8 Οκτ 2010

Ελπιδοφόρα ανακάλυψη για τη νόσο του Πάρκινσον


Τα μιτοχόνδρια αποτελούν τις πηγές παραγωγής ενέργειας των εγκεφαλικών κυττάρων και η καταστροφή τους φαίνεται πως είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον.
Αυτό διαπίστωσε διεθνής ομάδα ειδικών κι εφόσον η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν κλινικές δοκιμές με χρήση φαρμάκων που προορίζονται για άλλες παθήσεις, αλλά τα οποία πλέον θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατά της συγκεκριμένης νευροεκφυλιστικής νόσου.
Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 400 δείγματα εγκεφαλικών ιστών και επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην απώλεια των μιτοχονδρίων και στην εμφάνιση και εξέλιξη του Πάρκινσον. Η πραγματική αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη, αν και ένας πολύπλοκος συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων θεωρείται υπεύθυνος σε πολλές περιπτώσεις.
Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι βλάβες στα μιτοχόνδρια συμβάλλουν σημαντικά στην επιδείνωση της πάθησης. Οι ίδιες κυτταρικές βλάβες έχουν συνδεθεί και με άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Χάντιγκτον.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων- στην οποία συμμετέχει και ο ελληνικής καταγωγής Σπυρίδων Παπαπετρόπουλος από το Τμήμα Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριντα- εντόπισε δέκα περιοχές γονιδίων που μέχρι τώρα δεν είχαν συσχετισθεί με το Πάρκινσον. Όλες αυτές οι ομάδες γονιδίων εμπλέκονται στη λειτουργία των μιτοχονδρίων και στην παραγωγή ενέργειας εκ μέρους τους για λογαριασμό του κυττάρου.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα εμπλεκόμενα γονίδια που ρυθμίζονται από μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη (PGC-1α), εκφράζονται σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα στους ασθενείς με Πάρκινσον. Έτσι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φάρμακα τα οποία βοηθάνε στην ενεργοποίηση αυτής της πρωτεϊνης, θα αυξήσουν την έκφραση των ελαττωματικών γονιδίων των μιτοχονδρίων και τα τελευταία θα λειτουργήσουν σωστά. Τέτοιου είδους φάρμακα ήδη αναπτύσσονται ή δοκιμάζονται για άλλες παθήσεις και θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και κατά του Πάρκινσον

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More