16 Φεβ 2011

5 συνταγές για πεντανόστιμες πίτες



Ό,τι και να λέμε, ο ήχος του φύλλου που σπάει με την πρώτη μπουκιά μιας σπιτικής τυρόπιτας δεν συγκρίνεται με τίποτα. Επιθυμήσαμε πίτες, η γεύση των οποίων μας γυρνάει χρόνια πίσω, όταν η μαμά ή η γιαγιά ξεφούρνιζαν το ζεστό ταψί και η πίτα γινόταν ανάρπαστη. Οι πέντε συνταγές που ακολουθούν, μας βάζουν στην σωστή κατεύθυνση.
Αλμυρές και πεντανόστιμες Δεν χρειάζεται να ανοίξετε φύλλο, αν δεν έχετε χρόνο, για να απολαύσετε μια πίτα φτιαγμένη με τα χεράκια σας. Η «ψευτοτυρόπιτα» θα σας απαλλάξει από τον κόπο του φύλλου, η κοτόπιτα θα σας ανοίξει περισσότερο την όρεξη και η ελιόπιτα θα πλημμυρίσει την κουζίνα σας με μυρωδιά Μεσογείου.


Κοτόπιτα Υλικά
1 φύλλο σφολιάτα
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
2 φλ. τσαγιού αρακά
2 κου.σούπας αλεύρι
500 γραµµ. φρέσκο γάλα
αλάτι
φρεσκοτριµµένο πιπέρι


Εκτέλεση
Σε μια κατσρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι ν'αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε 4΄-5΄ μέχρι να μαραθέι. Προσθέτουμε τον αρακά και τα καρότα και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Πασπαλίζουμε µε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα σαν κρέμα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κοτόπουλου. Ανοίγουμε τη σφολιάτα στον πάγκο. Την κόβουμε στο μέγεθος της επιφάνειας του σκεύους. Χαράζουμε τη σφολιάτα για να αναπνέει στο ψήσιμο και να μη μας φουσκώσει υπερβολικά. Την ακουμπάμε στη γέμιση και την κολλάμε πιέζοντάς την στο χείλος του ταψιού.
Ψήνουμε την κοτόπιτα για 20΄ στους 200οC και την αλείφουμε µε ένα χτυπημένο αυγό και ελάχιστο νερό µε πινέλο για να γυαλίσει. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄.


Ψευτοτυρόπιτα
Υλικά
500 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
5 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κεσεδάκι σπορέλαιο
1 ποτήρι νερού φρέσκο γάλα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
πιπέρι
500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
ελαιόλαδο για το ταψί


Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σπορέλαιο και το γάλα. Προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια και τη φέτα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά. Λαδώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με τη μισή φρυγανιά. Αδειάζουμε το μείγμα. Το ισιώνουμε με κουτάλι. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 50΄, έως ότου ροδίσει η τυρόπιτα.


Ελιόπιτα
Υλικά:
1 φλιτζάνι λάδι (ηλιέλαιο)
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι πορτοκαλάδα (με ανθρακικό ή χυμό φρέσκο)
ελιές (1 πιάτο βαθύ)
δυόσμο
κρεμμύδι


Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τις ελιές και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το δυόσμο. Ενώνουμε το αλεύρι με το λάδι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Λαδώνουμε το ταψί (Νο 28) και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.


Ανοίξτε… γλυκό φύλλο Πίτα δεν σημαίνει μόνο τυρί, χόρτα και αλμυρή γεύση. Μερικά από τα πιο ωραία επιδόρπια έχουν για δεύτερο συνθετικό την λέξη πίτα και σαν όπλο τους την υπέροχη γλυκιά γεύση. Αυτή την φορά, επιλέξαμε να σας παρασύρουμε με δύο παραδοσιακές θεσσαλικές συνταγές για υπέροχη γαλατόπιτα και μηλόπιτα.


Γαλατόπιτα
Υλικά για κρέμα:
4-5 μπουκάλια γάλα
αλεύρι
αλάτι
6-7 κουταλιές ζάχαρη
1 βανίλια
4 αβγά


Εκτέλεση:
Σε κάθε μπουκάλι γάλα αντιστοιχούν 3 κουταλιές αλεύρι. Ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι με λίγο αλάτι στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε ώσπου το μείγμα να πήξει. Μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τη βανίλια και αφού ετοιμάσουμε τα φύλλα (τα στρώσουμε ανά ένα στο ταψί και αλείφουμε με λάδι), χτυπάμε τα τρία αβγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Από πάνω χτυπάμε ένα αβγό και το σκορπίζουμε στην επιφάνεια. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς μέχρι η πίτα να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Σημείωση: μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια στο ταψί πριν αδειάσουμε την κρέμα. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη κανέλα.


Μηλόπιτα
Υλικά:
μήλα ροδέλες (4-5)
3 κούπες ζάχαρη
1 βιτάμ λιωμένο
6 αβγά
1 μπέικιν
1 βανίλια
2 κούπες αλεύρι
κανέλα
καρύδια


Εκτέλεση:
Σε στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 30 εκ. ρίχνουμε το βιτάμ λιωμένο, 1 κούπα ζάχαρη και κανέλα. Μετά βάζουμε τις ροδέλες των μήλων και στα κενά τους τα καρύδια. Αφού χτυπήσουμε τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε το μείγμα από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-60'. Μόλις ψηθεί αναποδογυρίζουμε σε ένα δίσκο τη μηλόπιτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More