετικά αντικείμενα σπουδών και εφτά διαφορετικά είδη προσωπικότητας.
 
Η Universum δεν ανέδειξε γενικό νικητή, όμως η Google (GOOG) παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων, όπως και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, καθώς βρίσκεται στην πρώτη τριάδα στις 10 από τις 12 κατηγορίες. Όμως η κυριαρχία της εταιρείας τεχνολογίας με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνια εμφανίζει τα πρώτα σημάδια κάμψης. Μεταξύ των φοιτητών που σπουδάζουν φυσικές ή ανθρωπιστικές επιστήμες, αλλά και εκείνων που είναι ιδεαλιστές ή βάζουν ως πρώτη προτεραιότητα την καριέρα τους, η Google έπεσε στην κατάταξη. Στην περίπτωση των ιδεαλιστών, πρώτη θέση κατέχει πλέον η Walt Disney (DIS).
 
Για πολλά χρόνια οι μεγάλες τέσσερις οικονομικές εταιρείες, οι Deloitte, Ernst & Young, KPMG και PricewaterhouseCoopers ήταν στις πρώτες προτιμήσεις των απόφοιτων πανεπιστημίου που αναζητούσαν εργασία. Φέτος όμως έχασαν σημαντικό έδαφος: και οι τέσσερις έπεσαν στην εκτίμηση των φοιτητών διοίκησης επιχειρήσεων, ενώ ειδικά η Ernst & Young σημείωσε πτώση και στα πέντε αντικείμενα σπουδών.
 
Οι κρατικοί αλλά και οι μη κερδοσκοπικοί εργοδότες τα πήγαν πολύ καλύτερα. Ανάμεσα στις 10 κορυφαίες επιλογές και των εφτά διαφορετικών τύπων προσωπικότητας οι μισές αφορούσαν κρατικές υπηρεσίες ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν η CIA, το FBI, το Ειρηνευτικό Σώμα και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Teach for America. Τα Ηνωμένα Έθνη, που δεν ήταν στην κατάταξη το 2010, φέτος βρίσκονταν στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων για τους έξι από τους εφτά διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας.
 
Παρακάτω παρουσιάζονται οι 20 κορυφαίοι εργοδότες για τους φοιτητές της διοίκησης επιχειρήσεων και στη συνέχεια σημειώνεται η κατάταξή τους στις άλλες 11 κατηγορίες, καθώς και ο αριθμός των θέσεων που κέρδισαν ή έχασαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επίσης αναφέρονται οι περιπτώσεις όπου ο εργοδότης δεν βρισκόταν στην κατάταξη, ή που δεν άλλαξε σειρά κατάταξης από το 2010. Οι διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας βασίζονται στις απαντήσεις που έδωσαν οι φοιτητές στη δημοσκόπηση. Οι καριερίστες προσανατολίζονται προς τους εργοδότες που θεωρούν πιο καταξιωμένους. Οι επιχειρηματίες αναζητούν εργοδότες που αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς και παρέχουν δημιουργικό και δυναμικό περιβάλλον εργασίας. Για τους ερευνητές είναι σημαντικές οι εργασιακές προκλήσεις και το μεγάλο εύρος των καθηκόντων τους. Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής αποτελεί προτεραιότητα για τους εξισορροπιστές, ενώ για τους κυνηγούς προέχει ο υψηλός μισθός και οι προοπτικές για το μέλλον. Οι ιδεαλιστές προτιμούν εργοδότες με υψηλά ηθικά πρότυπα και ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας. Τέλος, οι ηγετικές προσωπικότητες ψάχνουν ευκαιρίες για να διευθύνουν και να προΐστανται.

Σημείωση: Οι εκτιμώμενες ετήσιες απολαβές αφορούν τους αρχικούς μισθούς των πανεπιστημιακής εκπαίδευσης νεοπροσληφθέντων. Ωστόσο, ο μισθός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη θέση και το επίπεδο της ευθύνης. Κάποιες εκτιμήσεις δίνονται από τους ίδιους τους εργοδότες, ενώ άλλες προέρχονται από την PayScale.com, εταιρεία μισθολογικών δεδομένων, και βασίζονται στο μέσο μισθό για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με πτυχίο πανεπιστημίου και εμπειρία κάτω των πέντε ετών.
 
1. Google

Κατάταξη το 2010: 1
Σύνολο εργαζομένων: 24.400
Αντικείμενο: Αναζήτηση στο διαδίκτυο και διαδικτυακή διαφήμιση
Εκτιμώμενες ετήσιες απολαβές: $69.000*
Αναμενόμενες προσλήψεις νέων αποφοίτων για το 2011: Η Google προβλέπει ότι το 2011 θα είναι η καλύτερή της χρονιά από άποψη προσλήψεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μηχανικούς και πωλητές.

Ανά αντικείμενο σπουδών:
Μηχανική: 2 (+1)
Πληροφορική: 1 (Καμία μεταβολή)
Φυσικές επιστήμες: 9 (-1)
Ανθρωπιστικές επιστήμες: 5 (-1)

Ανά τύπο προσωπικότητας:
Καριερίστες: 3 (-1)
Επιχειρηματίες: 1 (Καμία μεταβολή)
Ερευνητές: 1 (Καμία μεταβολή)
Εξισορροπιστές: 1 (Καμία μεταβολή)
Κυνηγοί: 1 (Καμία μεταβολή)
Ιδεαλιστές: 2 (-1)
Ηγετικοί: 1 (Καμία μεταβολή)

*Εκτίμηση της PayScale.com
 
2. Apple

Κατάταξη το 2010: 8
Σύνολο εργαζομένων: 46.600
Αντικείμενο: Τεχνολογία και υπολογιστές
Εκτιμώμενες ετήσιες απολαβές: $43.700*
Αναμενόμενες προσλήψεις νέων αποφοίτων για το 2011: Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν δέχτηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ανά αντικείμενο σπουδών:
Μηχανική: 5 (+5)
Πληροφορική: 3 (Καμία μεταβολή)
Φυσικές επιστήμες: 11 (+16)
Ανθρωπιστικές επιστήμες: 8 (Καμία μεταβολή)

Ανά τύπο προσωπικότητας:
Καριερίστες: 8 (+5)
Επιχειρηματίες: 2 (Καμία μεταβολή)
Ερευνητές: 3 (+3)
Εξισορροπιστές: 3 (+2)
Κυνηγοί: 2 (+2)
Ιδεαλιστές: 3 (+7)
Ηγετικοί: 3 (+7)

*Εκτίμηση της PayScale.com
 
3. Walt Disney

Κατάταξη το 2010: 5
Σύνολο εργαζομένων: 149.000
Αντικείμενο: ΜΜΕ και ψυχαγωγία
Εκτιμώμενες ετήσιες απολαβές: $43.600*
Αναμενόμενες προσλήψεις νέων αποφοίτων για το 2011: Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας για κάποιο σχόλιο.

Ανά αντικείμενο σπουδών:
Μηχανική: 9 (+3)
Πληροφορική: 7 (+4)
Φυσικές επιστήμες: 5 (+2)
Ανθρωπιστικές επιστήμες: 1 (+2)

Ανά τύπο προσωπικότητας:
Καριερίστες: 10 (+7)
Επιχειρηματίες: 3 (Καμία μεταβολή)
Ερευνητές: 4 (-1)
Εξισορροπιστές: 2 (Καμία μεταβολή)
Κυνηγοί: 3 (-1)
Ιδεαλιστές: 1 (+1)
Ηγετικοί: 4 (-2)

*Εκτίμηση της PayScale.com
 
4. Ernst & Young

Κατάταξη το 2010: 2
Σύνολο εργαζομένων: 24.600
Αντικείμενο: Συμβουλευτικές υπηρεσίες, έλεγχοι, φορολογία, υπηρεσίες συναλλαγών
Εκτιμώμενες ετήσιες απολαβές: $59.200*
Αναμενόμενες προσλήψεις νέων αποφοίτων για το 2011: Οι προσλήψεις στην Ernst & Young έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Ανά αντικείμενο σπουδών:
Μηχανική: 148 (-14)
Πληροφορική: 48 (-21)
Φυσικές επιστήμες: 129 (-14)
Ανθρωπιστικές επιστήμες: 96 (-18)

Ανά τύπο προσωπικότητας:
Καριερίστες: 11 (-7)
Επιχειρηματίες: 23 (-15)
Ερευνητές: 23 (-13)
Εξισορροπιστές: 12 (-9)
Κυνηγοί: 10 (-7)
Ιδεαλιστές: 11 (-8)
Ηγετικοί: 10 (-7)

*Εκτίμηση της PayScale.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More