16 Απρ 2011

Από το Facebook στο Hatebook…

Μια τυπική μέρα στο γραφείο σίγουρα εμπεριέχει και λίγο…Facebook. Να ακούσουμε το τραγούδι που ανέβασε ένας «φίλος» μας, να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στις φωτογραφίες από το χθεσινό πάρτι, να διαβάσουμε μια ανάρτηση ενός άλλου φίλου ή να σχολιάσουμε ό, τι μας κατέβει στο κεφάλι.
Και ενώ σιγά σιγά, οι Σειρήνες πανίσχυρου Facebook μάγεψαν ακόμη και τους πιο ορκισμένους εχθρούς του, κάπου η «κλειδαρότρυπα» που τόσο απερίσκεπτα ανοίξαμε στην ιδιωτική μας ζωή, φαίνεται πως έβαλε σε σκέψη κάποιους που άρχισαν να ενοχλούνται με τα «καλά» της διάσημης ιστοσελίδας που τελικά μόνο καλά δεν ήταν….
Οι πολέμιοι…
-«Ωχ, τι θα κάνω, μου έστειλε friend request ο διευθυντής μου…», σίγουρα θα σκεφτήκατε μόλις είδατε την πρόσκληση του αφεντικού που μπορεί να θέλει να προβάλει το μοντέρνο και φιλικό προφίλ του αλλά ταυτόχρονα θα τσεκάρει και αν χαζεύετε στο Facebook αντί να τελειώνετε μια ώρα αρχύτερα τη δουλειά σας…
-«Μα καλά, είναι ανάγκη να βλέπω πόσο χαρούμενος είναι με τη νέα του αγάπη;», ενδεχομένως θα σας πέρασε από το νου, κοιτάζοντας με βουβό πόνο τις χαρούμενες φωτογραφίες που έχει αναρτήσει ο πρώην αγαπημένος σας αγκαλιά με την καινούργια του αγάπη… Και αν τον διαγράψετε, ίσως φανεί πως έχετε πικραθεί, αλλά και πάλι προκειμένου να φανείτε ανώτερη, πρέπει να υποστείτε αυτό το μαρτύριο;
-«Αυτόν τον απέφευγα τόσα χρόνια, τώρα θα του μιλάω κιόλας;» προφανώς σκεφτήκατε όταν ο σπασίκλας συμμαθητής σας από το δημοτικό που χρόνια αποφεύγατε, σας αναζήτησε και ζήτησε να προστεθείτε στην λίστα των «φίλων» του….
-«Είναι δυνατόν κάθε φορά που βγαίνουμε να το μαθαίνει όλος ο κόσμος;» αναρωτιέστε και δίκαια όταν κάποιοι φίλοι σας κάνουν tag στις φωτογραφίες σας τσαλακώνοντας το φιλήσυχο προφίλ που με τόσο κόπο έχετε χτίσει και ανακοινώνοντας στη διαδικτυακή κοινότητα πως κάθε βράδυ ξεσαλώνετε και αλλού….
Αν λοιπόν έχετε έστω για μια φορά σκεφτεί κάτι από τα παραπάνω, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να διαγραφείτε από το Facebook και να γραφτείτε στο Hatebook ( www.hatebook.org ) ..
Καλωσήρθατε στο Hatebook…
Η διαφορά είναι αισθητή με το πρώτο κιόλας κλικ. «Καλωσήρθατε στο Hatebook, μια αντικοινωνική εφαρμογή που σας αποσυνδέει από τα πράγματα που μισείτε…», μας καλωσορίζει το Hatebook που σε αντίθεση με τον αντίπαλό του διαθέτει λογότυπο σε έντονο κόκκινο χρώμα και έχει σύμβολό του έναν αναμμένο πυρσό, ικανό να πυρπολήσει ό,τι σας εκνευρίζει στο πόνημα του Μαρκ Ζούκενμπεργκ…
Και συνεχίζουμε. Δεύτερο σύνθημα «σε όλους αρέσει να μισούν» και αρκεί μια εγγραφή για να μπούμε στα ενδότερα. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε εδώ; Ακριβώς τα ανάποδα από το Facebook. Αν έχετε βαρεθεί τα παραφουσκωμένα ψέματα που διαβάζετε (π.χ. «ετοιμάζομαι για το βραδινό πάρτι» γραμμένο στο status της γεροντοκόρης συναδέλφου που ξεμυτίζει από το σπίτι μόνο για να έρθει στη δουλειά), ώρα για την εκδίκησή σας. Στο Hatebook μπορείτε να αναρτήσετε τα ψέματα κάποιου και να δώσετε και τη δική σας εκδοχή αλήθειας.
Μπορείτε επίσης να αναρτήσετε τα μυστικά που γνωρίζετε για κάποιον ή να μοιραστείτε τα τελευταία πικάντικα κουτσομπολιά που μάθατε εχθές (ε, λοιπόν ναι, η Ελένη δεν είναι μόνο 27 ετών και να έχει υποστεί πολλαπλές πλαστικές για να μοιάζει με 18χρονη)… Αν έχετε κάποιον άχτι, ώρα για ξεμπρόστιασμα στο «hate profile» σας όπου μπορείτε να ανεβάσετε ταπεινωτικές φωτογραφίες του από τα χρόνια της άκομψης νιότης με μαλλί χαίτη και βάτες ή να κάνετε tag όχι στους φίλους σας αλλά στους εχθρούς σας…
Τέλος μπορείτε να γραφτείτε σε κάποια ομάδα για να δηλώσετε ποια πράγματα σας εκνευρίζουν (π.χ. γκρουπ «μισώ τα Χριστούγεννα» ή «με εκνευρίζουν οι χαρούμενοι άνθρωποι») ή να αναζητήσετε «φίλους» , που σύμφωνα με το Hatebook δεν είναι άλλοι από τους εχθρούς των εχθρών σας….
Υπερβολικό ή όχι, το Hatebook ποντάροντας στη φήμη και τη δόξα του άσπονδου εχθρού του Facebook, φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Ήδη μετρά σημαντικότατο αριθμό μελών ενώ τα νούμερά του φαίνεται πως ανεβαίνουν κατακόρυφα καθημερινά. Ένα ακόμη κόλπο του marketing που ποντάρει στην καλπάζουσα ανασφάλειά μας για να πλουτίσουν κάποιοι ή μια αθώα διαδικτυακή εφαρμογή που ξεκίνησε για «πλάκα»;
Ότι από τα δύο πάντως και αν συμβαίνει, το γεγονός παραμένει ένα: το Internet μπορεί να είναι διασκεδαστικό ή καταστροφικό, μπορεί να σου διδάξει πράγματα ή να σε… αποβλακώσει, να σε κάνει να γελάσεις με αυτά που βλέπεις ή να πονέσεις βαθιά για όσα έχασες, να σε βοηθήσει να κουτσομπολέψεις ή να διαβάζεις ποιοι σε κουτσομπολεύουν, να τους ψάχνεις ή να σε ψάχνουν. Εν ολίγοις πρόκειται για ένα ακόμη «εργαλείο» που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ή να αφήσεις να σε χρησιμοποιήσει…
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More