8 Οκτ 2010

Υψηλή η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας

Στη δεύτερη θέση παραμένει η Ελλάδα, με βάση τη μεγαλύτερη πιθανότητα χρεοκοπίας, σύμφωνα με την κατάταξη που δημοσιοποίησε χθες η εξειδικευμένη εταιρεία CMA.

Η Ελλάδα παρέμεινε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους στη δεύτερη θέση, με την τιμή των πενταετών CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας ή credit default swaps) στις 775 μονάδες βάσης. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Βενεζουέλα με 1.109 μονάδες βάσης, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αργεντινή (749 μονάδες βάσης).


Τη λίστα συμπληρώνουν το Πακιστάν, η Ουκρανία, η Ιρλανδία, το Ντουμπάι, το Ιράκ, η Πορτογαλία και η Ρουμανία. Σημειώνεται ότι Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν βρίσκονταν στην αντίστοιχη λίστα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.


Στον αντίποδα, η χώρα με τη μικρότερη πιθανότητα χρεοκοπίας είναι η Νορβηγία, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία και η Σουηδία. Η CMA υπολογίζει την επικινδυνότητα του δημόσιου χρέους μιας χώρας με βάση την πορεία των πενταετών CDS, των συμβολαίων ασφάλισης κινδύνου του κράτους.


Παράταση τουλάχιστον τριάντα ημερών, προκειμένου οι εμπορικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε σειρά οικονομικών υποχρεώσεων ζήτησε με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η ΕΣΕΕ. Η ΕΣΕΕ ζητεί την παράταση 30 ημερών της προθεσμίας υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων προμηθευτών/πελατών, της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών προς ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και για τις αναγγελίες τραπεζικών επιταγών Σεπτεμβρίου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_...10/2010_417822

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More