19 Φεβ 2011

ΤΟΝΩΣΗ: Η διατροφή που νικάει την κούραση

Όταν η κούραση και η αδυναμία δεν οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως ο υποθυρεοειδισμός και η αναιμία, τότε ο συνήθης ύποπτος για τη μειωμένη ενεργητικότητα είναι η κακή διατροφή. Ωστόσο, αυτή δεν ταυτίζεται μόνο με τα τρόφιμα που επιλέγουμε, αλλά και με το πότε τα τρώμε και πώς τα μαγειρεύουμε. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα μυστικά της διατροφής που θα μας δώσουν ενέργεια.

Πόσο σημαντικό είναι το πρωινό στην τόνωση του οργανισμού;
Το πρωινό παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε τη μέρα μας γεμάτοι ενεργητικότητα. Χωρίς αυτό είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε ατονία 2-3 ώρες αφού φύγουμε από το σπίτι. Ιδανικά το πρωινό πρέπει να περιέχει γάλα ή γιαούρτι, ψωμί ολικής άλεσης ή δημητριακά πρωινού και φρούτα.

Τα δημητριακά είναι πηγή ενέργειας;
Τα δημητριακά είναι πηγή υδατανθράκων, που αποτελούν το κύριο «καύσιμο» για το σώμα και τον εγκέφαλο, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνονται σε κάθε γεύμα. Τα δημητριακά ολικής άλεσης (σκούρο ρύζι, βρόμη, πλιγούρι, μαύρο ψωμί) είναι προτιμότερα, επειδή περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες, που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου.

Μετά τον απογευματινό ύπνο, θέλω κάτι γλυκό. Επομένως, τα γλυκά είναι τονωτικά;
Τα γλυκά, όταν περιέχουν μόνο σάκχαρα (π.χ. γλυκά του κουταλιού, μέλι, μαστίχα), τα οποία ανήκουν στους απλούς υδατάνθρακες, όντως προσφέρουν άμεση τόνωση. Ωστόσο, εάν έχουν και κορεσμένα λίπη (π.χ. πάστες, τάρτες), μπορεί να έχουν την αντίθετη δράση και επιπλέον μας επιβαρύνουν με αρκετές περιττές θερμίδες. Πάντως, η καλύτερη πηγή σακχάρων είναι τα φρούτα, που μας παρέχουν και πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Ποια είναι τα πιο δυναμωτικά σνακ;
Τα φρούτα, το σουσαμένιο κουλούρι, τα μπισκότα ολικής άλεσης, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και το παστέλι. Ωστόσο, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους, επειδή δεν στερούνται θερμίδων (π.χ. 50 γρ. παστέλι περιέχουν
250 θερμίδες).

Τρώω ένα γεύμα, το βράδυ. Αν περιλαμβάνει τονωτικές τροφές, θα έχω σταθερά αποθέματα ενέργειας;
Όσο τονωτικές κι αν είναι οι τροφές που περιέχονται στο δείπνο, δεν μπορούν να μας «φορτίσουν» με ενέργεια για όλη την επόμενη ημέρα. Εάν δεν θέλουμε η απόδοσή μας να μειωθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 1 σνακ και 1 ελαφρύ γεύμα στο γραφείο. Δεν πίνω πολύ νερό.

Μπορεί αυτό να επηρεάσει την ενεργητικότητά μου;
Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση, της τάξης του 2-3%, μπορεί να μειώσει τη σωματική και την πνευματική μας απόδοση. Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρών, εκ των οποίων το 20% το προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα και το υπόλοιπο 80% (6-7 ποτήρια) από το νερό, τους χυμούς φρούτων και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Ποια συστατικά εμπλέκονται περισσότερο στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό;
Από τα σημαντικότερα είναι ο σίδηρος (κόκκινο κρέας, πουλερικά, συκώτι), οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (τρόφιμα ολικής άλεσης, πατάτες, φασόλια, γαλακτοκομικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και το μαγνήσιο (ξηροί καρποί, πατάτες, δημητριακά πρωινού).
Ο καφές διώχνει την κούραση;
Η καφεΐνη, που περιέχεται στον καφέ, έχει ήπια διεγερτική δράση και μας προσδίδει μεγαλύτερη διαύγεια, αλλά και καλύτερα αντανακλαστικά. Ωστόσο, για να επωφεληθούμε από αυτές τις ιδιότητες του καφέ, πρέπει να τον καταναλώνουμε σε μέτριες ποσότητες (1-3 φλιτζάνια την ημέρα).

Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει ρόλο;
Το λίπος, ιδιαίτερα το κορεσμένο ζωικό λίπος, σχετίζεται με την πτώση της διάθεσης και τη μειωμένη πνευματική απόδοση. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερα τα φαγητά στον ατμό, τα βραστά ή στη σχάρα, σε σύγκριση με τα τηγανητά, επειδή έχουν λιγότερο λίπος και διατηρούν καλύτερα τα θρεπτικά τους συστατικά.

Η σοκολάτα προσφέρει τόνωση;

Η μαύρη σοκολάτα είναι μια καλή επιλογή για την άμεση τροφοδότηση του οργανισμού μας με ενέργεια, καθώς περιέχει σάκχαρα και μαγνήσιο, που, όπως επανειλημμένα έχουν δείξει έρευνες, σχετίζονται με την τόνωση. Ωστόσο, δεν πρέπει να την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, δεδομένου ότι ένα κομμάτι 20 γρ. μάς παρέχει περίπου 120 θερμίδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More