12 Απρ 2011

Ο καφές...αλά ελληνικά ωφελεί!

Φαίνεται, πως τελικά η ελληνική συνήθεια του να πίνουμε τον καφέ μας για 2-3 ώρες συζητώντας παράλληλα και απολαμβάνοντας την παρέα καλών φίλων, πέρα από την κοινωνικότητά μας ωφελεί ιδιαίτερα και την υγεία μας!
Και ο καφές θέλει τον τρόπο του…
Αναφερόμαστε φυσικά στα αποτελέσματα μιας έρευνας Αμερικανών επιστημόνων του πανεπιστημίου του Ρας στο Σικάγο, όπου αναφέρθηκε, πως ακόμη και ο καφές θα πρέπει να καταναλώνεται με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να αποδώσει τα μέγιστα στον οργανισμό.
Στη μελέτη συμμετείχαν 16 νεαροί και υγιείς άνδρες, που για περίπου ένα μήνα κλείστηκαν σε έναν χώρο χωρίς παράθυρα και ρολόγια, έτσι ώστε να μη γνωρίζουν όχι μόνο την ώρα αλλά ακόμη και αν είναι πρωί ή βράδυ.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές φρόντισαν να εξαντλήσουν τους συμμετέχοντες προσπαθώντας με διάφορους τρόπους να τους κρατήσουν ξύπνιους για 42 συνεχόμενες ώρες προκειμένου να χάσουν εντελώς οποιαδήποτε αίσθηση του χρόνου και αν είχαν.
Καφές με το… πάσο μας!
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πραγματικά εντυπωσιακά και δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep», όπως αναφέρουν οι βρετανικοί Times.
Στους συμμετέχοντες που κατόρθωσαν να μείνουν τόσες ώρες άγρυπνοι, δόθηκαν τεστ αξιολόγησης νοητικών λειτουργιών. Εκεί λοιπόν, αποδείχθηκε, πως όσοι συμμετέχοντες έπιναν τον καφέ τους γουλιά γουλιά προκειμένου να κρατηθούν ξύπνιοι απέδιδαν πολύ καλύτερα από εκείνους που έπιναν τον καφέ τους σχεδόν μονορούφι…
Οι συμμετέχοντες που έπιναν τον καφέ τους… αλά ελληνικά, πίνοντας δηλαδή μικρές γουλιές ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα όχι μόνο είχαν καλύτερη απόδοση στα νοητικά τεστ από τους άλλους, που είχαν πιεί τον καφέ σχεδόν μονορούφι αλλά παρατηρήθηκε, πως είχαν και λιγότερες παρενέργειες από τους υπόλοιπους.
Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες προκειμένου κάποιος να επωφεληθεί από τα ευεργετήματα του καφέ, θα πρέπει να συνηθίσει να πίνει μικρές γουλιές ανά μεγάλα διαστήματα και μην πίνει μονορούφι όλο τον καφέ.
Η καφεϊνη, όταν εισέρχεται σε μικρές δόσεις στον οργανισμό και όχι σε μεγάλη ποσότητα, φαίνεται πως δρα περισσότερο διεγερτικά και αφυπνίζει τις ανθρώπινες λειτουργίες, πράγμα, που όπως αποδείχθηκε και επιστημονικά δεν μπορεί να γίνει στον καφέ που πίνεται μονορούφι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More