16 Φεβ 2011

Χταπόδι κρασάτο με ζυμαρικά

Εμπνευσμένο από ιταλική συνταγή. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε το χταπόδι σκέτο, για μεζέ, χωρίς ζυμαρικά.
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
μπούκοβο (καυτερή κόκκινη ξερή πιπεριά τριμμένη) ή πιπέρι μπόλικο φρεσκοτριμμένο
1 ½ φλιτζάνι, ή περισσότερο, κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ξυσμένη φρέσκια ντομάτα, ή του κουτιού ψιλοκομμένη
2 φύλλα δάφνη
1 ξύλο κανέλα
αλάτι
1 πακέτο ζυμαρικά, ορεκιέτε (αφτάκια), πένες ή μακαρόνια χοντρά, με τρύπα
ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε το χταπόδι σε απλωτή κατσαρόλα - αν είναι κατεψυγμένο μην το ξεπαγώσετε, αλλά ζεστάνετέ το σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς το συχνά. Δεν χρειάζεται νερό. Το χταπόδι θα βγάλει το δικό του.
Μόλις σφίξει και κοκκινίσει, βγάλτε το από τη φωτιά και κόψτε το. Αν πρόκειται να το σερβίρετε με μακαρόνια, κόψτε το σε μικρά κομμάτια. Κρατήστε το ζουμί του, σκουπίστε την κατσαρόλα με χάρτινη πετσέτα και ζεστάνετε περίπου 1/2 φλιτζάνι λάδι, για να σοτάρετε τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέστε και το χταπόδι και γυρίστε το μερικές φορές. Βάλτε και το μπούκοβο ή το πιπέρι.
Αδειάστε το κρασί στην κατσαρόλα, ανακατέψτε μια φορά και προσθέστε την ντομάτα, τη δάφνη, την κανέλα και το ζωμό του χταποδιού. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώστε πολύ τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Φροντίστε να μείνει με μπόλικο ζουμί. Δοκιμάστε και, αν χρειάζεται, βάλτε αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι, αν δεν χρησιμοποιήσατε μπούκοβο.
Η γεύση του πρέπει να είναι έντονη και πικάντικη, ιδίως αν πρόκειται να το σερβίρετε με ζυμαρικά. Βράστε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, υπολογίζοντας να τα αφήσετε να βράσουν 2-3 λεπτά λιγότερο από ό,τι γράφει το πακέτο. Σουρώστε και κρατήστε 1-2 φλιτζάνια από το ζουμί τους.
Αδειάστε τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με το χταπόδι, βάλτε λίγο από το ζουμί, ανακατέψτε και σιγοβράστε για 2-3 λεπτά, για να απορροφήσουν τη σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας, αν θέλετε, με μυρωδικά χορταράκια. Με αυτό το φαγητό δεν ταιριάζεται να βάλετε τυρί.

(Μαγειρεύει η Αγλαΐα Κρεμέζη, η συνταγή είναι από το βιβλίο της «Ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές συνταγές και ιστορίες για μάγειρες με ανησυχίες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη»,
Gourmet 3.8.2008)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More