15 Μαΐ 2011

Η σχέση γυναικών και ανδρών με την ομιλία

women-drinking-at-a-barΟι γυναίκες είναι πολύ καλές στη συζήτηση. Την απολαμβάνουν και την κάνουν όσο πιο συχνά μπορούν. Ο σκοπός της ομιλίας για τις γυναίκες είναι τελείως ξεκάθαρος: να δείξουν την εκτίμηση τους, να αναπτύξουν σχέσεις και να δημιουργήσουν φίλους – όχι να λύσουν προβλήματα. Αν μια γυναίκα σου μιλάει πολύ, αυτό σημαίνει ότι σε συμπαθεί. Αν δεν σου μιλάει, την έχεις άσχημα.
Οι άνδρες αντίθετα δεν είναι και πολύ καλοί στην ομιλία. Για τους άνδρες, το να μη μιλούν είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Για τους άνδρες η ομιλία σημαίνει παράθεση γεγονότων και στοιχείων. Οι περισσότεροι άνδρες μιλούν μόνο όταν έχουν κάτι να πουν, δηλαδή όταν θέλουν να μιλήσουν για πληροφορίες, δεδομένα, ή λύσεις.

Τα νεαρά κορίτσια μαθαίνουν ξένες γλώσσες γρηγορότερα και ευκολότερα από τα νεαρά αγόρια και είναι αισθητά καλύτερα στη γραμματική, τονισμό, στίξη και ορθογραφία από αυτά. Όταν ένα νεαρό κορίτσι γυρίσει στο σπίτι από ένα πάρτυ θα δώσει λεπτομερή αναφορά για όλα. Αντίθετα όταν ζητήσεις από ένα αγόρι της ίδιας ηλικίας να σχολιάσει πώς πέρασε στο πάρτυ, θα ψελλίσει απλά, «ε καλά».
Η σιωπή από έναν άνδρα δε σημαίνει ότι δεν αγαπά τη γυναίκα του. Σημαίνει ότι χρειάζεται απλά λίγο χρόνο ηρεμίας και ησυχίας. Όταν ο εγκέφαλος των ανδρών βρίσκεται σε κατάσταση ανάπαυσης, η ηλεκτρική του δραστηριότητα μειώνεται περίπου στο 30%. Αντίστοιχες μετρήσεις σε γυναίκες δείχνουν ότι στη φάση της ανάπαυσης η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους συνεχίζει να υφίσταται περίπου στο 90%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες συνεχώς λαμβάνουν και αναλύουν πληροφορίες από το περιβάλλον, ακόμα και όταν ξεκουράζονται.
Για τους άνδρες η ομιλία και η χρήση της γλώσσας δεν αποτελούν ζωτικές νοητικές ικανότητες. Ο άνδρες είναι περισσότερο προγραμματισμένοι να «κάνουν πράγματα» και αυτό είναι το κλειδί για να μιλήσουν. Μια μητέρα που θέλει καλύτερη επικοινωνία με το γιο της πρέπει να αποκτήσει μια κοινή δραστηριότητα μαζί του (ζωγραφική, γυμναστήριο, …) και να του μιλήσει κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας.
young_mother_with_boy
Επειδή οι γυναίκες έχουν κέντρα λόγου και στα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια είναι καλύτερες συζητήτριες. Μιλάνε πολύ και το απολαμβάνουν. Μια γυναίκα βλέπει την ομιλία σαν μέσο σύσφιξης των σχέσεων της. Κύριος σκοπός της ομιλίας είναι η ίδια η ομιλία. Αν μια γυναίκα θέλει να σε τιμωρήσει θα σταματήσει να σου μιλά. Η απειλή από γυναίκα ότι, «δεν πρόκειται να σου μιλήσω ποτέ ξανά», θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε στα σοβαρά.
Για τους άνδρες ο λόγος δεν είναι μια συγκεκριμένη ικανότητα του εγκεφάλου. Λειτουργεί μόνο στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο και δεν εντοπίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Όταν μιλά ένας άνδρας το μαγνητικό υπερηχογράφημα δείχνει ότι ενεργοποιείται όλο το αριστερό ημισφαίριο σαν να ψάχνει να βρει το κέντρο λόγου και να μην το βρίσκει. Γι’ αυτό οι άνδρες δεν είναι καλοί ομιλητές.
Οι άνδρες εξελίχθηκαν ως κυνηγοί τροφής, όχι ως επικοινωνιολόγοι. Το κυνήγι διεξαγόταν με μια σειρά νοημάτων και συχνά οι κυνηγοί κάθονταν επί ώρες αμίλητοι παραμονεύοντας το θήραμα. Δεν κουβέντιαζαν, δεν άνοιγαν τις καρδιές τους. Οι σύγχρονοι άνδρες όταν πηγαίνουν για ψάρεμα κάθονται επί ώρες χωρίς να λένε τίποτα. Περνούν πάρα πολύ ωραία και χαίρονται ο ένας τη συντροφιά του άλλου, αλλά δεν αισθάνονται την ανάγκη να το εκφράσουν με λόγια. Η μόνη περίπτωση να αρχίσει να φλυαρεί ένας άνδρας είναι όταν διαρρηγνύεται το τμήμα επικοινωνίας του αυστηρά κατατετμημένου ανδρικού εγκεφάλου από τεράστιες ποσότητες αλκοόλ. Αν αντίθετα δύο γυναίκες είναι μαζί και δεν μιλάνε, αυτό σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα.
boy-father-and-grandfather-fishing
Στο τέλος μιας κουραστικής και γεμάτης άγχους ημέρας ο μονοδιάστατος ανδρικός εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει σε μια γωνιά όλα του τα προβλήματα, ο γυναικείος όμως εγκέφαλος δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Οι ανησυχίες και τα προβλήματα μιας γυναίκας εξακολουθούν να στριφογυρίζουν στο μυαλό της. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μια γυναίκα μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τα προβλήματα της είναι να μιλήσει γι’ αυτά, να τα βγάλει στην επιφάνεια και να τα συνειδητοποιήσει.
Ο αντικειμενικός της σκοπός είναι να μιλήσει για να ξαλαφρώσει το μυαλό της, όχι να καταλήξει σε συμπεράσματα ή να οδηγηθεί σε λύσεις. Έτσι, όταν στο τέλος μιας γεμάτης άγχους ημέρας μοιράζεται τα προβλήματα της με τον άνδρα της, δεν θέλει αυτός να την διακόψει προτείνοντας της λύσεις, δεν περιμένει να της απαντήσει, θέλει απλώς να την ακούσει και να της προσφέρει υποστήριξη. Αν μια γυναίκα μιλά και ο άνδρας που την ακούει δεν ξέρει αν εκείνη αναζητά λύσεις ή απλά μιλάει για να ξεδώσει, μπορεί να το ανακαλύψει πολύ απλά ρωτώντας την: «θέλεις απλά να σε ακούσω, ή αναζητάς λύσεις;»
Όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε κατάσταση άγχους μιλούν χωρίς να σκέφτονται. Μιλούν, απλά για να εκτονώσουν από μέσα τους το άγχος. Όταν οι άνδρες βρίσκονται σε κατάσταση άγχους τότε σταματούν να μιλούν – ενεργούν χωρίς να σκέφτονται. Απομονώνονται και θέλουν να μείνουν ήσυχοι για να ασχοληθούν με την επίλυση των προβλημάτων τους.
Conflict
Αντίθετα όταν μια γυναίκα σταματά να μιλά και απομονώνεται σημαίνει ότι είναι πληγωμένη, της έχουν πει ψέματα, ή την έχουν κακομεταχειριστεί. Όταν λοιπόν βλέπει τον άνδρα της να μη μιλά και να είναι απομονωμένος θεωρεί ότι μάλλον τον έχει πληγώσει και αυτός δεν την αγαπά πια. Έτσι προσπαθεί να τον ενθαρρύνει να της μιλήσει για να συσφίξουν και πάλι τη σχέση τους. Αυτός βέβαια αρνείται φανερά εκνευρισμένος και σκέφτεται ότι η γυναίκα του δεν έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του να λύσει τα προβλήματα του. Και επειδή η διάθεση της να του μιλήσει αποτελεί τη χειρότερη υπηρεσία που μπορεί να του προσφέρει, φεύγει και πάει σε άλλο δωμάτιο για να βρει την ησυχία του. Η γυναίκα όμως αισθάνεται πίεση και θέλει οπωσδήποτε να συζητήσει τα προβλήματα της. Έτσι παίρνει τηλέφωνο και μιλάει με τη μητέρα, την αδελφή, ή τις φίλες της.
Όταν από την άλλη μεριά μια γυναίκα αισθάνεται πληγωμένη, απομονώνεται. Ο άνδρας της, κρίνοντας από τον εαυτό του, νομίζει ότι αυτή απλώς χρειάζεται χρόνο και χώρο για να λύσει τα προβλήματα της, κι έτσι βγαίνει έξω με τους φίλους του – τώρα το πώς καταφέρνουν αυτοί οι δύο να συμβιώνουν μάλλον είναι ένα μικρό θαύμα.
Ο άνδρας μιλά από μέσα του. Δεν έχει συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου για το λόγο κι έτσι όταν έχει πρόβλημα μιλά στον εαυτό του ενώ η γυναίκα μιλά στους άλλους. Ο άνδρας χρησιμοποιεί το δεξιό ημισφαίριο για να λύσει το πρόβλημα του ή να βρει λύσεις και έτσι δεν μπορεί ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει το ίδιο ημισφαίριο για να ακούει και να μιλά. Ο εγκέφαλος του άνδρα μπορεί να κάνει μόνο «ένα πράγμα τη φορά». Δεν μπορεί να λύνει προβλήματα και ταυτόχρονα να ακούει και να μιλά.
Ο διάσημος «Στοχαστής του Ροντέν» συμβολίζει τον άνδρα που σκέφτεται τα προβλήματα του. Έχει ανάγκη να μείνει μόνος, κάθεται στο βράχο του και σκέφτεται. Μόνος. Μόνος. Μόνος.
rodins-thinker
Οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν πως όταν ένας άνδρας κάθεται στο βράχο του, πρέπει να τον αφήσουν να σκεφτεί με την ησυχία του. Ανάμεσα στους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι άνδρες «κάθονται στο βράχο τους» συγκαταλέγεται το διάβασμα της εφημερίδας, το ψάρεμα, το τένις, το γκολφ, τα μαστορέματα ή η παρακολούθηση τηλεόρασης. Ο άνδρας που βρίσκεται υπό πίεση πιθανόν να προτείνει σε έναν άλλο άνδρα να παίξουν γκολφ και στη διάρκεια του παιχνιδιού θα μιλήσουν ελάχιστα. Ο άνδρας που έχει πρόβλημα αποτείνεται στο δεξιό εγκεφαλικό του ημισφαίριο χρησιμοποιώντας τις χωρικές του ικανότητες για να παίξει γκολφ ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί την ίδια περιοχή για να βρει λύση στο πρόβλημα του. Φαίνεται ότι η ενεργοποίηση της χωρικής περιοχής επιταχύνει τη διεργασία επίλυσης προβλημάτων.
Η κατανόηση της «προγραμματισμένης» αντίδρασης του κάθε φύλου είναι το κλειδί για αρμονική συνύπαρξη. Όταν ένας άνδρας αντιμετωπίζει το άγχος με πλήρη απομόνωση, αφήστε τον και θα είναι μια χαρά. Όταν μια γυναίκα κάνει το ίδιο, προμηνύονται φασαρίες και είναι ώρα για πολύ σοβαρή συζήτηση. Αν ένας άνδρας θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις γυναίκες πρέπει να γίνει πιο ομιλητικός.
www.anthologion.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More